Helppoa juotavaa: Olutmaistelu: Lisää One Pintin Latvian tuomisia

Tiistaina maisteltiin Olutkulttuuriseuran kanssa Pintin Latvian matkan omatuonteja, mutta olin saanut tuontimatkalle osallistuneelta Hannalta bloggarimaistiaisia jo maanantaina. Ne maisteltiin asiantuntevalla kolmen hengen raadilla tänään kotioloissa. Kaikki oluet olivat tällä kertaa Nurmen kiertolaispanimolta. Raadin kolmas osapuoli kotiväen lisäksi oli yksinkertaisten makujen ja pilssien ystävänä tunnettu tuleva lankomieheni, joten raadin arvio antaa tällä kertaa vähän normaalia paremmin osviittaa myös peruskuluttajan mieltymyksistä.

image

Aloitimme maistelun saisonilla, joka kantoi nimeä— Nurme PurvÄ«tis. Olut kuohui melkoisesti ja olikin tuoksultaan aika sekava ja hiivainen. Maku oli ihan juotava, mutta ei herättänyt suuria tunteita.

Raadin arvio: 3 (2—½ – 3+)

image

Seuraavana laseihin kaatui

Nurme Pinefruit IPA. Jos aiemmista Nurmeista kaksi kolmasosaa on jättänyt kotiolutmaisen fiiliksen, tässä kotiolutmaisuus lähtee jo ulkonäöstä. Itse olut onkin sitten panimon ensimmäinen kelvollinen vaalea tuotos tähän mennessä. Maku on oikein mukavan hedelmäinen ja mäntyinen – kuten luvattua. Melko tuoreelta tuoksuu. Sama meno jatkuu maussa. Hyvää.

Raadin arvio: 3+ (3+ – 3—½)

image

Kolmantena maistossa oli panimon eniten Ratebeerissä arvosteltu olut,

Nurme Triangulum— APA. Pullokin näytti ammattimaisemmalta. Tuoksu oli tässäkin miellyttävä, karkkisen trooppista hedelmää, mutta maku oli omasta mielestäni melko sotkuinen. Muille tämä maistui kuitenkin hieman minua paremmin, eikä varsinaisesti huono ollut tämäkään.

Raadin arvio: 3 (3 – 3+)

image

Maistelun päätti tietenkin imperial stout,

Nurme Austra. Ammattimainen ote tässäkin. Tuoksu toi mieleen tiistaina pettymyksen tuottaneen Raisin’ the Barin. Sen verran liuotinmainen alkoholi lasista nousi mallasrungon loistaessa poissaolollaan. Toisin kuin barley winen kanssa, tämä oli kuitenkin maultaan varsin mainio tuotos. Makea, paahteinen, suklainen. Kyllä, erittäin alkoholinen, mutta ei niin liuotinmaisella ja metallisella tavalla. Runkoa oli tässä enemmän ja se pehmensi alkoholin poltettakin lämmittäväksi. Muita ei edes tuoksun karmeus häirinnyt samalla tavalla kuin minua.

Raadin arvio: 3+ (3 – 4-)

Tastingin voittajaksi selvisi niukasti Pinefruit IPA. Täysin epäonnistunut ei näistäkään ollut mikään. Tiistain ja tämän päivän maisteluiden perusteella Latviaa ei missään tapauksessa voi pitää vielä esim. Viron tasoisena olutmaana, mutta yristystä sielläkin selvästi on ja taso tulee varmasti tulevaisuudessa nousemaan. Nurme-panimon osalta tummat vaikuttaisivat toimivan paremmin kuin vaaleat, mutta vähintään kuriositeettina kannattaa rohkeasti kokeilla kaikkia.