Hannu Nikulaisen olutarviot – loppukesän suomalaiset oluet 2024
Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti loppukesän 2024 kotimaiset oluet. Tässä lagerit, porterit ja stoutit sekä sahti.
Lager
LAMMIN DHL
LAMMIN SAHTI, LAMMI
4,7 % HANAOLUT
Lammin DHL eli “dry hopped lager” sai kuulemma alkunsa panimomestarin erehdyksestä, olueen meni vahingossa tuplamäärä humalaa aiottuun nähden. Syvän kullankeltainen lager on kieltämättä suhteellisen humalainen, ja yrttimäinen sekä ruohomainen katkeruus jatkuu jälkimaussa melko pitkään. Myös hunajaista maltaisuutta ja leipämäistä viljamaisuutta löytyy, mutta humalakatkeruus säilyy pääroolissa oluen lämmettyäkin. Määrittelisin luultavasti alun perin premium lageriksi aiotun oluen nyt lähinnä premium pilsiksi, hauskoja erehdyksiä sattuu välillä panimoillakin.
***
KANAVAN CLASSIC IVA LAGER
KANAVAN PANIMO, VÄÄKSY
5,0 % HANAOLUT
Kanavan nostalgisesti nimetty syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen premium lager on tuoksultaan ja maultaan yhdistelmä hunajaista maltaisuutta, viljamaisuutta ja ruohomaista humalaisuutta, viljamaisuus ja ruohomaisuus korostuvat varsinkin pitkässä jälkimaussa. Kuivahkosta jälkimausta löytyy myös hienoista omenamaisuutta. Perinnetietoinen ja sarjassaan varsin toimiva lager suhteellisen katkeralla jälkimaulla.
***1/2
MAD FINN BERLIN LAGER
MAD FINN BREWING CO, YLÖJÄRVI
5,0 % 0,44 L TÖLKKI
’Kullankeltainen ja keskitäyteläinen Berlin Lager on valmistettu saksalaisista maltaista ja humalista, ja kieltämättä hunajaisen maltainen, viljamainen sekä ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkera lager ainakin jossakin määrin saksalaisia esikuviaan muistuttaakin. Pitkässä kuivuvan katkerassa jälkimaussa mukaan tulee vielä lievää omenamaista hedelmäisyyttä. Tasapainoinen vaikkakin hieman yllätyksetön premium lager, tai humalaisuudessaan ehkä oikeammin pils.
***
PYYNIKIN TUPLA URKKI
PYYNIKIN BREWING, TAMPERE
8,0 % 0,5 L TÖLKKI
Tummahkon punaruskea ja melko täyteläinen Tupla Urkki on makean karamellimainen, hunajamainen ja siirappimainen vahva tumma lager. Myös kuivattuja hedelmiä (luumu, rusina) löytyy, samoin lievää alkoholimaisuutta ja sikunamaisuutta bockien tyyliin. Oluen humalointi on keskitasoa, ja runsas jälkimaku melko pitkä. Jonnekin dark lagerin ja doppelbockin välimaastoon sijoittuva lagerolut, positiivinen yllätys ja samalla selkeä tason nosto oluensa nykyisin Viron Haljalassa valmistavalta Pyynikiltä.
***1/2
VANHAN PORVOON BORGÅ PILSNER
VANHAN PORVOON PANIMO, PORVOO
4,9 % 0,33 L PULLO
Borgå Pilsner on kullankeltainen ja keskitäyteläinen saksalaistyylinen pilsner, jonka maussa ja tuoksussa päärooliin nousevat makeahkon maltaiset, viljamaiset, ruohomaiset ja yrttimäiset sävyt. Myös kukkaisia ja minttumaisia vivahteita sisältyy pakettiin. Ruohomaisuus ja viljamaisuus hallitsevat myös pitkähköä suhteellisen katkeraa jälkimakua. Tyylissään aivan asiallinen German pils.
***
MAD HOPPER THE PHANTOM
MAD HOPPER BREWING CO, HELSINKI
5,0 % 0,44 L TÖLKKI
The Phantom on hyvin tumman punaruskea ja keskitäyteläinen schwarzbier, tähän perinteiseen saksalaisoluttyyliin ei nykyisin kovin usein olutmaailmassa törmää. Palanut paahtuneisuus ja kahvimaisuus yhdistyvät maussa ja tuoksussa suklaamaisiin, lakritsimaisiin ja salmiakkimaisiin sekä kuivattujen hedelmien sävyihin, saaden kuivuvassa jälkimaussa vielä täydennystä ruohomaisesta ja yrttimäisestä humalakatkeruudesta. Varsin tyylipuhdas ja mukavan runsasflavorinen schwarzbier.
****
Porter ja stout
YMIS IHANA
YMIS PANIMO OY, JYVÄSKYLÄ
6,2 % 0,33 L PULLO
Musta ja keskitäyteläinen Ihana on nimetty maatilapanimolla ennätysmäärän maitoa lypsäneen lehmän mukaan. Kun tyylinä on milk stout, on myös laktoosia käytetty: makean kermainen suklaamaisuus onkin keskeisenä elementtinä oluen maussa ja tuoksussa lakritsimaisuuden sekä kahvimaisen ja tuhkaisen paahtuneisuuden ohella. Kuivattuja hedelmiäkin löytyy, samoin lievää humalakatkeruutta pitkähköstä jälkimausta. Varsin tyylinmukainen milk stout, joka saattaisi ehkä hyötyä vielä hieman vahvemmasta mallasrungosta.
***
MALLAS PARONI SMASH IT UP!
MALLAS PARONI, TAMPERE
4,3 % HANAOLUT
Mallas Paronin milk stout on maustettu tyylille ominaisen laktoosin ohella myös vaniljalla ja kookoksella. Musta ja rungoltaan kevyehkö stout onkin tavanomaisten kermaisen suklaamaisuuden, lakritsimaisuuden ja jälkimakua kohti voimistuvan tuhkaisen paahtuneisuuden ohella vahvan kookosmainen ja vaniljamainen erityisesti oluen lämmettyä. Runsaan paahtunut jälkimaku on sangen pitkä. Tyylissään keskimääräistä mielenkiintoisempi ja rehevämakuisempi milk stout.
***1/2
NILKKO NOXUM
NILKKO BREWING, MÄNTYHARJU
5,3 % HANAOLUT
Noxum on musta ja melko täyteläinen stout, jossa vaniljaisen kermainen suklaamaisuus kohtaa lakritsimaisuuden sekä kahvimaisen ja tuhkaisen paahtuneisuuden. Hunajaa ja kuivattuja hedelmiä on myös mukana, ja pientä humalakatkeruuttakin jälkimaussa. Tyylinmukainen sweet stout, ja mielestäni panimon oluiden parhaimmistoa tällä hetkellä.
***1/2
KARVILAN / KIRJALAN ESPRESSO STOUT
KARVILAN PANIMO, KARVILA
8,0 % HANAOLUT
Yhdessä mikkeliläisen Kirjalan Kahvipaahtimon kanssa valmistettu Espresso Stout vastaa ennakko-odotuksia tuntuvassa kahvimaisuudessaan sekä maussa että tuoksussa. Musta ja keskitäyteläinen stout on myös makean kermaisen suklaamainen, karamellimainen ja siirappimainen, paahtuneet ja viljamaiset sävyt kuitenkin voimistuvat loppua kohti. Alkoholiprosentti jää varsin hyvin piiloon. Hyvin nimensä mukainen olut, joka olisi kuitenkin hyötynyt hieman paksummasta mallasrungosta vahvan kahvimaisuuden vastapainoksi.
***1/2
PANIMOYHTIÖ RAGNARÖK
PANIMOYHTIÖ X, JYVÄSKYLÄ
10 % HANAOLUT
Viikinkimytologian maailmanlopun taistelun Ragnarökin mukaan nimetty (mikä on itse asiassa yllättävänkin suosittu oluen nimi maailmalla) lähes musta ja täyteläinen imperial stout tarjoaa maussaan ja tuoksussaan makeaa suklaamaisuutta ja melassimaisuutta, kahvimaista paahtuneisuutta, salmiakkimaisuutta sekä luumumaista ja viikunamaista hedelmäisyyttä. Valmistuksessa käytetty turvesavustettu mallas taas tuo oluen lämmetessä mukaan myös savua, turvetta ja tervaa. Mukavan monimuotoinen, lasin pohjaa kohti kerroksittain avautuva imperial stout hyvin piilotetulla alkoholiprosentilla.
****1/2
MAKU X TEELING SAUHU PEAT CASK BA IMPERIAL STOUT
MAKU BREWING, TUUSULA
10 % 0,33 L PULLO
Kuusi kuukautta kypsytystä uudehkon irlantilaisen Teeling Distilleryn single malt -viskitynnyreissä antaa tälle imperial stoutille hyvin tunnistettavan viskimäisen turpeisen ja savuisen maun ja tuoksun. Musta ja täyteläinen olut on myös hunajamainen ja portviinimäisen viinimäinen, ja lajityypillinen paahtuneisuuskin nousee esille pitkässä jälkimaussa tammiseen puumaisuuteen yhdistyneenä. Lakritsi, luumu, rusina ja hienoinen lämmittävä alkoholimaisuus antavat vielä lisävivahteita. Intensiivinen mutta samalla pehmeä imperial stout, varsin miellyttävä ”slow sipper”.
****1/2
FAT LIZARD FAT BARREL SERIES 04: MARSALA
FAT LIZARD BREWING CO, ESPOO
12 % HANAOLUT
Fat Barrel -sarjan neljättä edustajaa on kypsytetty yhdeksän kuukautta Marsala-viinitynnyrissä, mikä tuottaa olueen tammimaisuuden ohella ilmeisiä jälkiruokaviinimäisiä sävyjä. Makean kermaisen suklaamaisuuden ja kahvimaisen paahtuneisuuden ohella maku ja tuoksu tarjoavat vivahteikasta hedelmäisyyttä (luumu, rusina, appelsiinimarmeladi) ja pientä alkoholimaisuutta, jälkimaun puolella mukaan tulee voimistuvaa humalakatkeruuttakin. Edelliseen lehteen arvioimaani sarjan kolmatta jäsentä selvästi tasapainoisempi kokonaisuus.
****
TALEROCK PORTER
TALEROCK BREWING OY, JÄRVENPÄÄ
7,3 % HANAOLUT
Talerockin musta ja melko täyteläinen portteri on makean kermaisen suklaamainen ja melassimainen balttiporttereiden tapaan. Tämän ohella mausta ja tuoksusta löytyy kahvimaista paahtuneisuutta, salmiakkimaisuutta ja raaka-aineena käytettyjen viskimaltaiden ansiosta hieman savuisuuttakin. Jonkin verran kuivempi ja paahtuneiden sävyjen hallitsema jälkimaku on melko pitkä. Melko monipuolinen balttihenkinen portteri.
***1/2
TIRED UNCLE BARREL AGED UNCLE IN AMERICAN OAK
TIRED UNCLE BREWING CO, ESPOO
12 % HANAOLUT
Tätä mustaa ja täyteläistä imperial stoutia on kypsytetty kuusi kuukautta Wyoming Whiskeyn bourbontynnyreissä. Tammi ja vanilja ovat odotetusti läsnä maussa ja tuoksussa, mutta viskimäisyyden ohella viinimäiset piirteet nousevat yllättävänkin vahvaan rooliin. Suklaata, lakritsia, kahvia, soijaa ja kuivattuja hedelmiä löytyy myös, ja pitkä jälkimaku on jonkin verran paahtunut ja humalakatkera. Rukiinen viljamaisuus tuo vielä oman lisävivahteensa flavoriin pienen alkoholimaisuuden kanssa. Vakuuttavan monitasoinen tynnyrikypsytys.
*****
Sahti
PRAMIA SAHTI
PRAMIA, JALASJÄRVI
6,0 % 0,5 L PULLO
Pramia teki 1990-luvulla sahtia Jalasjärvellä Sahtimafian nimellä, ja pitkän tauon jälkeen oluen- ja sahdinvalmistus aloitettiin uudelleen 2022. Panimon sahdin vahvuus on pudotettu lain sallimaan minimiin eli kuuteen prosenttiin, mutta hyvin tyylinmukainen sahti on edelleen kyseessä: vaaleahkon punaruskea ja melko täyteläinen juoma on banaanimaisen hedelmäistä, katajamaisen mausteista ja kermaisen viljamaista. Makeahko karamellimaisuus ja jälkimakua kohti lisääntyvä fenolimaisuus kuuluvat kuvaan myös. Humalaa ei ole käytetty raaka-aineena. Tyylissään pyöreähkö ja kevyenpuoleinenkin, mutta juotavuudeltaan varsin hyvä sahti.
****
HUSKY SAHTI
HUSKY BREWING, HELSINKI
8,0 % HANASSA
Huskyn tumman punaruskea ja täyteläinen sahti on odotetusti makean karamellimainen ja toffeemainen sekä banaanimaisen, luumumaisen ja hieman omenamaisenkin hedelmäinen. Fenolimaisia ja mausteisia sävyjä löytyy myös, samoin aavistus alkoholin lämpöä. Sahtierän valmistuksessa ei ole käytetty katajaa, mutta luultavasti hiivan tuottamia puumaisia ja yrttimäisiä piirteitä on silti mukana. Humalaa taas on käytetty, mutta perinteiseen tapaan hyvin maltillisesti. Kaiken kaikkiaan miellyttävän traditionaalinen sahti pitkällä jälkimaulla.
****1/2
Kuva: Anikó Lehtinen
Katso myös:
Hannu Nikulaisen olutarviot – loppukesän suomalaiset oluet 2024