Juomaposti Olvi

Hannu Nikulaisen olutarviot – kevään ja kesän suomalaiset oluet 2025

Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti kevään ja alkukesän 2025  kotimaiset oluet.

Ale

OLARIN AIN’T THAT RYED

OLARIN PANIMO, ESPOO

6,9 % HANAOLUT

Olarin punaruskean ja keskitäyteläisen ruis-IPAn maussa ja tuoksussa yhdistyvät karamellimainen maltaisuus, ruismainen viljamaisuus ja mäntymäinen pihkaisuus voimakkaanpehmeäksi kokonaisuudeksi. Greippimäinen, limemainen ja appelsiinimarmeladimainen hedelmäisyys täydentää osaltaan pakettia. Runsas suutuntuma jatkuu kuivahkona melko pihkaisen katkerana ja mausteisen viljamaisena jälkimakuna. Rehevä ja tasapainoinen rye IPA, Olarilla on kyllä tämä(kin) tyyli hallussa.

****1/2

SALAMA WOBBE WOCKY

SALAMA BREWING CO, ESPOO

10 % HANAOLUT

Wobbe Wocky on syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen barley wine, tai panimon mukaan ”oat wine”, jonka valmistuksessa on käytetty myös kauraa, kookosta ja uusiseelantilaisia humalia. Makeahko karamellimaisuus, kookosmaisuus ja hunajaisuus yhdistyy suhteellisen sopuisasti kauraiseen viljamaisuuteen sekä humalien tuottamiin sitrusmaisiin ja valkoviinimäisiin sävyihin. Karviaismainen marjaisuus ja pihkainen katkeruuskin astuvat kuvaan runsaaseen jälkimakuun päästessä. Ainoan särön kokonaisuuteen tekee pieni liuotinmainen alkoholisuus oluen lasissa lämmetessä. Kieltämättä omaperäinen ja moniulotteinen uutuus.

***

MALLASSEPÄT / FACTORY WAY OF THE WEST COAST

MALLASSEPÄT, NAANTALI

8,0 % HANAOLUT

Mallasseppien ja Factoryn (Etko) järjestyksessä toinen yhteistyöolut on tyyliltään west coast DIPA. Kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut on tyyliin hyvin sopien vahvan pihkaisen ja yrttimäisen katkera, mutta myös kukkaista hedelmäisyyttä (greippi, ananas, mango, meloni) löytyy vastapainoksi. Käytetyissä humalalajikkeissa on mukana uusiseelantilainen Nelson Sauvin, joka tuottaa olueen myös valkoviinimäisiä ja karviaismaisia vivahteita. Pihkaisen katkera jälkimaku on pitkä. Laadukas turkulais-keravalainen kollaboraatio-olut.

****

ATMOS PROOF OF CONCEPT

ATMOS TAMPERE, TAMPERE

6,7 % HANAOLUT

Lopettaneen Tampere Brewing & Distillingin tilalle perustettu Atmos Tampere sai maaliskuun alussa ensimmäiset oluensa myyntiin, ja uutuuksia onkin sen jälkeen putkahdellut melko tiiviiseen tahtiin. Panimon sijainti, laitteet ja panimomestarikin pysyivät samoina. Meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Proof of Concept on länsirannikkotyylinen IPA, mäntymäinen pihkaisuus ja kukkainen hedelmäisyys (greippi, mandariini, mango, ananas) keskeisinä elementteinään. Mentholiakin löytyy, ja myös kermainen viljamaisuus nousee esiin erityisesti pitkässä katkerahkossa jälkimaussa. Tyylissään onnistunut west coast IPA, tästä on hyvä jatkaa.

***1/2

MALLAS PARONI CASK ESPECIAL

MALLAS PARONI, TAMPERE

14,5 % HANAOLUT

Miedohkoihin brittityylisiin oluihin ja erityisesti niiden vasta tarjoilutynnyrissä ravintolassa loppuun käyviin cask-versioihin (eli real aleen) erikoistunut Mallas Paroni yllättää Kyrö Distilleryn ruisviskitynnyrissä 24 kk kypsytetyllä imperial brown alella. Mustan ja täyteläisen oluen monipuolinen makukirjo tarjoaa odotetun viskimäisyyden sekä tammimaisen ja vaniljamaisen puumaisuuden ohella luumumaista, rusinamaista ja appelsiinimarmeladimaista hedelmäisyyttä, kahvimaista paahtuneisuutta, lakritsimaisuutta sekä vahvoja portviinimäisiäkin sävyjä. Korkea alkoholiprosentti peittyy runsaassa maussa ja tuoksussa kiitettävän hyvin, ja myös jälkimaku on pitkä ja runsas. Tasapainoinen tynnyrikypsytys.

****

TEMPERANCE SAME AS IT EVER WAS

TEMPERANCE BREWING CO, HÄMEENLINNA

4,3 % HANAOLUT

Tämä meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen bitter ale on jonkin verran makeahkon karamellimainen ja hunajainen, ja brittiläisten bitterien tapaan hieman mineraalimainenkin. Ruohomainen humalakatkeruus yhdistyy appelsiinimaiseen hedelmäisyyteen, ja melko pitkässä katkerahkossa jälkimaussa kohtaavat viljamaiset, mineraalimaiset ja ruohomaiset sävyt. Varsin tyylinmukainen best bitter.

***1/2

NARVAN KIULU

NARVAN KYLÄPANIMO, VESILAHTI

5,3 % 0,33 L PULLO

Tummahkon punaruskea ja keskitäyteläinen Kiulu on hunajaisen maltaisuuden sekä kermaisen karamellimaisuuden ja toffeemaisuuden ohella melko karviaismaisen ja mansikkamaisen marjainen tuoksultaan ja maultaan. Appelsiinimaista ja greippimäistä hedelmäisyyttäkin löytyy, samoin ruohomaista ja yrttimäistä katkeruutta erityisesti pitkän kuivahkon jälkimaun puolelta. Hieman epäpuhdas pale ale, marjaiset käymisaromit korostuvat turhan vahvasti erityisesti oluen lämmetessä.

**1/2

OLVI AUSSIE XPA

OLVI OYJ, IISALMI

5,0 % 0,5 L TÖLKKI

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen pale ale on humaloitu nimensä mukaisesti australialaisilla humalalajikkeilla. Oluen makeahko maltaisuus saakin selkeää vastapainoa runsaahkosta pihkaisesta katkeruudesta sekä greippimäisestä, ananasmaisesta ja melonimaisesta hedelmäisyydestä. Myös pitkähkö jälkimaku on voimistuvan viljamaisuuden ohella edelleen sangen humalakatkera. Tyylissään suhteellisen luonteikas Australian pale ale, Olvi näyttää ottaneen nämä modernit IPA- ja pale ale -tyylit melko hyvin haltuun.

***

TAKATALO & TOMPURI KYNTÖ IPA

TAKATALO & TOMPURI, VIROLAHTI

6,0 % HANAOLUT

Meripihkanvärisen ja keskitäyteläisen Kyntö IPAn makumaailma on yhdistelmä pihkaista ja yrttimäistä katkeruutta, greippimäistä ja mandariinimaista hedelmäisyyttä sekä jälkimakuun painottuvaa kermaista viljamaisuutta, myös mentholimaisuus voimistuu oluen lämmetessä. Pitkässä kuivuvassa jälkimaussa nousevat pihkaiset, yrttimäiset ja viljamaiset sävyt selkeään päärooliin. Flavoriltaan suoraviivainen ja west coast -tyyliin humalakatkera IPA.

***1/2

PANIMOYHTIÖ X NOCTURNAL HIGHLANDER

PANIMOYHTIÖ X, JYVÄSKYLÄ

8,0 % 0,33 L PULLO

Yhteistyössä Olutkulttuuriseuran kanssa seuran 15-vuotisjuhlaolueksi valmistettu Nocturnal Highlander on tummahkon punaruskea ja melko täyteläinen skotlantilaistyylinen wee heavy. Makeahko karamellimaisuus, toffeemaisuus ja hunajaisuus yhdistyy luumumaiseen, banaanimaiseen ja omenamaiseen hedelmäisyyteen sekä loppua kohti voimistuvaan viljamaisuuteen. Ruohomainen humalointi antaa tiettyä vastapainoa makeudelle, alkoholiprosentti taas peittyy hyvin sekä maussa että tuoksussa. Pitkä jälkimaku on kuivuvan viljamainen ja maltillisen ruohomainen. Mielenkiintoinen, jopa jonkin verran sahtimainen wee heavy.

***1/2

UG CHER MAKSIMUS

UG BREWERY, LOHJA

7,8 % 0,33 L PULLO

Tuotteliaan lohjalaispanimon keskipunainen ja melko täyteläinen wild ale on hieman tallimainen (”funky”) tuoksultaan ja maultaan, eli Brettanomyces-villihiivaa lienee oluen käymisprosessissa mukana. Kirpeän hapan wild ale on varsinkin lämmettyään myös melko kirsikkamainen sekä sitruunamaisen ja omenamaisen hedelmäinen. Suutuntuman lievä hunajainen makeus kääntyy pitkässä pyöristyvässä jälkimaussa viljamaisen kuivuuden suuntaan. Makuelementeiltään melko tasapainoinen villihiivaolut.

***1/2

HANNUN VALINTA: PAIHALAS DEAD NOISE

PAIHALAS BREWERY, SODANKYLÄ

8,0 % 0,75 L PULLO

Meripihkankeltainen ja keskitäyteläinen Dead Noise edustaa wild alen ohella keskiaikaista oluttyyliä, gruitia, jossa vasta myöhemmin oluen raaka-aineena yleistyneen humalan sijaan käytettiin mausteina erilaisia yrttejä. Dead Noisen valmistuksessa on käytetty kuusenkerkkää, siankärsämöä ja väinönputkea, ja olutta on tämän lisäksi kypsytetty 14 kk ginitynnyreissä. Lopputuloksena on kirpeän hapan, yrttimäinen ja tammimaisen puumainen olut, jonka maussa ja tuoksussa myös gini tulee hieman esille. Parfyymisen sitrusmaiset ja omenamaiset sävyt lisäävät vielä osaltaan makukokemuksen vivahteikkuutta. Kyllähän Paihalaksella nämä yrtein ja marjoin maustetut tynnyrikypsytetyt wild alet selvästikin osataan.

*****

Lager

ETKO WEST COAST PILSNER 2

ETKO BREWING, KERAVA

4,6 % HANAOLUT

Kuten nimikin vihjaa, tämä pilsner on humaloitu amerikkalaisilla humalilla west coast IPAn tyyliin. Käytetyt jenkkihumalat eivät kuitenkaan erityisesti korostu syvän kullankeltaisen ja keskitäyteläisen oluen maussa ja tuoksussa, vaikka tiettyä greippimäisyyttä ja minttumaisuutta löytyykin. Varsin runsaan makumaailman pääpaino on perinteisempien pilsnerien tapaan maltaisuudessa, yrttimäisessä ja ruohomaisessa katkeruudessa sekä erityisesti jälkimaussa korostuvassa viljamaisuudessa. Käytetyistä humalalajikkeista Idaho 7 tuottaa olueen sen lämmetessä myös mustan teen aromeja. Miellyttävä pilsner pitkällä katkeralla jälkimaulla.

****

FAT LIZARD TASTE OF KINGSTON WALL: WASTE OF TIME

FAT LIZARD BREWING CO, ESPOO

5,5 % 0,44 L TÖLKKI

Tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen, amerikkalaisilla lajikkeilla humaloitu lager on valmistettu psykedeelisen ja progressiivisen rockin suomalaisen klassikkoyhtyeen Kingston Wallin kunniaksi. Amerikkalaiset humalat tuottavat hunajaisen maltaiseen ja viljamaiseen olueen mangomaista ja greippimäistä hedelmäisyyttä sekä suhteellisen runsasta ruohomaista katkeruutta varsinkin pitkähköön jälkimakuun. Tyylissään melko luonteikas mutta kokonaisuutena hieman yllätyksetön tribuuttiolut.

***

HIMO STADIONMITTA

PANIMO HIMO, PIRKKALA

5,6 % 0,44 L TÖLKKI

Stadionmitta on kullankeltainen ja keskitäyteläinen saksalaistyyppinen pils, jossa makeahko maltaisuus kohtaa kuivemman viljamaisuuden sekä ruohomaisen, yrttimäisen ja pippurimaisen humalakatkeruuden. Myös sitruunamaista ja limemaista hedelmäisyyttä on mukana. Kuivuvan katkerahko ja viljamainen jälkimaku on suhteellisen pitkä. Aivan asiallinen German pils.

***1/2

TEERENPELI VAALEA RUIS

TEERENPELI PANIMO & TISLAAMO, LAHTI

5,1 % 0,33 L PULLO

Teerenpelin ruislagerin valmistuksessa on käytetty raaka-aineena myös Fazer-leipomoiden hävikkiruisleipää, ja syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut onkin melko mausteisen ruismainen erityisesti jälkimaultaan. Muutoin tuoksu ja maku tarjoavat lagermaista makeahkon hunajaista maltaisuutta sekä ruohomaista ja yrttimäistä humalakatkeruutta, pitkähkössä jälkimaussa mukaan tulee myös lievää omenamaisuutta. Tyylissään toimiva ruisolut kyllä.

***1/2

Vehnäolut

KANAVAN HELMI

KANAVAN PANIMO, ASIKKALA

5,4 % 0,33 L PULLO

Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen Helmi on tyyliltään hefeweizen, ja saksalaisten esikuvien tapaan neilikkamainen ja pippurimainen mausteisuus, banaanimainen ja sitrusmainen hedelmäisyys sekä vehnäinen viljamaisuus näyttelevät pääosia oluen maussa ja tuoksussa. Yllättävänkin pitkässä kuivuvassa jälkimaussa fenolimaiset ja hiivaiset sävyt voimistuvat viljamaisuuden ja mausteisuuden rinnalla. Tyylille uskollinen perinteinen hefeweizen.

***1/2

MAKU VAALEE BLANCHE

MAKU BREWING, TUUSULA

4,9 % 0,33 L TÖLKKI

Tämä kullankeltainen ja kevyehkö witbier on maustettu hyvin tyylinmukaisesti korianterinsiemenillä ja curacao-appelsiinin kuorilla. Makeahkon hunajainen olut onkin myös melko mausteinen ja parfyymisen appelsiinimainen ja sitruunamainen. Vehnäisen viljamaiset ja hiivaiset piirteet lisääntyvät pitkää kuivempaa jälkimakua kohti. Oluen humalointi on odotetun mieto. Mukavan simamainen witbier tyyliin nähden vahvalla mausteisuudella.

***1/2

Porter ja stout

COOLHEAD BREW VOYAGER

COOLHEAD BREW, HELSINKI

8,0 % HANAOLUT

Voyager on musta ja melko täyteläinen foreign stout, jonka valmistuksessa on käytetty myös tonkapapuja. Muutoin olut pohjautuu panimon mukaan 1850-luvun reseptiin. Tonkapapu hallitsee sekä makua että tuoksua selkeästi, mutta sen alta löytyy kuitenkin kahvimaista paahtuneisuutta, suklaamaisuutta, siirappimaisuutta, luumumaisuutta ja viikunamaisuutta. Pitkä jälkimaku tarjoaa vielä jonkin verran yrttimäistä humalakatkeruuttakin. Vahvassa tonkapapumaisuudessaan hieman epätasapainoinen kokonaisuus, mutta runsas maku peittää kyllä alkoholiprosentin tehokkaasti.

***

PLEVNAN MILK STOUT

KOSKIPANIMO, TAMPERE

6,0 % HANAOLUT

Koskipanimon mustan ja keskitäyteläisen milk stoutin raaka-aineena on käytetty hyvin tyylinmukaisesti myös laktoosia, mikä pyöristää jonkin verran oluen makua ja tuoksua. Kermaisen suklaamainen olut on kuitenkin pitkältä jälkimaultaan melko kahvimaisen ja tuhkaisenkin paahtunut sekä hieman humalakatkerakin. Myös lakritsimaiset, viljamaiset ja kuivattujen hedelmien sävyt kuuluvat kuvaan. Varsin perinnetietoinen milk stout.

****

TUJU RATSUMESTARI

PANIMOYHTIÖ TUJU, LAPPEENRANTA

7,5 % 0,44 L TÖLKKI

Musta ja melko täyteläinen Ratsumestari tarjoaa maussaan ja tuoksussaan suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta, kahvimaista ja tuhkaista paahtuneisuutta sekä karviaismaista ja mustaherukkamaista marjaisuutta. Myös kuivattuja hedelmiä (luumu, rusina) ja pihkaista katkeruutta löytyy, alkoholi taas pysyy täysin piilossa. Rehevä suutuntuma jatkuu pitkänä paahtuneen katkerana jälkimakuna. Tuju on ollut mielestäni usein parhaimmillaan tummissa ja vahvoissa oluissa, niin nytkin.

****

MASIS MIDNIGHT OBSIDIAN 2025

MASIS BREWERY, ESPOO

10 % HANAOLUT

Midnight Obsidianin tämän vuoden versio on hieman edellisvuotista vahvempi, mutta samoilla linjoilla mennään: kermainen suklaamaisuus, kahvimainen ja tuhkainen paahtuneisuus, lakritsimaisuus, luumumainen ja rusinamainen hedelmäisyys sekä melassimaisuus ovat vahvasti läsnä maussa ja tuoksussa. Suhteellisen voimakas ruohomainen ja yrttimäinen humalointi tasapainottaa makeaa maltaisuutta sopivasti. Tuhkaisen paahtunut ja yrttimäisen katkera jälkimakukin on pitkä. Hyvä suoritus Masikselta jälleen.

****

MALLASKOSKEN FINN BARREL 1 (KYRÖ BARREL AGED)

MALLASKOSKEN PANIMO, SEINÄJOKI

13,5 % 0,33 L PULLO

Mallaskosken Finn Barrel -sarjassa on panimon Black Imperial Rye -olutta kypsytetty eri kotimaisten tislaamojen viskitynnyreissä. Sarjan aloittaa Kyrö Distillery, jonka viskitynnyrissä olut on viettänyt kuusi kuukautta. Sekä savumaltaasta että viskitynnyristä tuleva savuisuus nousee melko selkeästi esille oluen maussa ja tuoksussa täydentyen tynnyrin myös tuottamilla tammisen puumaisilla ja viskimäisillä sävyillä. Stoutin paahtuneisuus on myös mukana erityisesti jälkimaussa, samoin ruismaltaasta ja ruisviskistä tuleva rukiinen viljamaisuus. Suklaamaiset ja lakritsimaiset piirteet täydentävät vivahteikkaan makukokemuksen, joka jatkuu pitkänä ja runsaana jälkimakuna.

****1/2

MAD FINN ABSENT MINDS BA DOUBLE CASK BOURBON 1/25

MAD FINN BREWING CO, YLÖJÄRVI

11 % 0,44 L TÖLKKI

Tätä panimon ”Darkness” -sarjaan kuuluvaa imperial stoutia on kypsytetty 12 kk bourbontynnyreissä, mikä antaa makuun ja tuoksuun bourbonmaisia ja vaniljaisen tammisia piirteitä. Muutoin musta ja täyteläinen olut on makean suklaamainen, maltillisen paahtunut, siirappimainen, lakritsimainen ja salmiakkimainen, myös viinimäisyyttä sekä kuivattujen hedelmien sävyjä löytyy. Lämmittävää alkoholia on myös hieman mukana, oluen humalointi taas on keskitasoa. Voimakkaanpehmeä tynnyrikypsytys varsin pitkällä jälkimaulla.

****1/2

Arviot: Hannu Nikulainen, kuva: Anikó Lehtinen 

Katso lisää:

Hannu Nikulaisen olutarviot – vuodenvaihteen ja alkuvuoden suomalaiset oluet 2025

 

Laitilan Uutuudet 2025 Juomaposti
Laitilan Uutuudet Kesä 2025 Juomaposti