Hannu Nikulaisen olut-arviot – loppuvuosi 2023
Olutarvioijamme, yli 35 000 olutta maistanut Hannu Nikulainen katsasti syksyn kotimaiset oluet.
Ale
COOLHEAD BREW / FUERST WIACEK HEAD2HEAD: FINAL ROUND: MORTAL BLOW
COOLHEAD BREW, HELSINKI
10 % HANAOLUT
CoolHead Brew’n kymmenosaisen tunnettujen IPA-panimoiden kanssa tehdyn yhteistyöolutsarjan päättää tämä berliiniläisen Fuerst Wiacekin kanssa valmistettu appelsiininkeltainen ja keskitäyteläinen triple IPA. New England -tyylille ominaisesti runsas trooppinen hedelmäisyys hallitsee oluen makua ja tuoksua, mango, ananas ja greippi päällimmäisinä elementteinä. Myös mustikkaa ja mentholia löytyy, ja pitkähköstä jälkimausta jonkin verran pihkaista katkeruuttakin. Korkea alkoholiprosentti nousee esille lähinnä tuoksun puolella. Sopiva lopetus hyvätasoiselle olutsarjalle.
****1/2
MASIS DONKEY VALLEY
MASIS BREWERY, ESPOO
7,5 % HANAOLUT
Tämä vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen NEIPA tarjoaa maussaan ja tuoksussaan odotetusti makeahkoa sitrusmaista hedelmäisyyttä (mango, mandariini, greippi), mutta myös pihkainen ja yrttimäinen katkeruus voimistuu lasin loppua kohti. Melko pitkä kuivuva jälkimaku sisältää katkeroiden ohella myös kermaista viljamaisuutta ja lievää sipulimaisuuttakin. Tyylissään aivan toimiva NEIPA, jonka alkoholiprosenttikin pysyy melko hyvin piilossa.
***1/2
OLARIN ENDLESS FADE
OLARIN PANIMO, ESPOO
7,3 % HANAOLUT
Uusiseelantilaisella Nectaron-lajikkeella humaloitu Endless Fade on nimenmukaisen nektariinimaisuuden ohella vahvan persikkamaisen, melonimaisen ja ananasmaisen hedelmäinen. Mandariininkeltainen ja kevyehkö NEIPA on myös jonkin verran mentholimainen, mäntymäisen pihkainen ja sipulimainen, kuivahko viljamaisuus taas voimistuu katkerahkossa jälkimaussa. Tyylissään varsin tasapainoinen single hop -NEIPA.
****
OLUTPAJA TANSSIVA ANKKA
OLUTPAJA, LAITIKKALA
6,0 % HANAOLUT
Vaalean meripihkanvärinen ja rungoltaan kevyehkö Tanssiva Ankka tarjoaa maussaan ja tuoksussaan kukkaista mangomaista, persikkamaista ja aprikoosimaista hedelmäisyyttä viljamaisuuteen sekä hillittyyn pihkaiseen ja yrttimäiseen katkeruuteen yhdistyneenä. Makeahkon pyöreä suutuntuma jatkuu melko pitkänä kuivempana ja jonkin verran katkerana jälkimakuna. Tyylissään lempeähkön pyöreä hyvän juotavuuden NEIPA.
***1/2
FISKARSIN NAJADI
FISKARSIN PANIMO, FISKARS
5,5 % HANAOLUT
Appelsiininvärinen ja kevyehkö Najadi on erilaisten villihiivalla käytettyjen oluiden sekoitus. Lisäksi valmistuksessa on käytetty tyrniä. Najadissa on melko odotetusti selkeän kirpeän hapan ja tyrnimäinen maku ja tuoksu. Myös wild aleille tyypillinen ”funky” tallimaisuus tulee oluen lämmetessä esille erityisesti tuoksussa ja jälkimaussa. Sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä on myös mukana, ja viljamaiset sävyt voimistuvat pitkähkössä jälkimaussa. Puhdaspiirteinen wild ale paljolti happamiin oluihin viime aikoina keskittyneeltä panimolta.
***1/2
NILKKO ARAMIS
NILKKO BREWING, MÄNTYHARJU
4,8 % 0,33 L PULLO
Nilkon single hop pale ale -sarjan neljäs edustaja on humaloitu ranskalaisella Aramis-lajikkeella. Syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen olut on appelsiinimaisen ja greippimäisen hedelmäinen sekä varsinkin pitkähköltä jälkimaultaan yrttimäisen ja pihkaisen katkera, myös neilikkamaista mausteisuutta löytyy. Tuoksuun ja alkumakuun sisältyy pientä hunajaista makeutta, ja karviaismainen marjaisuus voimistuu oluen lämmetessä. Paria aiemmin maistamaani single hop -sarjan olutta tasapainoisempi tapaus, mutta viilaamisen varaa vieläkin löytyy.
***
JACOBSTADS PERSIKKAINEN PILVI NEIPA
JACOBSTADS, UUSIKAARLEPYY
2,7 % 0,33 L PULLO
Vaalean meripihkanvärisen ja kevytrunkoisen mikro-IPAn nimi jo paljastaa olueen lisätyn hedelmän, joka myös nousee keskeiseen rooliin sekä oluen tuoksussa että maussa. Persikkaisuuden ohella tarjolla on makeahkoa hunajamaisuutta, appelsiinimaisuutta, viljamaisuutta ja karviaismaisuutta sekä pihkaista katkeruuttakin erityisesti jälkimaussa. Myös vierremäiset sävyt voimistuvat oluen lämmetessä. Ei kokonaisuutena kovin harmoninen tapaus, eri makuelementit eivät oikein sovi yhteen ja vierremäisyys vielä heikentää juotavuutta.
**1/2
MALLASKOSKEN ROUTA KOIVIKKO SOUR
MALLASKOSKEN PANIMO, SEINÄJOKI
5,8 % HANAOLUT
Routa Koivikko Sourin valmistuksessa on käytetty myös koivunlehtiä ja mustikkaa, mikä myös tulee vahvasti esille kirpeähkön happamuuden rinnalla tummanpunaisen ja kevyehkön sour alen maussa ja tuoksussa. Suutuntuman makeahkon hunajainen marjaisuus ja koivunlehtimäisyys kuivuu ja pyöristyy pitkässä viljamaisessa ja omenamaisen hedelmäisessä jälkimaussa, jossa myös mustikka ja koivunlehti ovat edelleen selkeinä läsnä. Hieman yllättävä, mutta myös varsin toimiva suomalaishenkinen raaka-aineyhdistelmä.
****
UNISON INDIA PALE ALE
UNISON BREWING CO, JOENSUU
5,5 % HANAOLUT
Tämä tummahkon meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen IPA kallistuu selkeästi perinteisen länsirannikon IPAn suuntaan jo tummemman värinsä mutta myös runsaahkon männynpihkaisen katkeruutensa vuoksi. Keksimäinen ja pähkinämäinen maltaisuus täydentyy myös appelsiinimaisella ja aprikoosimaisella hedelmäisyydellä sekä kermaisella viljamaisuudella. Suutuntuman makeahko hunajaisuus kääntyy kuivahkossa jälkimaussa melko vahvaksi pihkaiseksi katkeruudeksi. Melko tyylipuhdas west coast IPA, ja samalla onnistuneimpia tältä panimolta maistamiani oluita.
***1/2
SONNISAARI KANI
SONNISAARI, OULU
7,0 % HANAOLUT
Ytimekkäitä oluiden nimiä harrastavan Sonnisaaren Kani on mangonkeltainen ja kevyehkö NEIPA, jossa mangomainen, appelsiinimainen ja aprikoosimainen hedelmäisyys yhdistyy mentholimaisuuteen, karviaismaiseen ja mustikkamaiseen marjaisuuteen sekä yllättävänkin reippaaseen pihkamaiseen, yrttimäiseen ja ruohomaiseen katkeruuteen. Kuivahkon katkera, kauraisen viljamainen ja hiukan sipulimainen jälkimaku on pitkä. Rehevän tasapainoinen NEIPA IPA-tyylin ylipäänsä hyvin hallitsevalta panimolta.
****
KOULU PISTARI
PANIMORAVINTOLA KOULU, TURKU
5,9 % HANAOLUT
Pistari on meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen ale, jonka tarkempaa oluttyyliä on hieman vaikea määrittää. Kyseessä ei kuitenkaan ole Belgian strong golden ale, kuten Untappdissa on tyyliksi laitettu, nyt sekä prosentteja että lajityypillistä hiivaista mausteisuutta jää puuttumaan. Oluen maku ja tuoksu tarjoavat makeahkon hunajaista maltaisuutta ja karamellimaisuutta sekä vehnäistä viljamaisuutta, pieni yrttimäinen ja ruohomainen humalakatkeruuskin astuu mukaan kuvaan jälkimaun puolella. Pyöreähkö ja hyvän juotavuuden omaava olut keskipitkällä jälkimaulla.
***1/2
FOOD FACTORY SJÄLÖ SOUR CHERRY BERLINER WEISSE
FOOD FACTORY BREWERY, TURKU
4,0 % 0,44 L TÖLKKI
Turkulaisessa ruokakaupassa sijaitsevan pienpanimon keskipunaruskea ja kevyehkö berliner weisse on maustettu kirsikalla, ja makeahkon hunajainen kirsikkamaisuus onkin hyvin esillä oluen tuoksussa ja maussa. Myös maltillinen kirpeä happamuus on mukana kuvassa, samoin lievä sitruunamainen ja omenamainen hedelmäisyys. Suhteellisen pitkä pyöristyvä jälkimaku taas tarjoaa kuivempaa viljamaisuutta. Ei erityisen monimuotoinen olut, mutta kyllähän tämä tyylillisesti berliner weisse -kategoriaan hyvin sopii.
***
MALTTI TAMPERE HOLIDAY CRUSH GUAVA GOSE
MALTTI TAMPERE, TAMPERE
4,5 % HANAOLUT
Tämä appelsiininvärinen ja rungoltaan kevyehkö gose on maustettu tyylinmukaisen suolan ohella guavalla, ja kyseinen hedelmä nouseekin selkeään päärooliin sekä oluen tuoksussa että maussa. Sitruunamaiset ja omenamaiset sävyt vielä täydentävät vahvaa hedelmäisyyttä. Oluen kirpeä happamuus pyöristyy jonkin verran keskipitkässä viljamaisessa ja lievästi suolaisessa jälkimaussa. Oluen humalointi on hillittyä. Suoraviivainen, mutta kyllä sinänsä melko tyylitietoinen gose.
***
RPS ECTOPLASMA
RPS BREWING, KUOPIO
5,5 % 0,44 L TÖLKKI
Keskivihreä (jotain väriainetta lienee käytetty) ja rungoltaan kevyehkö Ectoplasma on maustettu sitruunalla ja omenalla. Näistä kahdesta omena korostuu enemmän tuoksussa ja sitruuna taas hieman enemmän maussa. Suutuntumaltaan ja tuoksultaan makeahkon hunajainen sour ale on myös asianmukaisen kirpeän happamahko, ja viljamaisia piirteitä löytyy myös. Tyylissään pehmeähkö ja varsin hyvällä juotavuudella varustettu sour, jonka jälkimaku jää kuitenkin yllättävän lyhyeksi.
***1/2
TEERENPELI WBA SCOTTISH ALE
TEERENPELI PANIMO & TISLAAMO, LAHTI
10 % 0,33 L PULLO
Teerenpelin tumman punaruskeaa ja melko täyteläistä skottityylistä alea on kypsytetty Teerenpelin oman tislaamon aiemmin käyttämissä bourbontynnyreissä, mikä tuottaa oluen makuun ja tuoksuun selkeää bourbonmaisuutta, tammimaisuutta ja savuisuuttakin. Skottialelle tyypillistä karamellimaisuutta ja kermatoffeemaisuutta on myös läsnä, samoin kuivattuja hedelmiä, hunajaa ja vaniljaa. Alkoholiprosenttikin tuntuu hieman sekä maussa että tuoksussa, pitkässä jälkimaussa taas tammimaisuus ja viljamaisuus ovat keskeisissä rooleissa. Luonteikas olut tällä hetkellä hieman vähemmän muodikkaassa tyylissä.
***1/2
THE FLYING DUTCHMAN HELVETIN HYVÄ MUTTA AIKA PERKELEEN TUMMA BLACK METAL ALE
THE FLYING DUTCHMAN NOMAD BREWING CO, VANTAA
6,7 % 0,33 L PULLO
Hollantilaissyntyinen Ronald de Waal on vaikuttanut Suomen olutpiireissä 1990-luvulta lähtien sekä panimotoiminnan että oluiden maahantuonnin parissa. ”Lentävän hollantilaisen” nykyisen panimon useimmat oluet valmistetaan Belgiassa De Proefbrouwerijilla, niin myös tämä musta ja melko täyteläinen black IPA. Tuhkaisen paahtunut olut on samalla myös selkeän pihkaisen katkera sekä maultaan että tuoksultaan, ja käytetty ruismallas tuottaa mausteista viljamaisuutta muutoinkin runsasta flavoria voimistamaan. Kermaisen suklaamaiset ja luumumaiset sävyt kuuluvat kokonaisuuteen myös, ja jälkimakukin on odotetun pitkä ja runsas. Intensiivinen black IPA kieltämättä mieleen jäävällä nimellä.
****
Lager
OLAF RED KNIGHT
OLAF BREWING, SAVONLINNA
4,7 % 0,44 L TÖLKKI
Punaruskea ja keskitäyteläinen Red Knight on tölkin mukaan tyyliltään vienna lager, ja ovathan makeahko karamellimaisuus ja hunajainen toffeemaisuus hyvin esillä oluen tuoksussa ja maussa. Myös appelsiinimaisia ja luumumaisia sävyjä löytyy. Kuivempi jälkimaku taas kääntyy oluen lämmetessä kohti viljamaisuuteen ja aavistuksenomaiseen metallisuuteen yhdistyvää ruohomaista ja yrttimäistä humalakatkeruutta. Hieman kovanpuoleinen olut varsinkin jälkimaultaan, omat ennakko-odotukseni wieniläistyyppisen lagerin suhteen ovat jonkin verran pehmeämmän ja pyöreämmän kokonaisuuden suuntaan.
***
MALLASSEPÄT HOSPODA PILSNER (2021-)
MALLASSEPÄT, NAANTALI
5,8 % HANAOLUT
Turkulaiselle City Hospodalle tehty syvän kullankeltainen ja keskitäyteläinen pilsner on erityisesti suutuntumaltaan ja tuoksultaan makeahkon maltainen, ja pientä tšekkihenkistä voimaisuuttakin löytyy sekä mausta että tuoksusta. Oluen kohtuullisen pitkä jälkimaku taas on kuivuvan viljamaisuuden ohella jonkin verran ruohomaisen ja yrttimäisen humalakatkera, kuten pilsneriltä tyylinä odotetaankin. Pyöreähkö tšekkityylinen pils suhteellisen maltillisilla katkeroilla, aivan asiallinen kokonaisuus ja talonolut.
***
OLVI DARING DAUGHTER OAT LAGER
OLVI OYJ, IISALMI
4,5 % 0,5 L TÖLKKI
Olvin syvän kullankeltainen ja kevyehkö ”oat lager” saa siihen käytetystä kauramaltaasta yllättävänkin selkeän viljamaisen ja leipämäisen maun ja tuoksun. Lievä makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus pyöristää kokonaisuutta, kun taas loppua kohti vahvemmin esille nouseva yrttimäinen humalointi antaa vastapainoa makealle maltaisuudelle. Pakettiin kuuluu myös appelsiinimaista ja mandariinimaista hedelmäisyyttä sekä hienoista metallisuuttakin lähinnä tuoksussa ja melko pitkässä jälkimaussa. Kauramaltaan käyttö antaa oluelle tiettyä persoonallisuutta kauran tullessa yllättävänkin vahvana esille sekä tuoksussa että maussa.
***
TORNION OKTOBER MÄRZEN
TORNION PANIMO, TORNIO
5,0 % 0,44 L TÖLKKI
Vaalean meripihkanvärinen ja keskitäyteläinen Oktober Märzen seuraa saksalaisia esikuviaan makeahkon hunajaisessa maltaisuudessaan ja jälkimaussa jonkin verran esille nousevassa ruohomaisessa ja yrttimäisessä humaloinnissaan. Oluessa on käytetty suomalaisia humalalajikkeita, jotka antavat sille aivan kohtuullisesti katkeruutta. Viljamaiset, sitrusmaiset ja omenamaiset sävyt täydentävät kokonaisuutta, ja kuivuva jälkimakukin on melko pitkä. Oluen mallasrunko ei kuitenkaan pärjää runsaudessa saksalaisille märzeneille, jotka ovat pääsääntöisesti hieman vahvempia alkoholiprosentiltaankin.
***
TAMPERE FESTBIER
TAMPERE BREWING & DISTILLING CO, TAMPERE
5,2 % HANAOLUT
Tämä syvän kullankeltainen ja melko täyteläinen oktoberfestbier on varsin lajityypillisesti makeahkon maltainen, hunajainen ja viljamainen, jälkimaussa mukaan tulee myös jonkin verran ruohomaista ja yrttimäistä humalakatkeruutta. Pientä sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttäkin on kuvassa mukana. Tyylitietoinen ja hyvin tehty pyöreänpehmeä lager pitkähköllä jälkimaulla.
***1/2
MAKU FESTBIER LAGER
MAKU BREWING, TUUSULA
5,3 % 0,33 L TÖLKKI
Maku Brewingin versio saksalaisesta oktoberfestbier-tyylistä on väriltään syvän kullankeltainen ja rungoltaan keskitäyteläinen, oluen tuoksu ja maku taas tarjoavat hunajaista maltaisuutta, viljamaisuutta, lievää karamellimaisuutta ja pientä ruohomaista humalaisuuttakin. Pyöreähkö suutuntuma jatkuu keskipitkänä kuivahkon viljamaisena ja jonkin verran ruohomaisena jälkimakuna. Puhdaspiirteinen ja mutkaton oktoberfestbier. Mukavaa, että tänä syksynä useampikin kotimainen panimo on kiinnostunut tästä kausioluttyylistä.
***1/2
TUJU PUMPATTAVA BARBAARI
PANIMOYHTIÖ TUJU, LAPPEENRANTA
5,0 % 0,44 L TÖLKKI
Tujun monipuoliseen tuotevalikoimaan kuuluu myös tämä kullankeltainen ja keskitäyteläinen helles-tyyppinen lager. Saksalaisten hellesien tapaan Pumpattava Barbaarikin on tuoksultaan ja maultaan makeahkon maltainen ja viljamainen, jälkimaussa mukaan tulee myös tiettyä yrttimäistä humalakatkeruutta. Oluen lämmetessä esille nousee vielä hillittyä sitrusmaista ja omenamaista hedelmäisyyttä. Varsin tyylinmukainen helles, näyttää panimolta sujuvan tämäkin perinteinen saksalainen oluttyyli.
****
SALAMA SPACE WORM
SALAMA BREWING, ESPOO
10 % HANAOLUT
Space Worm on tumman punaruskea ja melko täyteläinen ”imperial märzen”, jota on myös kypsytetty bourbontynnyrissä. Makeahko karamellimaisuus ja toffeemaisuus yhdistyy maussa ja tuoksussa bourbonmaisiin, tammimaisiin ja vaniljamaisiin piirteisiin sekä loppua kohti voimistuvaan kahvimaiseen paahtuneisuuteen. Lakritsia ja luumuakin löytyy, ja tammisen puumainen sekä paahtunut jälkimaku on pitkä ja runsas. Alkoholiprosentti pysyy melko hyvin piilossa. Varsin epäortodoksinen mutta samalla toimiva märzen.
****
HIISI NIKULATOR 2 TRIPPELBOCK
PANIMO HIISI, JYVÄSKYLÄ
10,5 % HANAOLUT
Saavutettuani kesällä 2023 35000:n maistetun oluen rajapyykin, valmisti Panimo Hiisi asian kunniaksi uuden vahvemman version aiemmasta 20000:a maistettua olutmerkkiä juhlistaneesta Nikulator-doppelbockista. Nikulator 2 on hyvin tumman punaruskea ja melko täyteläinen ”trippelbock”, jossa makeahkon kermainen karamellimaisuus, suklaamaisuus ja melassimaisuus yhdistyy kuivattujen hedelmien sävyihin (luumu, rusina) ja loppua kohti jonkin verran voimistuvaan paahtuneisuuteen. Bockeille tyypillistä sikunamaista alkoholiakin on hieman mukana, samoin hienoista viinimäisyyttä ja savuisuutta. Pitkässä jälkimaussa tulee myös ruohomainen humalointi esille. Vaikka lienenkin hieman jäävi sanomaan, kyllä tämä olut oikein hyvin saksalaisten esikuviensa kanssa kilpailee.
****1/2
Porter ja stout
GLENPIPE HABANERO CHILI CHOCOLATE STOUT
GLENPIPE BREWERS, NAANTALI
9,2 % 0,5 L PULLO
Olutravintola Mallaskukon Turussa omistavalla Restile Oy:llä on tätä nykyä myös oma panimo Naantalissa, sen oluita on ollut tarjolla lähinnä Mallaskukossa. Tämä musta ja melko täyteläinen imperial stout on nimensä mukaisesti sekä maultaan että tuoksultaan chilimäinen ja suklaamainen, mutta itseäni miellyttää se, että chilimäisyys tulee esille enemmän hedelmäisyytenä varsinaisen polttavuuden sijaan. Samoin stouteille tyypilliset kahvimaisen paahtuneet, lakritsimaiset ja kuivattujen hedelmien piirteet pääsevät paremmin esille, kun chilin tulisuus ei hallitse kokonaisuutta. Pitkässä jälkimaussa ovat maltillinen chilimäisyys ja tuhkainen paahtuneisuus edelleen keskeisiä elementtejä. Chiliolut ei ole ollut oma suosikkini oluttyylinä, mutta kyllähän chili näin käytettynä varsinkin stouteissa ja porttereissa omalla tavallaan toimiikin.
***1/2
HIMO KAARNE
PANIMO HIMO, PIRKKALA
10 % 0,44 L TÖLKKI
Kaarne (eli korppi) on musta ja melko täyteläinen amerikkalaistyylinen imperial stout, jossa suklaamaisuuteen, lakritsimaisuuteen ja kahvimaiseen sekä tuhkaiseen paahtuneisuuteen yhdistyy perinteistä voimakkaampi humalointi. Käytetty Simcoe-lajike tuo olueen lievää sitrusmaisuutta sekä lähinnä pitkässä jälkimaussa jonkin verran tuntuvaa yrttimäistä ja pihkaista katkeruutta. Viinimäisiä ja siirappimaisia sävyjäkin on hieman läsnä, sen sijaan alkoholi peittyy hyvin. Rehevä ja tyylissään melko konstailematon imperial stout.
****
MAD FINN LAB 2.0 MUDCAKE BA IMPERIAL STOUT
MAD FINN, TAMPERE
10 % HANAOLUT
Bourbontynnyrissä kypsytetty musta ja täyteläinen Mudcake lähestyy makeassa suklaamaisuudessaan, toffeemaisuudessaan ja siirappimaisuudessaan kieltämättä jonkin verran mutakakun makumaailmaa. Kahvimaista paahtuneisuuttakin löytyy lähinnä jälkimaun puolelta, samoin tamminen puumaisuus voimistuu oluen lämmetessä. Bourbonmaisen vaniljaiset, viinimäiset ja luumumaiset piirteet täydentävät kokonaisuutta pienen lämmittävän alkoholimaisuuden kera. Pehmeä ja pyöreähkö pastry stout pitkähköllä jälkimaulla.
****
ETKO BOO-BOO
ETKO BREWING, HELSINKI
10 % HANAOLUT
Tämän mustan ja täyteläisen imperial stoutin raaka-aineina on käytetty myös banaaneja, paahdettua kookosta, kaakaolastuja ja vaniljaa, ja olutta on kypsytetty bourbontynnyrissä 15 kuukautta. Kaakao, kookos ja vanilja ovatkin hyvin läsnä sekä maussa että tuoksussa, sen sijaan banaani jää enemmän kuivattujen hedelmien sävyjen varjoon. Myöskään bourbonmaiset ja tammimaiset sävyt eivät nouse kovin vahvasti esille, sen sijaan pientä portviinimäisyyttä on mukana. Makea siirappimaisuus ja nougatmaisuus kuivuu hieman pitkässä maltillisen paahtuneessa jälkimaussa. Tasapainoinen ja vivahteikas pastry stout, jonka maussa ja tuoksussa ei alkoholiprosenttikaan nouse pahemmin esille.
****1/2
BEER HUNTER’S MUFLONI ISLAY IMPERIAL STOUT
PANIMORAVINTOLA BEER HUNTERS, PORI
11 % 0,44 L TÖLKKI
Kuten nimikin vihjaa, tämä musta ja täyteläinen imperial stout on kypsytetty skottiviskitynnyreissä, kyseessä Islay Mist -sekoiteviski. Skotlantilaissuomalainen yhteistyöolut on maultaan ja tuoksultaan runsaan savuisen ja turpeisen viskimäinen, aivan Islayn saaren viskien tapaan. Suklaamaisuutta, lakritsimaisuutta ja kahvimaista paahtuneisuutta löytyy myös, mutta savuisuus ja turpeisuus ovat päällimmäisinä piirteinä kokonaisuudessa. Alkoholi peittyy lähes täysin rehevän maun ja tuoksun alle, ja jälkimaku on pitkä ja runsas. Intensiivinen mutta samalla yllättävänkin harmoninen imperial stout, jonka juotavuus on myös varsin hyvä.
***** / HANNUN VALITA
Kuvat: Anikó Lehtinen ja Hannu Nikulaisen arkisto
Ilmestynyt Olutposti 4/23 -lehdessä.
Katso myös: