Hanna Säynäjäkangas matkasi työn ja oluen perässä maailmalle

Hanna opiskeli kansainvälistä liiketaloutta ja valmistui ekonomiksi. Hän päätyi Berliiniin country manageriksi oluthiivan pitoisuutta ja elinvoimaisuutta mittaavan kännykkämikroskooppi Oculyze Better Brewingin kehittäjän Oculyze GmbH:n palvelukseen.

Mikä sinua kiinnostaa olutbisneksessä?

-”Minua kiehtoo erityisesti kansainvälisen myynnin, teknologisen innovaation ja rennon hyväntuulisen olutbisneksen yhdistelmä. Ennen nykyiseen toimeeni siirtymistä etsin innovaatioon perustuvaa uutta yritystä, jonka liikeidea olisi tarpeeksi vahva globaaleja markkinoita ajatellen ja joka ratkaisisi jonkin ongelman kokonaan uudesta perspektiivistä katsottuna. Tie johti sattumien kautta tuoreen startupin pieneen kansainväliseen tiimiin, jossa on huippuosaajia sekä tieteen, että liiketoiminnan puolelta.”

Hannan mukaan Oculyze Better Brewing -kännykkämikroskooppi ratkaisee monen olutpanimon päänvaivan hiivan pitoisuuden ja elinvoimaisuuden mittaamisesta. Sovellus automatisoi laskemista mikroskoopilla, säästää käyttäjän aikaa ja vähentää kuivahiivakustannuksia, kun hiivaa voi kierrättää tarkkaan tietoon perustuen.

Mikä on roolisi yrityksessänne?

-”Vastaan sovelluksemme kansainvälisestä myynnistä saksankielisten maiden ulkopuolella. Käytännössä teen yhteistyötä pääasiassa yhdysvaltalaisten, kanadalaisten, australialaisten ja uusi-seelantilaisten pienten ja keskisuurten panimojen kanssa. Laitteemme on käytössä jo 16 maassa. — Oluen panemisen lisäksi sitä käytetään myös viinin valmistuksessa. Käyn messuilla esittelemässä oluthiivan mittausta ja muuten työskentelen toimistollamme teknisen korkeakoulun kampusalueella.”

Kävit suomessa esittelemässä Oculyzea. Miten koet suomalaisen olutkulttuurin nykyisen tilan?

-”Halusin uteliaisuudesta käydä tutustumassa Suomen olutskeneen, koska olen ollut jo pidempään ulkomailla. Suomessa on tapahtunut nopea pienpanimoiden vallankumous viime vuosien aikana. Olen positiivisesti yllättynyt panimoammattilaisten uudenlaisesta ennakkoluulottomasta tuotekehittelystä. Saksassa oluenvalmistuksella on niin pitkät perinteet, että uudet innovaatiot voivat kohdata helpommin muutosvastarintaa. Toisaalta nykyinen kotikaupunkini Berliini on trendikäs olutkaupunki, johon on kasaantunut kiinnostavien pienpanimojen ja monipuolisten tapahtumien keskittymä.”

Miten oluen puhtaussääntöön intohimoisesti suhtautuvat saksalaiset ovat ottaneet vastaan uuden pienpanimokulttuurin?

-”Berliinissä sijaitsevat nykyään varmaankin Saksan parhaat paikat, joissa pääsee rikkomaan 500-vuotista reinheitsgebotin perinnettä. Suosittuja panimoja ovat esimerkiksi väliaikaisessa erikoisemman arkkitehtuurin konttirakennuksessa toimiva BRLO, Hops & Barley ja tietenkin Euroopan oma Stone Brewing, jolla on upeat puitteet historiallisella teollisuusalueella. Muun muassa nämä ovat näyttäneet suuntaa pienemmillekin panimoille, joiden valikoimaan tulee koko ajan uusia ja innovatiivisia tuotteita. Berliinin kansainvälisyys ja trendikkyys edesauttavat muutosta nopeammin kuin muualla Saksassa. Etelän perinteeseen nojaavat—  ’oktoberfestiläiset’ puistelevat varmasti hiljaa päätään pääkaupungin oluttrendeille, mutta se ei näy Berliinin olutskenessä.”

Oma suosikkijuomasi Berliinissä?

Hops & Barley on huhujen mukaan ainoa paikallinen panimo, jonka omaa siideriä löytyy hanasta ja tämä erikoisuus on pakko mainita omana tämän kesän suosikkinani jo siksi, että se on kertakaikkiaan niin harvinainen löytö täällä Saksanmaalla!

 

Kuva: Hanna Säynäjäkangas