Halloweenin kunniaksi ”mustanpuhuva” oluttasting
Halloween on pelottelun ja hassuttelun aikaan, joten mikäpä parempi aika pitää mustanpuhuva olut ja ruoka -tasting. Tarvitset tähän tummia oluita ja erilaisia lakritsi- ja salmiakkimakeisia. Katso yhdistelmät alta ja pidä halloweenoluttasting!

Perinteinen lakritsi ja tuhti imperial stout
Pehmeän makea lakritsi nauttii muhkean paahteisen, lämmittävän imperial stoutin seurasta, samalla kun lakritsin makeus leikkaa oluen kovinta paahdetta.
Suolainen salmiakki ja makea pastry stout
Tässä yhdistelmässä kohtaa klassinen makean ja suolaisen liitto, missä tuiman suolainen salmiakki sulaa siirappisen makean pastry stoutin joukkoon, tuloksenä jopa jälkiruokamainen yhdistelmä.
Kova salmiakkilakritsikolikko ja paahteinen porter
Hennon makea ja hieman suolainen salmiakkilakritsikolikko sopii paahteisen mutta muuten kevyehkön porterin aromeihin ja hento suolaisuus tuo esiin porterista hedelmäisyyttä samalla lailla kuin merenelävät.
Lakritsikuula ja tumma lager
Makea, hieman sitkeä lakritsikuulan aromeihin vastaa helposti juotava, hieman paahteinen ja mallasleipäinen tumma lager, oluen keventäessä makeaa suutuntumaa tummudellaan.
Voit kokeilla makeisia ja oluita myös ristiin!

Tiesitkö? Halloweenin juuret löytyvät läntisen Euroopan kelttiläisillä alueilla vietetystä sadonkorjuujuhla Samhaininsta, joka erotti toisistaan kesän ja talven. Kristinuskon tultua juhlaan sekoittui kristillisiä aineksia ja se sai uudeksi nimekseen All Hallow’s Day eli kaikkien pyhien päivä ja näin juhlaa edeltävää iltaa alettiin kutsua nimellä All Hallow’s Eve eli kaikkien pyhien aatto, josta nimi lyhentyi ensin muotoon Hallow’een ja sittemmin halloweeniksi. Kelttiläisen kansanperinteen mukaan halloweeninä liikkui erilaista väkeä tuonpuoleisesta, keijuista vainajiin, mutta kristinuskon tultua osaksi juhlaa, vainajien liikkumisen sanottiin oluvan paholaisen työtä. Näin pahoilaisen symboliikka noitineen, luurankoineen ja lepakoineen tuli osaksi juhlaa. Nykyaikainen halloweenin vietto kehittyi kuitenkin vasta juhlan siirryttyä 1800-luvulla Yhdysvaltojen puolelle ja vasta 2000-luvun puolella voidaan sanoa, että juhla on vakiintunut myös Suomeen, missä asiaan kuuluu kurpitsa-, luuranko- ja aave-koristelut, naamiaiset, ”mustat” herkut ja kurpitsa.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Katso myös:




