Sinebrychoff Juomaposti
Sinebrychoff Juomaposti

Fat Lizardin uudet tynnyrikypsytetyt oluet ilahduttivat monipuolisuudellaan

Espoolainen Fat Lizard Brewing Co. on julkaissut toisen sarjan tynnyrikypsytettyjä oluita. Nyt julkaistut kolme olutta ovat keskenään kiinnostavan erilaisia, ja niiden aromissa tuntuu onnistuneesti käytettyjen tynnyreiden luonne.

Kolme uutta tynnyrikypsytettyä olutta maistettiin ohjatusti tastingissa, jonka vetivät panimon Viivi Wallius ja Antti Viitamäki. Panimon väki kertoi kaikissa kolmessa oluessa olevan saman pohjan. Tämä tuhdin paahteinen, hieman makeankarhea, Magnum-humalaa katkerona sisältävä imperial stout oli sitten jaettu kolmeen erityyppiseen tynnyriin. Kaikki tynnyrit ovat tulleet Kyrö Distilling Companylta, ja niissä on ollut tislaamon viskiä ennen oluttäyttöä, niin kuin edelliselläkin kerralla, vuonna 2022, kun Fat Barrel Seriesin ensimmäiset kolme olutta julkaistiin.

Fat Lizard -panimon Viivi Wallius ja Antti Viitamäki.

Fat Barrel Serie Nro 4 -olutta on kypsytetty sisilialaisessa marsalaviinitynnyrissä.  Marsala on väkevöity viini, jota tehdään sekä vaaleista että tummista rypäleistä. Marsala-viinille tyypillisiä aromeja ovat sherrymäisyys, makea viinimäisyys ja hedelmäisyys, ja näitä samoja aromeja löytyy paahteisuuden lisäksi myös tästä oluesta. 9 kuukautta tynnyrissä levännyt, prosenteiltaan 12-vahvuinen olut on hieman viinimäisen hapan, mukavasti rusinainen ja maussa on myös tummaa suklaata. Tämä olut olisi voinut jopa levätä tynnyrissä hetken kauemminkin.

Seuraavaksi maistettavana oli Fat Barrel Serie Nro 5, joka on kypsynyt 9 kuukautta kahdessa eri bourbontynnyrissä, jotka on sitten sekoitettu yhteen astiaan. Tuloksena 13-prosenttisessa oluessa on runsaasti tammen vaniljaisuutta ja toffeisuutta, maku on runsaan maitosuklainen ja makea. Tämän ennustaa olevan näistä se suosituin, ja näin se oli myös tastingin puolella.

Viimeisenä maistettu Fat Barrel Serie Nro 6 oli kuitenkin tastingin voittaja allekirjoittaneen mielestä. Vaalean, voimakkaasti kukkaisen ja aromikkaan Moscatel -viinin tynnyrissä kypsynyt paahteinen olut tarjoili hyvin mielenkiintoisen ja ainutlaatuisen yhdistelmän aromeja, jotka yllättävän hyvin sopivat keskenään. Tämä todella monisyinen olut, jossa paahteisuus yhdistyy kukkaisuuteen, oli tastingin yllättäjä.

Tynnyrikypsytettyjen oluiden tasting on aina mielenkiintoista, mutta oman viehätyksensä siihen tuo, jos saa maistaa saman pohjaoluen eri tynnyreissä, koska silloin pääsee sen äärelle, mitä kaikkea tynnyri oluen maulle ja aromille tekee. Vielä parempaa tietysti on, jos samalla pääsee kuulemaan panimon väen tarinoita oluiden synnystä. Näidenkin oluiden makua täydensivät oivasti syntyy liittyvät yksityiskohdat, joita täydensi Walliuksen ja Viitamäen lisäksi panimon laatupäällikkö Greta Mäkinen.

Teksti ja kuvat Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Miten tynnyri maistuu oluessa ja viskissä?