Espoolaispanimon olutmäskistä tehdään lannoitetta
Espoolaisen Tired Uncle Brewing Co. -panimon tuotannossa syntyvää olutmäskiä aletaan muuntaa lannoitteeksi Ecolutionin bioreaktorilla. Menetelmä on Suomessa uusi, mutta Budweiser käyttää Ecolutionin teknologiaa jo Kiinassa.
Oluenteon yksi merkittävä sivuvirta on mäskäyksessä syntyvä märkä mallasohrarouhe eli mäski. Tätä mäskiä voidaan jälleenhyödyntää eri lailla, tyäöstämällä se mm. rehuksi, biokaasuksi tai joissain määrin leipomo- ja elintarviketeollisuudessa. Suuri osa pienpanimoiden mäskistä päätyy kuitenkin biojätteeksi.
Keran halleilla sijaitseva Tired Uncle Brewing Co- pienpanimo on aloittanut kokeilun suomalaisen, ravinteiden kiertotalouteen erikoistuneen startup-yritys Ecolutionin kanssa, missä mäskistä tehdään lannoitetta. Ecolution on kehittänyt ja patentoinut bioreaktorin, joka käsittelee elintarviketeollisuuden orgaanisia sivuvirtoja. mm. panimoteollisuudessa syntyvää mäskiä käytettäviksi lannoitteena sekä maanparannuksessa.
Tällä hetkellä projekti on pilottivaiheessa, Ecolution testaa pienellä bioreaktorilla mäskiä Keran halleilla.
Maailman suurimman oluenvalmistajan ABInBevin tytäryhtiö Budweiser China valitsi viime syksynä Ecolutionin teknologian pilottihankkeeseensa, joka kehittää uudistavan eli regeneratiivisen maatalouden ratkaisuja. Hankkeen tavoitteena on palauttaa olutmäskissä olevat ravinteet takaisin viljelykiertoon.
-Olemme kehittäneet mikrobiologista prosessia hyödyntävää reaktoria toistakymmentä vuotta. Budweiserin ratkaisu oli Ecolutionille merkittävä päänavaus maailmanlaajuiselle toimialalle. Nyt pääsemme yhteistyössä Tired Uncle -panimon aloittamaan testauksen ja tuotannon kotimarkkinallamme, Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen sanoo.
Keran Halleilla Espoossa toimiva Tired Uncle -panimo sekä samoissa tiloissa toimivat panimot 8-Bit Brewing ja Masis Brewing tuottavat vuodessa yhteensä noin sata tonnia olutmäskiä. Ecolutionin prosessissa määrästä syntyy noin 20 tonnia erittäin ravinnepitoista lannoitteen raaka-ainetta, jota voidaan käyttää esimerkiksi marjaviljelmillä ja kukkapuutarhoissa sekä parvekeviljelyssä.
-Olutmäskimme on tähän asti päätynyt biojätteeksi eli kompostoitavaksi. Nyt Ecolutionin menetelmä hyödyntää mäskissä olevat ravinteet ja vähentää veden kuljettamista. Tämä vahvistaa visiotamme jätteettömästä oluttuotannosta sekä konkreettisesta kiertotalousratkaisusta kaupunkiympäristössä, Tired Uncle -panimon yrittäjä Matti Nikkonen kertoo.
Elintarviketeollisuuden sivuvirroissa olevat keskeiset ravinteet typpi ja fosfori jäävät usein palaamatta viljelykiertoon. Panimoteollisuuden prosessissa mallasohran ravinteet palautetaan takaisin viljelykiertoon.
”Bioreaktorissamme syntyvässä luomulannoitteessa on ravinteiden lisäksi hyvä hiilensidontakyky, jota mineraalilannoitteissa ei ole lainkaan. Lannoitetta käytettäessä myös maaperän tuottokyky ja maamikrobien toimintakyky paranevat. Sillä on merkittävä vaikutus maaperän ravinnekiertoon ja sen omaan hiilensidontakykyyn”, Ecolutionin prosessikehityksestä vastaava Pirjo Laulumaa toteaa.
Ecolution aloittaa panimoteollisuudessa syntyvän mäskin käsittelyn ensimmäisellä tuotantokokoisella bioreaktorillaan Suomessa. Kiinassa reaktorilla käsitellään jo sekä olutmäskiä että soijateollisuuden sivuvirtaa okaraa. Toista Ecolutionin reaktoria suunnitellaan tänä vuonna sijoitettavaksi testi- ja tuotantokäyttöön Keski-Eurooppaan soijateollisuuden sivuvirran käsittelyssä.
Lähde ja kuvat: Tired Uncle Brewing