Espanjan Aurinkorannikko yllättää olutkohteena
Espanjan Aurinkorannikko (Costa del Sol) tunnetaan erityisesti aurinkoisista rannoistaan, lomakeskuksistaan ja vilkkaasta yöelämästään mutta alue on nykyään myös oluen ystävien paratiisi. Aurinkorannikon monipuolinen ja kehittyvä olutkulttuuri tarjoaa niin perinteisiä espanjalaisia lagereita kuin innovatiivisia käsityöläisoluita sekä laajan kattauksen kansainvälisten panimoiden tuotteita.
Kati Pohjanmaa kävi Espanjan Aurinkorannikolla ottamassa selvää olutkultturista.
Espanjassa olutkulttuuri on pitkään ollut keskittynyt massatuotettuihin lagereihin, kuten barcelonalainen Estrella Damm ja San Miguel, jotka ovat erityisen suosittuja kuumassa ilmastossa virkistävyytensä ansiosta. San Miguel sai alkunsa Filippiineiltä espanjalaisten perustamana, mutta nykyään sen panimo sijaitsee Kataloniassa. Estrella Damm kehitettiin vuonna 1876, jolloin August Kuentzmann Damm ja hänen vaimonsa avasivat oman panimonsa. He loivat oluen, joka oli sovitettu Välimeren ilmastoon sopivaksi, ja oli keveämpi kuin Keski-Euroopan oluet, jotka taasen oli suunniteltu kylmempiin ilmastoihin.
Viime vuosina käsityöläisoluet ovat vallanneet tilaa myös Aurinkorannikolla. Paikalliset pienpanimot ovat nousseet tarjoamaan laajan valikoiman erilaisia oluita, jotka vaihtelevat hedelmäisistä IPA-oluista tummiin portereihin ja kaikkea siltä väliltä. Malagalaiset pienpanimot, kuten Cervezas Victoria ja La Fábrica, ovat tunnettuja laadukkaista tuotteistaan.
Olutretki Aurinkorannikolla
Hyppää Renfeen (paikallisjuna) ja matkusta Malagaan. Käy samalla päiväreissulla myös Fuengirolassa. Aurinkorannikon kehittyvä olutkulttuuri on luonut tilaa erilaisille olut-tapasravintoloille. Alueelta löytyy kymmeniä (tai jopa satoja) irlantilaisia pubeja kuin myös vasta myöhemmin illalla aukeavia olutravintoloita, mutta myös erinomaisia päivällä auki olevia olutravintoloita.
Alkuun Malagaan
Cervezeria Untertürkheim sijaitsee Malagan hiekkarannan vieressä, reilun kilometrin kävelymatkan päässä Malagan Renfen pääteasemalta Malaga Estacion Tren. Untertürkheimin valikoimasta löytyy 200 erilaista olutta pullossa ja yhdeksäntoista hanassa. Lisäksi tarjolla on monipuolinen valikoima erilaisia tapaksia. Erityisesti oluiden kanssa kannattaa maistaa oliiveja ja makkaroita. Palvelu paikassa on ystävällistä ja nopeaa.
Vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Lolita Taberna Andaluza tarjoaa maistuvaa tortilla espanolaa, joka tarjoillaan poikkeuksellisesti paikallisen kinkun kera. Tortillan kaveriksi sopii esimerkiksi Voll Damm Märzen Bier ja Alhambra Reserva 1925. Lolitassa on mukava istua terassilla ja ihailla vanhan kaupungin vilinää.
Kävelymatkalla takaisin Renfen juna-asemalle kannattaa poiketa La Fábricaan. Panimoravintolassa on tarjolla yhdeksän erilaista hanatuotetta ja kahdeksan pullotuotetta, joista löytyy myös gluteenittomia ja alkoholittomia vaihtoehtoja. La Fábrica on suosittu myös ruokailupaikkana ja paikka syttyy eloon illalla.
La Fabricassa on saatavilla olutta myös maisteluannoksina, joten useampaa pääsee maistelemaan.
Fuengirolaan espanjalaiseen kansankuppilaan
Fuengirolan sanotaan olevan Suomen eteläisin kaupunki, mutta kyllä kaupungista löytyy muutakin kuin suomalaisia ja suomalaisille suunnattuja palveluita. Jää pois Los Bolichesin asemalla ja suuntaa La Guerraan, joka avautuu klo 11.30 ja tarjoaa tapaksia niin kauan kuin niitä riittää.
Fuengirolan “junakadulla” sijaitseva La Guerra on toiminut jo yli kolmekymmentä vuotta. La Guerran perustajat ja nykyisetkin omistajat Manolo perheineen toimivat baarissa päivittäin. Paikka on suosittu kansanpaikka ja tarjoaa rennon andalusialaisen ilmapiirin nauttia oluesta ja tapaksista.
Olitpa sitten rentoutumassa rannalla, tutustumassa historiallisiin kaupunkeihin tai nauttimassa vilkkaasta yöelämästä, tarjoaa Aurinkorannikon olutkulttuuri jokaiselle jotakin. Salud!
Osoitteita:
Cervezeria Untertürkheim
P.º Marítimo Cdad. de Melilla 9
Málaga-Este, Malaga
Lolita Taberna Andaluza
C. Granada 17
Distrito Centro, Málaga
La Fabrica
C/ Trinidad Grund29
Distrito Centro, Málaga
Bar Guerra
Avenida Los Bolliches 66
Fuengirola
Teksti ja kuvat: Kati Pohjanmaa
Ilmestynyt 3/24 Juomaposti -lehdessä.