Corfu Beer -panimo eli olutkulttuuria kreikkalaisittain
Vehreistä vuorista ja hienoista hiekkarannoistaan tunnettu Korfun saari pitää sisällään myös olutkulttuuria. Koska Korfun saari on pieni ja majapaikkamme sijaitsi lähellä panimoa, päätimme suorittaa vierailun pääkallopaikalla. Kuten aina, suomalainen yllättyi lähes ylitsepursuavasta, mutta sangen luontaisesta ystävällisyydestä ja iloisesta vastaanotosta. Tästä meillä on kansana vielä jonkin verran oppimista.—
Olutposti jututti Corfu Beerin brewing & production manager Claudio Mouzakitisia sekä customer service & export manager Noufris Masroresia. -”Paikallisen Corfu Beer panimon oluita on tarjolla saarella sangen laajasti. Parhaiten ovat edustettuina panimon lippulaivat Red Beer ja Pils. Panimon vuosittainen tuotantokapasiteetti on noin miljoona litraa ja kasvupaineet ovat kovat. Vientiä meillä on Italiaan, Saksaan, Englantiin ja jonkin verran Yhdysvaltoihin, jonne toimitamme tuotteet kegeissä. Muualle tuotteet menevät pulloissa. Kaikki Corfu Beer -panimon oluet ovat suodattamattomia ja myyntiaika siitä kun tuote on pullossa on maksimissaan neljä kuukautta”, kertoo Masrores.— Eikä todellakaan ihme, sillä jatkuva yli 30 asteen helle vaatii katkeamatonta kylmäketjua ja tehokasta kahdenkymmenen jakelijan toimintaa.
Noufis Mastorasin pikakurssi panimon tuotteista.
Kysyttäessä millaista on laittaa panimo pystyyn kreikassa puhaltaa Masrores ilmoille varsinaisen byrokratian sinfonian. -”Aloitimme vuonna 2006. Ensimmäiset tuotteet saatiin ulos 2008. Siinä välissä täytimme satoja kaavakkeita ja kävimme läpi lukuisia tarkastuksia. Tuotteiden kohdalla jopa lupa oluen maustamiseen paikallisella hunajalla kesti noin kaksi vuotta. Vaikka Kreikka on talouskriisissä, on kaikki uuden liiketoiminnan aloittaminen tehty todella vaikeaksi. Kun vastassa ovat vielä suuret panimot, joiden aika menee pienten kamppitamiseen eikä yhdessä olutkulttuurin edistämiseen, on yhtälö lähes mahdoton.”— Totean tähän, että meilläkin Suomessa oli alussa pientä vastakkainasettelua, mutta nyt on järki voittanut ja huomattu, että kyseessä on kuitenkin yhteinen asia. Kasvatetaan kimpassa kakkua niin ei tarvitse taistella pienistä paloista. Sehän on myös yksi Olutpostin päätehtävistä. Ilman mediaa ja oluttapahtumia ei synny myöskään ilmiötä.
Tuotteista puhuttaessa Mouzakitis lyö tiskiin heti kättelyssä pari paikallista faktaa. Kaikki maltaat ovat Korfun saarelta kuten muutkin tykötarpeet humalat pois lukien. Kaikki oluet ovat suodattamattomia sekä pastöroimattomia. Näin— tuotteiden myyntiaika on maksimissaan 3,5-4 kuukautta riippuen niiden alkoholipitoisuudesta. Kylmäketjun on oltava kunnossa, joten panimon alla on suuri kylmähuone ja 20 jakelijaa kylmäkontteineen pitää huolen siitä, että tuotteet ovat aina Korfun cooleinta kamaa kauppoihin saapuessaan.
Pikakierros panimon tiloissa
-”Kreikan saarilla ja mantereen maakunnissa on kaikissa omat pienpanimonsa. En osaa arvioida tarkkaa lukumäärää”, vastaa Masrores kysyttäessä kreikkalaisten panimoiden lukumäärää
Lupakäytäntö ja valvonta kreikkalaisissa tapahtumissa keskittyy lähinnä teknisiin- sekä liikennekysymyksiin. Kreikkalainen alkoholilaki on luonnollisesti vapaampi kuin Suomen vastaava, sillä onhan kyseessä vanha sivistysvaltio jossa holhous on kohdennettu lähinnä muihin rakenteisiin. Kohteliasta hilpeyttä herättävätkin muutamat kertomamme esimerkit Suomesta. Alkoholijuomat ovat Kreikassa elintarvikkeita joita myydään kaikissa päivittäistavarakaupoissa siinä missä leipää tai jugurttiakin.