CAMRA:n Laura Emson: “Perinneoluiden säilyttäminen on yhtä tärkeää kuin kielen säilyttäminen – molemmat ovat kulttuuriperintöä parhaimmillaan!”
Laura Emson on toiminut brittiläisen olutjärjestön, CAMRA:n hallituksessa vuodesta 2022, työskennellyt lukuisilla järjestön olutfestareilla ympäri Iso-Britanniaa, järjestänyt tapahtumia ja pitänyt tastingeja. Olutposti selvitti, mitä Emson ajattelee brittioluesta ja niihin tiivisti liittyvistä brittipubeista.
“Olutkulttuuri on muuttunut paljon elämäni aikana. Opiskeluaikana työskentelin baarityöntekijänä ja muistan, miten olut oli todella tylsää silloin; joimme lähinnä isojen panimoiden kansainvälisiä merkkejä – paikallisia kiinnostavia pienpanimo-oluita piti todella etsiä. Vasta kun olin mukana Great British Beer Festivalissa vuonna 2013, huomasin miten monimuotoinen olut voi olla. Samalla ihastuin olutfestarityöskentelyyn ja tapasin monia camralaisia, joka sai minut liittymään järjestöön. Olutseuratoiminnassa kiinnostavinta ja parasta ovat ihmiset – olen nyt ollut toiminnassa mukana monta vuotta ja saanut CAMRA:n kautta paljon uusia tyyppejä elämääni. Järjestössä pääsee myös toteuttamaan itseään – minua kiinnostaa tapahtumien järjestäminen, ja olenkin ollut vastuussa hyvinkin erilaisista festivaaleista. nyt syksyllä järjestän CAMRA:n kattojärjestön, European Beer Concumer Unionin kansainvälisen tapaamisen meillä, näin saamme yli parikymmentä olutihmistä Euroopasta tutustumaan mm. cask-olueen paikan päällä Englannissa.
Oluenkuluttajana ihailen brittiläistä pubikulttuuria, se on uniikkia maailmassa. Hyvä pubi yhdistää ihmisiä ja tutustuttaa laadukkaaseen paikalliseen olueen, näin sekä pubi- että olutkulttuuri pysyvät meillä elossa. Panimoiden hanahuoneissa taas viehättää panimon tunnelma, jonka voi aistia baarin puolellakin sekä oluiden tuoreus, tulevathan ne heti seinän takaa.
Camralaisena taas olen huolestunut pubien tulevaisuudesta. Monet joutuvat lopettamaan huonon kannattavuuden takia ja ketjupaikkoja aukeaa niiden tilalle. Näissä uusissa paikoissa valikoima saattaa olla rajoitetumpi ja pienet, paikalliset oluet saattavat puuttua kokonaan. Samaan aikaan ihmisillä on vähemmän rahaa käytettävissä kuin ennen, joten ravintolakäynneistä saatetaan tinkiä, jolloin pienet paikalliset pubit, joiden kanta-asiakkaat ovat paikallisia, ovat tyhjempiä. On outoa, että hallitustamme ei tämä kiinnosta, vaikka brittiläinen pubikulttuuri on mielestäni osa maan viehätystä.
Me Camrassa huolehdimme myös caskista tarjoiltavasta real ale -oluesta. Sen asema on ollut erilainen tässä vuosikymmenten kuluessa, itse muistan että caskia juotiin, koska se oli ennen halpaa. Nyt oluen arvostuksen kanssa yhdessä sen hintakin on monessa paikassa noussut, joten voi olla että kaikilla ei ole siihen varaa. Omassa nuoruudessani real ale ei ollut suosittua muuten kuin hinnan takia, mutta nyt nuoret pubikävijät osoittavat kiinnostusta oluttyylin historiaan ja halutaan maistaa sitä osana brittikulttuuria. Näin sen pitääkin olla.
Itse toimin monella tavalla olut- ja pubikulttuurimme hyväksi, koska katson, että sen säilyttäminen ja elinvoimaisena pitäminen on tärkeää. Ja vinkvink teille suomalaisille, myös te voitte liittyä CAMRA:an ja tätä kautta olla mukana säilyttämässä kulttuuriamme!”
Mikä on CAMRA?
CAMRA eli “Campaign for Real Ale” on 1971 olutharrastajien perustama järjestö Isossa-Britanniassa, joka luotiin englantilaisen real ale-oluttyylin pelastamiseksi. Monet panimot olivat 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa päättäneet luopua perinteisten real ale -oluiden tuotannosta, joten olutharrastajat Michael Hardman, Graham Lees, Jim Makin ja Bill Mellor, halusivat varmistaa, että perinteisiä brittioluita saa pubeista myös tulevaisuudessakin.
Nykyään järjestö edustaa oluen juojia ja pubien ystäviä kaikkialla Isossa-Britanniassa haluten turvata perinteisten englantilaisten olut- ja siiderityylien tuotannon jatkuvuuden ja parantaa näiden saatavuutta. Lisäksi järjestö haluaa nostaa pubeja sosiaalisina keskuksina, uskoen että pubien olemassaololla on tärkeä sosiaalinen rooli osana Iso-Britannian kulttuuriperintöä. CAMRA järjestää omia olutfestivaaleja, tekee edunvalvontaa, jakaa palkintoja sekä olut- ja siideritietoutta.
CAMRAlla on yli 136 640 jäsentä eri puolilla maailmaa ja sitä johtaa kolmeksi vuodeksi kerrallaan valittu hallitus. Paikallisella tasolla sillä on yli 200 alayhdistystä eri puolilla Isoa-Britanniaa. CAMRA:n toiminta rahoitetaan jäsenmaksuilla, kirjojen ja tavaroiden myynnistä sekä kansallisten ja paikallisten olutfestivaalien tuotoilla.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt lyhyempänä 2/24 Olutposti-lehdessä.
Katso lisää: