BIRRA DELL’ANNO – italialaisia pienpanimo-oluita tuomaroimassa
Italialaisten riippumattomien pienpanimoiden Birra Dell’Anno -olutkilpailu pidetään joka vuosi helmikuussa Riminissä. Unionbirrain järjestämässä kisatuomaroinnissa saa hyvän kuvan italialaisesta oluttasosta ja -trendeistä.
Riminin italialaisten pienpanimo-oluiden Birra Dell’Anno- kilpailun kulisseissa on ennen kisaa kova kuhina, onhan oluita tulossa tuomarointiin noin 2100 ja tuomareitakin on noin kahdeksankymmentä, puolet paikallisia ja puolet ympäri maailmaa. Itse kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran jo vuonna 2005, jolloin italialainen pienpanimokulttuuri oli vielä hyvin erilainen kuin nyt.
– Kilpailu perustettiin tuomaan esille italialaista käsityöolutosaamista ja -tuotteita, kertoo kisajohtaja, Unionbirraen Simone Monetti. – Craft beer ei ollut käsitteenä tai oluina niin tunnettu vielä Italiassa ja kisan avulla sitä oli hyvä tuoda esiin.

Simone Monetti
Monettin mukaan käsityöläisolutboomi alkoi Italiassa, niin kuin monessa muussakin Euroopan maassa, 1990-luvulla, mutta puhkesi kukkaan tosissaan 1996 jälkeen. Ensimmäiset silloisista käsityöläispanimoista ovat Suomessakin tuttuja, kuten Birra Baladini, Birrificio Italiano tai vaikka Birrificio Lambrate. Nyt Italiassa on yli 700 riippumatonta pienpanimoa. Lain mukaan italialaisen käsityöoluen (birra artigianale) tulee olla pastoroimatonta ja suodattamatonta, näin katsotaan että olut on “elävää” kuten vaikka toinen tunnettu käsityöläistuote juusto ja poikkeaa sekä maultaan että ulkonäöltään suurten panimoiden tuotteista.
Historiallisesti monelle italialainen olut tarkoittaa vaaleaa lageria, mutta nyttemmin Italian oluttyylikirjo on hyvin laaja ja onpa maalla muutama oma oluttyylikin; Italian Pils, Italian Grape Ale sekä vähemmän tunnettu kastanjaolut. Nämä kaikki ovat edustettuna omana pää- ja alakategorioinaan myös Birra Dell’Anno -kisassa, toki Monetin mukaan tuotemäärältään suurimmat olutkategoriat ovat erilaiset IPA-oluet.
Kokonaisuudessaan oluita tuomaroidaan 45:ssä eri kategoriassa – tämäkin on muuttunut kisan historian aikana, ensimmäisenä vuonna kategorioita oli vain kymmenisen. Monnettin mukaan kategorioita tarkastellaan vuosittain trendien mukaan ja ensi vuonna voi olla että oma mukana uusi kategoria vaikka alkoholittomille oluille.
Kilpailu järjestetään perinteisesti Riminissä, nyttemmin juuri ennen valtavaa Beer&Food Attraction -messutapahtumaa, näin sekä italialaiset että varsinkin kansainväliset tuomarit voivat tutustua messuilla Italian oluttarjontaan osana tuomarointia.
Kilpailua järjestävä Unionbirrai on käsityöläisoluita ja olutkulttuuria edistävä järjestö, joka pyrkii myös kouluttamaan sekä omia tuomareita (Unionbirrai Tasters) että järjestämään muutakin koulutusta oluen ympärille. – Nyt lanseeraamme uuden koulutusohjleman, joka on tarkoitettu nimenomaan niille olutharrastajille, jotka haluavat tehdä harrastuksestaan työn, vinkkaa Monetti.
Itse kilpailussa tehdään myös yhteistyötä Bolognan ravintola-ammatioppilaitoksen kanssa ja paikan päällä kisaoluiden tarjoilun hoitavatkin koulun oppilaat, tietysti kilpailuorganisaation opastamana. Monetti kertoo yhteistyön olevan vastavuoroista, järjestö taas vierailee koulussa opastamassa oluen saloihin niin tarjoilun kuin tyylienkin suhteen.
Simone Monetti, jolla on itsellääkin ollut pienpanimo, on ollut järjestön toiminnassa mukana jo viisitoista vuotta. – Oluen kulutus ei itsessään nouse enää niinkuin pienpanimoboomivuosina, mutta italialaisen oluen taso on nykyään todella korkea ja panimot tekevät monipuolisesti erilaisia oluttyylejä. Tällä hetkellä tulevaisuuden suurin haaste on se, että oluen suosio on laskussa varsinkin nuorten aikuisten parissa, se on ilmiö joka voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen.
Toisaalta Monetti näkee hienona sen, että Italian omat oluttyylit, varsinkin Italian Pils ja Italian Grape Ale ovat yhä tunnetumpia ulkomaillakin ja monet kansainväliset tuomarit ovat kiinnostuneita nimenomaan niiden tuomaroinnista. Grape Aleja olikin kisassa kolme eri alakategoriaa: puna-, ja valkoviineistä tehtyjä sekä erikseen vielä happamat Grape Alet.
Itse kilpailu oli kaksipäiväinen ja siellä tuomaroitiin 3-4 tuomarin pöydissä. Ensimmäiset kierrokset pisteytetään ensin yksin ja sitten pöydän kanssa läpikäyden, niin että saadaan konsensus pisteissä. Finaaleissa taas pyritään keskustellen päätettää kolme parasta järjestyksessä ja mahdolliset kunniamaininnnat. Jokaiselle kategorialle valitaan voittajat, kolo kilpailun parasta olutta ei julkisteta.
Kilpailussa saa hyvän käsityksen paikallisesta käsityöläisoluesta, yleisesti täytyy todeta, että taso on erittäin korkea. Kiinnostavaa on tietty makuprofiilin erilaisuus suomalaiseen olueen, monessa oluessa näkyy kiinnostavasti maan makuperinne hienovaraisina aromikerroksina. Itse kilpailu sujui järjestelyiltään jouhevasti ja sitä rytmittivät italialaiseen tapaan erittäin hyvä lounas ja erinomainen illallinen, päätösjuhlasta puhumattakaan.
Tulokset julkistettiin runsaan yleisön seuraamana Beer&Food Attraction -messuilla, lavalle nousi kiitosten saattelemana myös itse kisaorganisaatio.
Katso kategoriat ja tulokset!
Kuvat: Anikó Lehtinen ja Unionbirrai
Katso lisää:
Kolumni: Oluttuomarin salaiset motiivit – miksi oikeasti haluan pisteyttää oluita?