Belgialaista viskiä, olutta ja nähtävyyksiä Turnhoutissa
Matkaa Belgiaan, viehättävään Turnhoutin kaupunkiin, missä löytyy sekä viskiä että olutta!
Flandersin alueella sijaitseva Turnhoutin kaupunki on juuri passeli päiväretkelle. Kaunis historiallinen kaupunki muutamalla mukavalla olutkohteella varustettuna on helposti lähestyttävä vaikka junalla Antwerpenistä tai Brysselistä,
Turnhout, niin kuin useat Belgian kaupungit, voivat kehuskella pitkällä historialla. Paikka on perustettu kahden suuren kauppareitin risteykseen, Brabantin herttuan metsästyslinnan paikalle joskus vuoden 1100 tienoilla. Menneisyys näkyy edelleen kaupungin vaakunassa.
1300-luvulta asti kaupungissa on järjestetty markkinat, perinne joka jatkuu edelleen. Kaupungin historiaan liittyy niin sotia kuin menestystä ja jäljet näistä näkyvät yhä kaupungissa. Hauska yksityiskohta on, että Tunrnout on myös sekä graafisen suunnittelun että pelikorttien kaupunki, siellä pitää majaansa mm. pelikorttiteollisuuden maailmamarkkinajohtaja Cartamundi.
Ässäolutta ja belgialaista laatuviskiä
Koska Turnhout on pelikorttien kaupunki, niin tietysti siellä on teemaan liittyvä panimo tislaamoineen. Tämä Schuppenboer-olutta tekevä Het Nest Brouwerij-panimo sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella tylsällä teollisuusalueella, mutta alueen värittömyyden korvaa hauska hanahuone erinomaisine tuotteineen, joten paikassa viihtyy huomattavasti pidempään kuin on tarkoitus.
Panimon perustaminen on lähtenyt, yllättävää kyllä, ruuanlaittokerhosta, missä 8 kaveruksen puolisot kokkailivat keskiviikkoiltaisin. Kaverukset perustivat tälle vastavetona olutklubin, missä ensin maisteltiin oluita, sitten ostetiin kotipanovehkeet, tehtii olutta ja lopulta päätettiin perustaa panimo. Nyt kuulemma kahdeksasta vaimosta 6 on exiä, mutta olutmaisteluun kokoonnutaan edelleen.
Itse panimo perustettiin 2015, mutta niin, että alusta asti töihin palkattiin kokeneet ammattilaiset, omistajien harrastaessa toimintaa, kertoo panimossa kierrättävä Bart Cuypers, joka on yksi kahdeksasta perustajasta. Cuypers on itse kemisti, joten hän on ollut mukana panimo- ja tislaustoiminnassa enemmän kuin muut perustajat ja hoitelee mielellään myös vieraskierroksia.
Panimon puolella tehdään noin kahtakymmentä erilaista olutta vakiona. Maltaat tulevat lähipelloilta melkein vieressä olevan mallastamon kautta, ja valmis olutkin myydään lähellä joko Belgian tai Alankomaiden puolella. Vuodessa olutta valmistuu noin 600 000 litraa, joten Suomen kaavassa puhutaan jo aika suuresta pienpanimosta.
Panimon oluet ovat pääosin belgityyppisiä, saisonia, tripeleitä ja muita alueelta tuttuja oluttyylejä ja ne on nimetty korttiteeman mukaan. Yllättävää on, että melkein kaikki oluet ovat pullokäyviä, jonka maistaessa hiilidioksidikuplan koosta huomaakin.
Koska paikassa tehdään viskiä, valikoimasta löytyy myös useita tynnyrikypsytettyjä oluita, joista esimerkiksi sekä portviini- että bourbon-tynnyrikypsytetyt tripelit ovat herkullisen monimuotoisia oluita. – Erikoisuutemme on blond alesta tehty vahvempi versio, joka kestää tynnyröintiä, vinkkaa Cuypers olutta lasiin kaataessaan. – Teemme myös niin, että kaikki oluet kypsyvät ensin hetken bourbonissa, jonka jälkeen saatamme vielä laittaa ne lepäilemään mm. rommi- tai konjakkitynnyreihin.
Viskiä panimolla on tehty vuodesta 2020, jolloin yritys osti pienemmän panimon, jolla oli jo viskituotantoa. – Nykyään teemmekin viskiä kahdella eri brändillä, kertoo Cuypers sukeltaessamme salaoven takana olevaan alakerran viskikypsyttämöön. – Meillä on oma, pelikorttiteemainen viskisarjamme sekä toisesta panimosta perimämme viskisarja. Kun oma sarjamme on hieman suoraviivaisempi, niin Kempich Vuur -viskisarjassa pyrimme eleganttiin ja hienostuneeseen viskiin pulloa ja etikettiä myöten.
Cuypersin mukaan Belgian lämpimässä ilmanalassa viski kypsyy nopeammin kuin esimerkiksi Irlannissa ja Skotlannissa, joten kypsytysajat ovat lyhyemmät. Tästä ei muuta todistetta löydy kuin miehen sana, mutta viskien maut vakuuttavat.
Kempich Vuur- sarjan maistaminen aloitettiin nuorimmasta: kolmevuotias, Laproach -tynnyreissä kypsynyt viski oli vielä aika nuorta ja hennosti savuista, kun taas viisivuotias bourbontynnyriviski oli jo mukavan monimuotoinen. Voiton vei erinomaisen tasapainoinen, hieman toffeinen ja hedelmäinen, 6-vuotias calvados-tynnyreissä kypsynyt viski. Panimon oman sarjan viskit olivatkin sitten paljon yksiuloitteisempia ja karskimpia maultaan.
Het Nest- panimon hanahuoneella pääsee tekemään olut- ja viski -tastigia yrityksen omista tuotteista. Henkilökunta oli innokasta maistattamaan ja mertomaan juomista, joten tuntuu kuin olisi ollut ihan oikeassa ohjatussa maistelussa! Ruokaa ei hanahuoneella vakiona ole, joten monen, monen olut- ja viskimaiston jälkeen kannattaa lähteä takaisin kaupungin keskustan ravintoloiden patojen ääreen.
Turnhoutin olutpaikat ja nähtävyydet
Yksi kaupungin ainutlaatuisista nähtävyyksistä on noin 1200-luvulla perustettu keskiaikainen “beguinnage” -luostaripiha, jossa on ollut luostarin asukkaita vielä vuonna 2002. Luostaripihaa rajaavat pienet viihtyisät, nyt kaupunkilaisten asumat talot. Läpikävellessä saa tuntuman siihen, miltä kaupunki on näyttänyt keskiajalla.
Kaupungin päätori on oiva paikka nauttia oluista ja paikallisesta meiningistä. Paras aika istuskella aukiolla on alkuillan hämärässä.
Ravintolat ympäröivät toria, jonka toisella laidalla seisoo kaupungin pääkirkko, Sint-Pieterskerk, Kirkon vanhimmat osat ovat jo 1100-luvulta. Kirkkoa voikin oluen nauttimisen oheen tuijotella, siinä kun näkyy hauskasti eri aikojen rakennusvaiheet, on lasimaalausta, erimuotoista ikkunaa ja barokkitornia. Kirkkoon pääsee myös ihastelemaan rakennusta sisältä.
Perinteistä belgialaista olutkahvilaa edustaa Café Ranonkel, jossa on kaikki olutkahvilan elementit viihtyisistä pöydistä olutvalikoimaan asti. Jos haluaa istuskella rauhassa oluen äärellä, tämä on paikkasi. Yli kahdenkymmenen hanan valikoimassa on belgialaisia oluita ja henkilökunta opastaa mielellään.
Eetcafé Edelweiss B&B on hauska ruokapaikka, jossa voi myös yöpyä. Ravintolasta saa aamiaista ja belgialaisia oluita löytyy klassikoista hieman modernimpiinkin tyyleihin. Ruoka on taattua belgialaista, klassikkoannoksena Rodenbach- oluella mustettu naudanlihapata.
Belgian kansallinen pelikorttimuseo sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa ja on mielenkiintoisempi kuin mitä nimi ehkä antaa ymmärtää. Vanhimmat kortit ovat 1500-luvulta, mutta pääpaino on 1700-luvulta nykypäivään.
Miten päästä Turhouttiin?
Turnhout sijaitsee noin 42 kilometriä Antwerpenin keskustasta, 30 km Bredasta ja Tilburgista ja 40 km Eindhovenista. Eurooppatie 34 -moottoritie kulkee läheltä Turnhoutia. Lisäksi NMBS:llä (Belgian valtiollinen rautatieyhtiö) ja De Lijnillä (linja-autoyhtiö) on hyvät yhteydet Turnhoutiin. Myös Dessel–Schoten -kanava kulkee kunnan alueella.
Kuvat: Anikó Lehtinen
Ilmestynyt Olutposti 1/24 -lehdessä