Aurora Spirit Distillery – revontulten väreissä
Maailman pohjoisin tislaamo Aurora Spirit Distillery toimii Lyngenvuonossa entisen Nato-tukikohdan paikalla. Arktiset akvaviitit saavat kypsyä aidossa bunkkerissa pohjoisen napapiirin pohjoispuolella.
Tislaamon tarina on se tuttu: kaverukset halusivat tehdä viskiä, mutta viskin kypsymistä odotellessa päädyttiin tekemään muutakin pohjoisen luonnosta ammentavaa. Aromikas gini ja erilaiset akvaviitit ovat Aurora Spirit Distilleryn erikoisuus.
Aurora Spirit Distilleryn tarina alkaa vuodesta 2016. Asiat ovat edenneet joutuisasti: jo vuonna 2018 Bivrost Arctic Ginille ojennettiin San Franciscossa tuplakultaa (Double Gold Medal). Lyngenin Alppien keskellä sijaitseva vierailukeskus palkittiin puolestaan voittajana The Drinks Tourism Challengessa vuonna 2019.
Vesi jäätiköltä
Lyngenvuonon rannoilta kohoavat Lyngenin Alpit korkeimmillaan yli 1 800 metriin. Korkein huippu on nimeltään Jiehkkevárri.
Jäätiköt, joita on yhteensä 140, peittävät lähes sadan neliökilometrin alueen. Myös alkusyksystä niiden huiput ovat lumen ja jään peitossa, ja jäätiköiden sulamisvesi onkin tislaamon tärkein raaka-aine. Se puhdistetaan täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.
Lyngenin aluetta kutsuttiin kylmän sodan aikaan viimeiseksi linnakkeeksi ennen Neuvostoliittoa. Lyngen Line oli Naton viimeinen puolustuslinja. Toisessa maailmansodassa pohjoisen Norjan kohtalo oli yhtä karu kuin Suomen Lapin: Saksan joukot polttivat kaiken vetäytyessään etelään. Sodan jälkeen Norja liittyi vastaperustettuun Natoon ja rakensi satojen bunkkereiden linjan Lyngenvuonon etelärannalle ja Ruotsin rajaa vasten.
Islay ihanteena
Tislaamon perustajiin ja omistajiin kuuluva Tor Christensen on kertonut päättäneensä perustaa oman tislaamon käytyään Islayn saarella vuonna 2013. Häntä viehätti siellä erityisesti viskin ja vierailujen yhdistäminen, joten maailman pohjoisin tislaamo suunniteltiin lähtökohtaisesti niin, että se toivottaa kävijät tervetulleeksi. Siellä viihtyvät niin viskitynnyrit kuin kylään eloa tuovat turistit. Christensenin tavoitteena on paitsi alueen elävöittäminen, myös sen herkän luonnon suojeleminen.
Christensen on kotoisin alueelta, joten hänelle on luontevaa luoda sinne elämää. Karuissa oloissa napapiirin tuntumassa on omat omituisuutensa: talvi kestää kahdeksan kuukautta, osa ajasta eletään kaamoksessa tiettömien taipaleiden takana, täysin ennustamattoman sään armoilla.
Tislaamon nimi tarkoittaa revontulia, ja sen sijainti onkin täydellinen revontulien tarkkailuun. Nato-tukikohdan ja osin saksalaisten jälkeenjääneet tunnelit ja bunkkerit ovat hyviä tynnyreiden säilytykseen, ja tukikohta on jo itsessään nähtävyys, Christensen pohti.
Raa’at arktiset olosuhteet soveltuvat viskin kypsyttämiseen. Christensenin mukaan viski kypsyy ”tyydyttävästi”. Esimerkiksi enkelten (tai viikinkimytologian mukaisesti Odinin) osuus on yksi tai kaksi prosenttia, mitä hän pitää kelvollisena. Pääosin käytössä ovat kuitenkin tavanomaista pienemmät tynnyrit, 125–250 -litraiset, joissa syntyy vahvempi kontakti puuhun, mikä puolestaan jouduttaa kypsymistä.
Paikalliset raaka-aineet
Paitsi jäätikön sulamisvettä, arktinen alue tarjoaa muitakin ainutlaatuisia raaka-aineita. Paikalliset viljelijät ovat ryhtyneet kasvattamaan ohraa, josta saadaan viskin pääraaka-aine. Se mallastetaan Foodfarmilla Suomessa. Pitäisikö sitten sanoa, että Bivrostin juuret ovat Hausjärvellä?
Ginille luonnetta antavat lakka sekä muut pohjoisen marjat, yrtit ja kasvit. Osin samoja aineksia käytetään myös akvaviitissa, joka on akvaviittimestari Gjermund Stensrudin ydinosaamisaluetta.
Kirkkaiden akvaviittien päämausteet ovat perinteiset tilli ja kumina. Muissa akvaviiteissa on paitsi lakkaa, myös puolukkaa, vadelmaa ja mansikkaa.
”Olen ensimmäinen, joka on käyttänyt marjoja akvaviitin valmistuksessa. Ne tekevät akvaviitista pehmeämmän”, Stensrud kehaisee.
Nämä tisleet jätetään kypsymään pääosin pieniin sherrytynnyreihin. Niiden kypsytyskammio on 80-luvulla rakennettu bunkkeri aivan meren tuntumassa.
Bivrost Arctic Ginin raaka-aineluettelossa on 23 maustetta, muun muassa kuutta eri marjaa, väinönputkea, ruusujuurta ja tietysti katajaa. Rikas maku on tuonut sille palkintoja, merkittävimpänä tuplakulta The San Francisco World Spirit Competitionista.
Bivrost ja muut nimet norjalaisesta mytologiasta
Tislaamon tuotemerkki on Bivrost, joka oli viikinkien revontulista käyttämä nimitys. Viikingeille revontulet olivat maaginen silta maan ja taivaan välillä.
Magiaa on myös tislaamon tuotesarjoissa. Ensimmäinen viskisarja on yhdeksällä jaollinen, nimittäin seitsemän jo julkaistua, historiallisesti nimettyä viskiä saavat vielä seurakseen kaksi, onhan yhdeksän mytologian tärkein luku. Toukokuussa 2020 julkaistu ensimmäinen viski oli nimeltään Niflheim, ja ensimmäisestä pullosta maksettiin peräti 6 400 puntaa.
Viskikellarissa Stensrud näyttää ison kirjon tynnyreitä. Meksikolaisen viskintekijän jäljiltä yksi erä kypsyy Mezcal-tynnyreissä, ja käytössä on myös Sauternes-tynnyreitä. Kellarin peräseinällä on solera-menetelmää noudattaen täytettävä sarja 30-vuotiaita sherrytynnyreitä. Ideana on täydentää tynnyreiden sisältöä vähitellen viskiä uudemmista tynnyreistä vanhempiin kierrättäen. Ensimmäinen lanseeraus on luvassa joskus 15-20 vuoden kuluttua.
Viskinhuuruisella kierroksella
Tislaamokierroksen VIP-versiossa käydään niin tuotantotiloissa, akvaviittibunkkerissa kuin viikinkivarastoksi nimetyssä viskikellarissakin. Kierroksen aikana maistellaan paitsi akvaviittien ja ginien parhaimmisto, myös erikoisotos viskejä.
Kellarikierroksen päätteeksi on nimittäin lupa työntää nenä kolmeen tynnyriin, joista ensimmäinen on aiemmin akvaviittitynnyrinä palvellut sherrytynnyri, toinen tislaamon ensimmäinen viskitynnyri ja kolmas The Bastard -jämät vähän kaikesta.
Maistelussa selviää, että tislaamon ensimmäisen tynnyrin viski on 60-prosenttisena hyvin vahvaa ja vaikeasti lähestyttävää. The Bastard, joka on viskimaailmalle luonteenomainen sekoite, on lähes yhtä vahva, mutta aavistuksen pehmeämpi. Ensimmäisenä haistatettu akvaviittitynnyri on saanut aikaan pehmeimmät ja maisteluhetkellä parhaat aromit, selviää kolmannen lasin kohdalla.
Stensrud opastaa vielä viskin värin tulkinnassa: älä mene halpaan, väriltään tummin ei aina ole pisimpään kypsynyt. Esimerkiksi sherrytynnyri antaa verrattain nopeasti väriä ja makua. Vielä nopeammin viskiin saadaan väriä, kun tynnyrin sisäpinnat poltetaan käyttökertojen välillä.
Tislaamo on oppinut kantapään kautta, että tynnyrit kannattaa valikoida huolella. Ensimmäiset kypsytykseen tarkoitetut tynnyrit vuotivat kuin seula, niinpä sittemmin on luotu tiiviit suhteet tynnyreiden myyjiin. Onnenpotku tynnyritalouden kannalta on se, että yksi omistajista, Colin Houston, asuu Skotlannissa ja voi helposti käydä tarkistamassa ostettavat tynnyrit. Sisäpiirin tietoa on, että Heaven Hillin tai Wild Turkeyn kaltaisilta pienemmiltä tuottajilta tynnyrit saa ostettua huuhtelemattomina – silloin mukana tulee runsaasti bourbonin aromia.
Kuinka saapua?
Aurora Spirit Distillery sijaitsee Lyngen Resortissa leveyspiirillä 69. Lähin lentokenttä on Langnes Tromssassa. Tromssasta voi valita joko tien Nordkjosbotnin kautta (E8 – E6) tai ajaa Breivikeidetin kautta ja tulla lautalla Ullsfjordin yli. Molemmilla reiteillä määränpäänä on Lyngseidet. Lyngen Resort sijaitsee Koppangenin tien varrella.
Teksti: Mariaana Nelimarkka, Kuvat: Norwegian Seafood Council/Mari Moilanen
Ilmestynyt 3/23 Olutposti-lehdessä.