Tanskalaiset hopheadit – Amager Bryghus
Vuonna 2007 perustettu tanskalainen Amager Bryghus on tunnettu aromaattisen katkerista oluistaan ja ja sarjakuvamaisista etiketeistään.— Panimo on kasvanut alkuaikojen kymmenien tuhansien litrojen tuotantomäärästä puoleen miljoonaan olutlitraan, mutta edelleen se on Tanskassa pieni panimo. Mutta kuinka panimon tarina alkoi?
Amagerin panimo perustettiin intohimosta hyvää olutta kohtaan, kertoo panimon viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Henrik Papsø.— – Kaverukset Morten Valentin Lundsbak ja Jacob Storm opiskelivat samaan aikaan ja saivat tehtäväkseen tehdä ryhmätyön, johon eivät keksineet aihetta, joten he lähtivät oluelle. Koko yön juotuaan he keksivät aiheekseen hiivan toiminnan oluen käymisessä. Ryhmätyötä tehdessään se saivat kipinän oluentekoon, joten seuraavaksi he liittyivät olutseuraan, ostivat kotiolutvehkeet ja keittelivät kotona oluitaan. Kun ystävykset maistattivat olutseurassa tuotoksiaan, he saivat niin hyvää palautetta, että päättivät perustaa panimon.
Lundsbak ja Storm löysivät panimotilakseen vanhan ydinsuojan, jota he päivätyönsä ohessa remontoivat kokonaisen vuoden apunaan yhteinen ystävänsä Peter Fredrikson. Kun panimo oli valmis, kiitoksena Fredriksonille ystävykset nimesivät panimon ensimmäisen oluen hänen mukaansa. Näin syntyi Mr. Fredrikson -niminen imperial stout. Olut on edelleen tuotannossa.
-Olemme Tanskan ensimmäistä uutta pienpanimoaaltoa ja nyt uusia pieniä panimoita tulee koko ajan markkinoille. Meidän täytyy olla varpaillamme, että pysymme kehityksen mukana, luoda uutuuksia ja pitää huolta oluemme laadusta, että kuluttaja edelleen muistaa meidät ja ostaa tuotteitamme, kertoo Papsø. Tuotekehityksessä lähdemme siitä, että saisimme oluet kerralla oikein, koska olemme pieni organisaatio ja olut on saatava nopeasti markkinoille. Laatu on meille kuitenkin tärkein, ja olemme ylpeitä oluistamme.
Amager Bryghus on tunnettu monista humaloiduista oluistaan ja Papsø tunnustautuu itsekin ”hopheadiksi” eli nimenomaan humaloiduista oluista pitäväksi. – Toki teemme hyvin monipuolisesti kaikenlaisia oluita ja varsinkin tuhdin paahteiset oluet ja toisaalta happamahkot oluet ovat koko ajan portfoliossamme. Ehkä eniten ei-meitä ovat belgityyliset oluet, mutta sekin voi muuttua ajan kanssa. Meitä kiinnostavat uudet oluttyylit, jotka syntyvät usein vanhojen hydrideistä. Teemme myös paljon collaboraatioita eli yhteistyöoluita muiden panimoiden kanssa, koska koemme, että opimme toisissa panimoissa aina jotain uutta ja toisaalta on tosi hauskaa hengailla yhdessä oluenteon lomassa. Kööpenhaminassa on vuosittain tanskalaisen Mikkellerin järjestämä suuri oluttapahtuma, jolloin kaupunki on täynnä olutihmisiä. Me pidämme samaan aikaan panimoillan, jolloin panimomme on täynnä oluentekijöitä, toimittajia, bloggareita ja muita oluenystäviä. Teemme jonkun oluen, syömme ja juomme hyvin sekä pidämme hauskaa, kertoo Papsø. Näin myös mielekkyys oluen tekemiseen säilyy.
Suurin osa Amagerin tuotannosta menee vientiin, varsinkin Ruotsiin, mutta myös Yhdysvaltoihin asti. – Olemme sinänsä onnellisessa asemassa, ettei meidän tarvitse tehdä markkinointia juuri ollenkaan, oluitamme ostetaan niin paljon kun ehdimme tehdä. Markkinointi on minun vastuullani, ja tämä tietysti tekee omasta työstäni helpompaa, nauraa Papsø. Teemme edelleen myös tiivistä yhteistyötä olutseuran kanssa ja maistatamme heillä tuotteitamme. Panimon perustajat Lundsbak ja Storm luottavat olutseuran jäsenten makuun, — heiltä tulee hyviä kommentteja kehitystyöhön jota teemme jatkuvasti hyvän oluen kehittämiseksi, summaa Amagerin viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Henrik Papsø.
Ps. Tiesitkö, että panimon nimi tulee kööpenhaminalaisesta Amagerin kaupunginosasta, jossa panimon perustajat aloittivat toimintansa. Nykyään sinne ei enää kannata suunnistaa panimon perässä, vaan Amagerin panimo löytyy Kööpenhaminan läheltä, Kastrupista!