Viinin lisäksi myös olutta – Italian Rimini ja Cesena
Italiaan matkustetaan usein viinin perässä, mutta onpa maassa erinomainen olutmaailmakin. Päätoimittajamme Anikó Lehtinen kävi reissaamassa Riminissä ja Cesenassa hyviä juomia maistellen.

Italiassa oluen kanssa nautitaan usein myös ruokaa.
Italia on tunnettu viinimaana, mutta jo pitkään paikallinen olutvalikoima on ollut laaja ja kiinnostava. Italiassa on yli 700 riippumatonta pienpanimoa ja onpa maalla kolme omaa olutyyliäkin: Italian Pils, Italian Grape Ale ja hieman vähemmän tunnettu kastanjaolut.
Perinteinen rantalomakohde Rimini Italian pohjoisosassa tarjoaa mukavan määrän myös italialaisia pienpanimo-oluita hyvien ravintoloiden ja baarien lisäksi. Kaupungista on lyhyt matka päiväretkelle viereiseen Cesenaan, josta löytyy omat pienpanimobaarihelmensä.
Riminissä syömässä ja juomassa
Riminin ykköspaikka oluen suhteen on lähellä historiallista keskustaa sijaitseva Fob, joka voi ylpeillä melkein kolmellakymmenellä oluthanalla. Edustettuna ovat hyvin Italian omat oluttyylit, mutta saatavilla on myös muiden maiden käsityöläisoluita. Oluen kanssa sopii hyvin paikassa tarjottavat pizzat. Maisteluun on mahdollista ostaa pieniä kahden desin annoksia, ja viihtyisä paikka saa istumaan pitkään kuunnellen soljuvaa puhetta ympärillä.

Fobissa sisustus on hyvin ”craft” -henkistä.
Pizzaa ja hyvää olutta halajavat löytävät paikkansa myös Birrodromo Riministä. Perinteistä brittipubia hakevat taas voivat istuskella vaikka rannan lähellä olevassa Rose&Crown -pubissa, jossa on saatavilla suurimmat kansainväliset merkit laajan ruokalistan kera, Sisustus on taattua pubityypiä, puupanelontia myöten.

Rose&Crown -pub on myös paikallisten suosiossa.
Hyviä ruokapaikkoja Rimini on pullollaan, mutta jos rento meininki joen rannalla kiinnostaa, pienpanimo-oluita ja hampurilaisia tarjoava terassiravintola Strampalato toimii ympäri vuoden sirkustelttaa muistuttavan katoksen alla. Ravintolan vieressä sijaitsee kaupungin kuuluisin silta, jo roomalaiseen aikaan, vuonna 21 rakennettu Tiberiuksen silta.

Strampalatossa voi nauttia pikkusyötävää talon omien oluiden kera.
Jos oluen sijaan tekee mieli viiniä, historiallisen keskuksen Vicolo -pastapaikka on oiva valinta. Pieni, kaunis ja erinomaisen englanninkielisen palvelun omaava ravintola tarjoilee erinomaisia pastoja ja kauniita jälkiruokia, leikkele- ja juustolautasia unohtamatta. Paikan carbonara-pasta ja tiramisu veivät kielen!

Vicolossa kannattaa kuunnella henkilökunnan viinisuosituksia.
Ilta on hyvä päättää ginicocktailiin, jonka voi nauttia hiekkarannan tuntumassa olevassa, kauniin turkoosissa Gineria Illegalessa, jossa gininsä voi valita kunnioitettavan laajasta valikoimasta. Paikassa tuodaan cocktailin nauttijoille automaattisesti mukava setti naposteltavaa, joka on hyvä nakerrella vaikka keltaisesta tomaattimehusta tehdyn, hieman Bloody Marya muistuttavan juoman kera.

Gineria Illegalessa on laaja, gineihin keskittyvä cocktail-lista.
Päiväretki Cesenaan
Kaupungin keskustassa sijaitseva moderni käistyöläisbaari Mosaic on pienen junamatkan arvoinen cask-pumppuoluineen ja mahtavine bruschettaleipä-lautoineen. Ravintolassa on esillä niin kansainvälisiä olutherkkuja kuin paikallisiakin ja leipälautoja saa perinteisesti ilmakuivatusta kinkusta, juustosta, mutta myös mm. sienillä ja tryffelillä silattuna. Jos olutkaapista löytyy, kannattaa ehdottomasti koettaa tynnyrikypsytettyjä paikallisia grape ale -oluita!

Mosaicissa on myös cask- hanat.
Etruskien perustaman Cesenan keskusta on pieni, joten oluiden ja bruschettojen lisäksi voi pistäytyä Piazza del Pulpolo keskusta-aukion suihkulähteellä ja kunnon mukaan kiivetä Malastenian linnoituksen luo Garampo-mäelle kävelemään linnan puutarhaan. Jos taas olut kiinnostaa enemmän, niin juna-aseman lähellä oleva Brasserie Arnage on hieman belgityylinen, perinteinen olutpaikka, missä varsinkin hanasta löytyy kiinnostavia vaihtoehtoja.

Cesena on päiväretken arvoinen.
Miten matkustaa:
Riminiin pääsee lentokentältä suoraan bussilla tai sitten Bolognan kautta junalla, aikaa menee noin 2 tuntia. Cesenaan mennään Riministä junalla, matka kestää noin puoli tuntia.
Ps. Vaikka helmikuu ei ole paras aika rantalomalle, jos italialainen pienpanimomaailma kiinnostaa, kannattaa matkata Riminiin helmikuussa, silloin siellä järjestetään Beer&Food Attraction -messut, jossa melkein kaikki pienpanimot ovat läsnä. Tapahtumassa saa maistella oluita ja jutella mielin määrin myös oluentekijöiden kanssa!
Kuvat:Anikó Lehtinen, ilmestynyt 1/25 Juomaposti-lehdessä.
Katso myös:
Italian pienpanimo-olutmaailma: Väriä, sarjakuvamaisuutta ja olutcocktaileja