Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittaja julki

Olutliiton järjestämä Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa.

Vuoden Kotipanijaksi 2021 valittiin Jani Hietala Kontiolahdelta. Kisassa oli mukana 89 kotioluentekijää 209 oluella. Kilpailun tulokset julkistettiin 13.11. ravintola Pikkulintu Ruttopuistossa.

kotiolutkilpailu

Kilpailun sarjat olivat lagerit, ale-oluet, belgialaistyypiset- ja vehnäoluet, stoutit, portterit ja tynnyrikypsytetyt sekä hapan- ja hedelmäoluet. Suosituin oluttyyli oli imperial stout, jonka kannoilla tulivat NEIPA ja APA. Myös vehnäoluet-, wild beer -, saison- ja American IPA -tyylit olivat hyvin edustettuina.

”Kovin sarja oli tänä vuonna pale ale, johon tarvittiin eniten pisteitä päästäkseen finaaliin”, kertoo kisan järjestäjä André Brunnsberg.

Vuoden kotipanijaksi valittu Hietala oli ainoa osallistuja joka pääsi finaaliin kolmessa eri sarjassa. Jokaisen sarjan voittajat saavat kunniakirjan, lahjakortin Panimonurkkaan ja säkin mallasta. Hapan- ja hedelmäolut-sarjan voittajat palkitsee lahjakortilla Lappo.fi.

Vuodesta 1995 järjestetty kilpailu on ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutkisa. Kilpailun sponsorit ovat Panimonurkka, Lappo.fi., Baltic Brewing Supplies (Simpsons -maltailla) ja Finnmap Infra, joka tarjosi tuomarointitilat.

Kilpailun tulokset:

Vuoden kotipanija: Jani Hietala, ”Hallabrew”, Kontiolahti

Lager

1. sija: Matti Kajaste, Helsinki: 3A Czech Pale Lager

2. sija: Sampo Järvi, Helsinki: 5B Kölsch

3. sija: Henri Gummerus, kotikunta tuntematon: 32B Specialty Smoked Beer

(kylmäsavulager)

 

Ale

1. sija: Sami Korpela, Kouvola: 17B Old Ale

2. sija: Markku Leminen, Helsinki: 17D English Barleywine

3. sija: Jani Hietala, Kontiolahti: 21B Specialty IPA: New England IPA

(DDH)

 

Belgit & vehnät

1. sija: Juha Lastuniemi, Liittoinen: 25B Saison

2. sija: Jan-Erik Granbacka ”Granden Panimo”, Tampere: 25B Saison

(lisätty raparperia, brettanomyces)

3. sija: Olli-Pekka Niinimäki, Muurame: 24A Witbier

 

Stout, portteri, tynnyrikypsytetyt

1. sija: Jouni Raninen, Jyväskylä: 22C American Barley Wine (mausteena

tynnyrilastut)

2. sija: Sami Hannuniemi ”Haneski Brewing”, Tampere: 20C Imperial Stout

3. sija: Mikko Salo, Seinäjoki: 20C Imperial Stout (maustettu

bourbon-tammilastuilla)

 

Hapan- ja hedelmäoluet

1. sija: Kaarlo Reipas, Vantaa: 23B Flanders Red Ale

2. sija: Lauri Vanhala ”Tanttalan Panimo”, Janakkala: 28C Wild Specialty

Beer (vadelma, lakritsi)

3. sija: Samuli Koivistoinen, Sodankylä: 28C Wild Specialty Beer

(gruit-olut siankärsämöllä, mesiangervolla ja katajanmarjalla)

Teksti: Mikko Hentunen

Lähde ja kuva: Olutliitto