Tornion Panimo juhlistaa 150-vuotista tarinaansa 1873-juhlaoluilla
Torniolainen panimoperinne sai alkunsa vuonna 1873, kun Torneå Bryggeri Aktiebolaget perustettiin Tornionjoen rantaan. Nyt, 150 vuotta myöhemmin, olutta pannaan edelleen samoilla sijoilla, Euroopan suurimman vapaasti virtaavan lohijoen törmällä, alle kilometrin päässä Ruotsin rajasta.
– Jotkut sanovat sitä jopa Suomen suurimmaksi olutteoksi, Tornion Panimon toimitusjohtaja, panimomestari Kaj Kostiander naurahtaa korkeiden käymistankkien keskellä viitaten perinteisen 1960-luvut olutreseptin palauttamiseen tuotantoon Torniossa.
Sataanviiteenkymmeneen vuoteen on mahtunut Suomen itsenäistyminen, kaksi maailmansotaa, kieltolaki, räjähdysmäinen nousu maamme suurimmaksi ja lopulta tuho. Sitten uudelleensyntyminen. Lappilainen periksiantamattomuus ja luova hulluus ovat pitäneet perinteen hengissä vuosisadasta toiseen.
– Innovatiivisella pienpanimoalalla perinteet koetaan usein edistyksen jarruiksi, mutta torniolaisen oluen väkevä tarina luo positiivisen paineen kehittyä ja kasvaa, olla kekseliäs ja luova, Kostiander kuvailee pohjoista mielenlaatua. Sloganimme janosta tekoihin kuvaa rehtiä pohjoista tekemisen meininkiä, mikä täällä on aina ollut.
1960-luvulla Torniossa kehitettiin Lapin Kulta. Raikkaan pehmeä täysmallasolut palkittiin kansainvälisesti ja oluen nokkela markkinointi haki vertaistaan. Seurasi räjähdysmäisen kasvun vuosikymmenet.
– Lopulta kasvu johti siihen, että alkuperäisen oluen ydin uhrattiin tehokkuuden alttarille, harmittelee alkuperäisen reseptin nuorena panimomestarina kehittänyt Leo Andelin, nyt 86-vuotias alan legenda.
Suurpanimo suljettiin 2010, mutta pohjoisen ihmiset eivät sulattaneet vuosisataisen perinteen pyyhkäisyä pois olutkartalta. Joukkorahoituksen turvin käynnistettiin samoille sijoille pienpanimo vuonna 2016.
Panimomestari Andelin liittyi joukkoon alkuperäinen 1960-luvun olutresepti mukanaan. Sen mukaisesti pantu Lapland Original Lager palkittiin esikuvansa mukaisesti Monde Selection-laatupalkinnolla. Perinneolut muodostaa edelleen kolmanneksen Tornion Panimon tuotannosta, vaikka panimo on kasvanut Suomen suurimpien pienpanimoiden joukkoon muutamassa vuodessa.
– Alkuperäisyys on meille ydinarvo ja on kunnia-asia saada panna olutta Leon kaltaisen legendan kanssa, Kostiander kiittelee. Leo on opettanut meille perinteisen lageroluen salat ja valvoo edelleenkin Originalin tuotantoa viikoittaisilla vierailuillaan huolehtien siitä, että tekeminen on jatkuvaa kehittämistä kohti yhä parempaa olutta.
Luovana pienpanimona Tornion Panimo tuo markkinoille vuosittain useita uutuuksia oluenystävien nautittavaksi. Oluiden ytimessä on kotimaisuus ja pohjoinen raikkaus, gluteenittomuus ja hiilineutraalius. Tornion Panimo juhlistaa 150-vuotista tarinaansa 1873-juhlaoluilla. Ensimmäisenä kauppoihin saapuu vaalea 1873 Juhlalager.
– Juhlalagerin lähtökohtana oli pohdintani siitä, millainen Lapland Original Lagerista olisi voinut tulla, jos se olisikin kehitetty vasta 2023, panimomestari Kostiander kertoo reseptin synnystä.
1960-luvulla reseptiin haluttiin perinteistä matalamman katkeron lisäksi hentoa esterisyyttä, kukkaista hedelmäisyyttä, joka saatiin aikaan uudenlaisella hiivalla. Sama resepti on edelleen todella ajankohtainen, kuten klassikolta sopii odottaakin. Nykytrendit kuitenkin korostavat enemmän humalointia.
– 1873 Juhlalager noudattaa torniolaista pohjahiivaoluen perinnettä helpolla juotavuudellaan ja raikkaudellaan, mutta selkeämpi aromihumalointi ja gluteenittomuus tuovat siihen ripauksen modernimpaa otetta, Kostiander luonnehtii uutuusolutta.
Helpon ja raikkaan Juhlalagerin lisäksi Torniosta on tulossa ainakin 1873 Hunajabock, Pehkolan lähimaltailla pantu vaalea pohjahiivaolut, johon aito Lapin hunaja tuo makua ja vahvuutta, sekä 1873 Tervaporter, mustan paahteinen ja vahva olut, jonka tervainen aromi kunnioittaa Perämeren vuosisataisia tervaperinteitä. Molemmissa uutuuksissa vahvuutta löytyy yli 6 prosentin verran.
– Meillä on vielä pari ässää hihassa juhlavuoden uutuuksiksi, mutta tiedotamme niistä sitten, kun niiden aika on, Kostiander vihjaa katsellen panimon ikkunasta avautuvaa kevätaurinkoista jokimaisemaa.
Lähde: Tornion panimon tiedote
Kuvat: Museovirasto, Anikó Lehtinen ja Tornion panimo