Tee kotona helles-olutta Maku Brewingin reseptillä

Tyypillisimmillään saksalainen, raikas helles -olut on yhä useamman suomalaisenkin pienpanimon valikoimissa. Lue lisää hellesistä ja ota talteen Maku Brewingin kotiolutresepti!

Helposti juotava, miedosti humaloitu helles on vaalean lagerin perikuva ja siinä maistuu puhtaasti vaalea pilsner-mallas. Ulkonäöltään helles on kellertävän vaalea ja kultaisen kirkas, kauniin valkoisen, kuohkean vaahdon kera.  Aromipuolella tälle oluttyylille on tyypillistä kevyt, kukkainen jalohumalan tuoksu yhdistettynä viljaiseen maltaan tuoksuun. Maultaan helles on miedon maltainen ja jälkikatkerot ovat kevyet, hieman makua kuivaavat. Helles on ikään kuin serkkunsa pilsnerin helposti lähestyttävämpi versio, jossa kielen päällä tuntuu mukavasti hiilihappo ja maku on puhtaan maltainen ja humalainen.

Historialtaan helles on yksi nuorimpia oluttyylejä: se on kehitetty Spatenin panimossa saksalaiseksi vastineeksi vaaleille tsekkiläisille pilsner-oluille 1890-luvun loppupuolella. Toki ei tätä uutta saksalaista oluttyyliä niin vaan hyväksytty, vaan lopullisesti helles löi läpi vasta 1920-luvulla.

Nykyään maailmalla moni vaalea lager on tyyliltään helles ja useat suomalaiset ison panimot lagerit ovat oikeasti nimenomaan helles-tyylisiä, miedosti humaloituja ja puhtaan maltaisia. Näitä oluita juodaan usein Suomessa puolen litran ja Saksassa litrankin tuopeissa. Helles sujahtaakin kurkkuun helposti ja sopii janoon ja virkistykseen. Ruokajuomana helles on monikäyttöinen ja sopii varsinkin perinteisten olutruokien, kuten frittinaposteltavien, hapankaaliannosten ja pizzojen kanssa.

Alppilaakson Helles Lager 5,1% – 25 Litraa

Resepti Maku Brewing, Topi Syvänen

Maltaat:

Pilsner 88 % (4,4 kg)

Munich Light 8 % (0,4 kg)

Cara Pale 4 % (0,2 kg)

Mäskäys:

15 min, 50 Celsius

60 min, 67 Celsius

10 min, 78 Celsius

Humalat:

60 min, Magnum (10 g)

30 min, Hallertau Mittelfrüh (25 g)

End, Saaz (40 g)

12 Plato (SG 1.048)

Hiiva:

White Labs WLP830 – German Lager

Käymisen jälkeen lagerointi 5 viikkoa.

Kuvitus Oskari Sarkima, kuva Anikó Lehtinen.

Artikkeli ilmestynyt Olutposti 2/23 -lehdessä.

Katso myös:

Tee saisonia Maistilan reseptillä!