Syyskuun alku tuo muutoksia alkoholin hintoihin ja verkkokauppaveroihin
Arvolisävero nousi 1.9.2024 ja se tarkoittaa muutoksia myös alkoholijuomien hintoihin niin vähittäiskaupassa kuin ravintoloissakin. Samaan aikaan alkoholin verkkokaupan verotus muuttui ja sen myötä ostajan verovastuu laajeni.
Alv:n nousu vaikuttaa hintoihin
Arvolisävero nousi kaikissa alkoholituotteissa 1.9. 24:stä prosentista 25,5 -prosenttiin. Tämä tarkoittaa jollain aikavälillä hintojen nostoa sekä päivittäistavarakaupoissa että anniskeluravintoloissa. Luultavimmin ainakin monissa ravintoloissa hinnat nousevat enemmän kuin pelkän alkoholin veronkorotuksen myötä, koska samalla ravintoloissa on nousssut monien palvelujen, kuten siivouksen vero, joka asettaa isompia hinnankorotuksen paineita myytävillle alkoholituotteille.1.9. ei vielä hintojen nostoa näkynyt muutamassa kaupassa eikä ravintolassa, mutta on odotettavaa, että alkoholijuomista saa maksaa syksyllä enemmän.
Alkot ovat Helsingin Sanomien mukaan nostaneet enemmän alkoholin hintojaan kuin pelkkä alv-prosentin nosto, koska siellä tehtiin samalla syksyn hinnoittelukierros, jossa maahantuojien ja valmistajien kanssa tarkistettiin myytävien tuotteiden hinta. Alkoholijuomien hinnat nousevat nyt keskimäärin yhdellä prosentilla, kerrotaan Alkosta HS:n jutussa.
Ostajan vastuu alkoholin verkkokauppaveroista laajenee
Verohallinnin tiedotteessa taas kerrotaan, että ostajan vastuu verkkokaupasta ostetun alkoholin veroista laajenee syyskuussa. Verohallinnon arvion mukaan valtaosa alkoholin nettikaupoista ei maksa valmisteveroa Suomeen.
Tähän saakka valmisteverot ovat olleet myyjän tai hänen nimeämänsä veroedustajan vastuulla silloin, kun myyjä on järjestänyt tai vaikuttanut juomien kuljetuksen. Näissä tapauksissa myyjä on toiminut nk. etämyyjänä. Lakimuutoksen jälkeen myyjä ja ostaja voivat olla yhdessä vastuussa valmisteverojen maksamisesta silloin, kun kyse on etämyynnistä. Eli vaikka myyjän vastuulla on tehdä etämyyntitilanteissa Verohallintoon ennakkoilmoitus ja maksaa juomista valmisteveroa vastaava vakuus, syyskuusta lähtien uutta on, että jos myyjä ei tee ennakkoilmoitusta ja maksa vakuutta, Verohallinto lähettää sekä myyjälle että ostajalle valmisteverosta samansisältöisen verotuspäätöksen, jonka mukaan verot maksetaan.
Jos ostaja on järjestänyt kuljetuksen juomille täysin itsenäisesti ilman myyjää, vastuu valmisteveroista on ostajalla. Silloin ostajan pitää antaa Verohallintoon ennakkoilmoitus ja maksaa vakuus.
Valitettavaa on, että alkoholia verkkokaupasta ostava asiakas ei voi varmasti tietää, huolehtiiko myyjäyritys valmisteverovelvollisuuksistaan Suomeen, koska verohallinnon tietojärjestelmistä tätä tietoa ei näy.
Tilaamalla alkoholia ulkomaisesta verkkokaupasta asiakas ottaa riskin siitä, että joutuu maksamaan tilauksesta valmisteverot. Käytännössä tilauksen hinta voi silloin kaksinkertaistua, esimerkkinä 24-tölkin pakkaus: 24 tölkin (0,33 l) pakkaus olutta (4,6 %) maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 13,90 euroa. Oluen alkoholivero on 13,15 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 17,18 euroa ja verollinen hinta 24 tölkille yhteensä 31,08 euroa.
Ostajan verovastuun laajeneminen koskee tilauksia, jotka on tehty 1. syyskuuta tai sen jälkeen.
Kuvitus: Oskari Sarkima
Katso lisää: