Stockholm Brewers Festival
Tukholmassa järjestettiin viime viikonloppuna, 2. – 3.6.2017— ensimmäinen olutfestivaali, jolla Tukholman alueella sijaitsevat panimot olivat pääroolissa. Mukana oli myös kourallinen tunnettuja ulkomaisia panimoita.
Olutfestivaalin pääjärjestäjä Katarina Ölkafé Södermalmilla oli valinnut festivaalin paikaksi Orion-teatterin, sopivan ison teatterihallin lähellä hyväksi kehuttua Babajanin olutravintolaa.
Mukana festivaalilla oli 16 panimoa, joista neljä ulkomaalaisia. Kaikki ruotsalaiset panimot olivat Tukholman alueelta paitsi hapanoluisiin keskittynyt Tempel Brygghus Uppsalasta.
Ruokapuolella oli tarjolla muun muassa intialaista ruokaa ja BBQ-annoksia. Festivaalivieraita viihdyttivät paikalliset bändit, lisäksi oli mahdollista osallistua erilaisiin peleihin ja kilpailuihin, muun muassa hernepussin heittoon ja vasaranlyöntiin.
Festivaalin oluista jäi erityisesti mieleen Unibärsum Bryggerin Black Hops 3,4 % Black IPA, joka alhaisesta alkoholiprosentista huolimatta oli todella täyteläinen sekä Modernist Breweryn Herbarium: Mango & Passion Saison, joka oli todella hedelmäinen mutta tasapainoinen, ei liikaa hiivaestereitä. Modernist-panimolla pannaan oluet osittain suomalaisella osaamisella, Valtteri Wirta on yksi panimon perustajista.
Myös Nya Carnegiebryggerietin Kellerbier suoraan viiden litran tammitynnyristä sekä Frequency Beer Worksin perusbrittibitteri olivat hyviä.
Nynäshamns Ã…ngbryggereriet juhlii tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan ja juhlaolueksi oli tarjolla belgityylinen vehnäolut, pantu yhdellä panimon ensimmäisistä resepteistä.
Ulkomaalaisista panimoista tunnetuin oli hollantilainen De Molen ja itse Monne Olivier, panimon perustaja, oli myös paikalla. Hän kertoi, että suurin osa panimon tuotannosta menee tällä hetkellä Kiinaan ja Venäjälle, mikä oli yllätys.
Lyhyenä yhteenvetona: festivaali oli onnistunut ja vieraat viihtyivät. Kaiken ei tarvitse aina olla suurta kuten Stockholm Beer & Whisky Festival, myös pieni riittää.
André Brunnsberg