Tänään on St. Patrick’s Day!
Pyhän Patrickin päivää juhlitaan tänään 17. maaliskuuta. Olutposti tapasi Séamus Holohanin Irlannin kansallispäivänä ja jututti miestä asian tiimoilta.
Hyvää Päivää. Mikko Hentunen Olutpostista.
”Hyvää päivää. Séamus O’hUallachan An Chuideachta Driogtha Helsinki (The Helsinki Distilling Companysta).”
Pyhän Patrickin päivä näyttäytyy monesti vain pubijuhlana, mutta irlantilaisille sillä on paljon syvempi merkitys. Kerro hiukan sen historiasta.
”Pyhän Patrickin päivä tai Lá Fhéile Pádraig iirin kielellä on irlantilainen juhlapyhä. Pyhä Patrick taas on kansallispyhimyksemme. Walesiläissyntyinen Patrick oli oikealta nimeltään Maewyn Succat, mutta vaihtoi nimensä uskoon tultuaan Patriciukseksi, mistä siis Patrick ja myös Paddy juontavat juurensa. Hän joutui irlantilaisten orjaksi kuuden vuoden ajaksi, kunnes näki unessa oman pakonsa Jumalan määräämänä. Seuraten unensa ohjeita hän pakeni ja palasi kotiseudulleen. Uskoon tultuaan hänestä tuli piispan käskystä ahkera käännyttäjä. Hän sai itsekin piispan arvonimen ja palasi Irlantiin jatkamaan tuloksekasta käännytystyötään. Maine kasvoi huikeisiin mittasuhteisiin ja legenda oli syntynyt. Pyhän Patrickin väri oli alun perin sininen, mutta se vaihtui myöhemmin vihreäksi, kun legenda otettiin mukaan irlantilaiseen kansallismielisyyteen.”
Siitä on tullut maailmanlaajuinen ilmiö. Miten näin kävi?
”Siitä on tosiaan tullut yksi suurimmista juhlapäivistä ainakin läntisessä maailmassa. Vaikka juhla on irlantilainen, sen ensimmäinen paraati järjestettiin kuitenkin New Yorkissa 1762, missä Irlannin armeijan sotilaat, jotka palvellessaan Britannian armeijassa siellä, marssivat kansallispäivänsä kunniaksi pari korttelia kasarmilta lähimpään pubiin. Irlantiin paraatit tulivat vasta paljon myöhemmin ja ovat siis alun perin amerikkalainen ilmiö. Kansainvälinen siitä tuli kaiketi sen ansiosta, että irlantilaisia siirtolaisia asuu niin monessa maassa ympäri maailman. Irlantilaiset ovat olleet liikkuvaa kansaa. Jotkut omasta tahdostaan ja toiset orjuutettuina tai nälkää tai köyhyyttä paossa.”
Miltä sinusta tuntuu, kun näet vaikkapa suomalaisten juhlivan sitä?
”Mahtavaa nähdä suomalaisten juhlivan St. Patrick’s Dayta. Kyseessä on iloinen kaikenikäisten juhla kasvomaalauksineen ja tansseineen. Vihjeenä muuten, kun tanssit irlantilaisittain, älä liikuta käsiäsi! Onhan St. Patrick’s myös mainio markkinointimahdollisuus irlantilaisille yrityksille. Suomalaisten pitäisi keksiä jokin vastaavanlainen ilmiö viemään Suomea maailmalle. Olisikohan tässä vaikkapa lukijakyselyn paikka?”
Olut ja St. Patrick’s yhdistetään yleensä toisiinsa. Suosituksia?
”Stout on perinteisesti yhdistetty siihen ja näkyvimmin tietysti Guinness ja Murphy’s. Itse olen Corkista joten suosin Murphy’s:ia tai Beamishia Guinnessin sijaan ja jos noista kahdesta täytyy valita, niin Murphy’s koska sitä pantiin omalla puolellani kaupunkia. Murphyn laki käsitteenä muuten tulee Corkin seudulta. Murphy on kaikkein yleisin sukunimi meilläpäin. Meillä on myös O’Sullivanin laki, koska se on toiseksi yleisin sukunimi Corkissa, mutta tästä voidaan päätellä, että Murphy oli kuitenkin optimisti.”
Paras St. Patrick’s Day muistosi?
”Parhaat muistot ovat lapsuusajoilta Mitchelstownista. Kotikutoiset paraatiasut päällä marssimme vuorilta kylälle. Naapurimme kaivoi moottoripyöränsä kerran vuodessa tallista ja körötteli poikansa kanssa paraatin perässä. Myös kotieläimet otettiin mukaan marssille ja koko joukkoa veti kuninkaaksi puettu Patrick-asuinen kyläläinen. Me lapset saimme vihreätä karkkinauhaa, mikä piti syödä nopeasti, ennen kuin se suli sateessa. Pyhän Patrickin päivänä satoi aina. Yksinkertaisuudestaan huolimatta mahtavia muistoja ja yhteisöllisyyden tunnetta.”
Nyt olet kuitenkin Helsingissä ja kipparoit osaltasi kaupungin cooleinta tislaamoa. Miten näin kävi?
”Muutin Helsinkiin 5 vuotta sitten auttamaan tislaamon perustamisessa. Helsinki Distilling Company oli ensimmäinen tislaamo Helsingissä sataan vuoteen. Yrittäjätaustalla kaikenlainen uusi mielenkiintoinen herättää innostusta. Alkuperäinen idea suomalaisesta viskistä oli ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta 2014 alkoi tapahtua. Mikko Mykkänen, Kai Kilpinen ja allekirjoittanut pyörittelimme mielissämme ruispohjaisen viskin markkinarakoa ja sitten oikea hetki tuli ja ryhdyimme töihin. 5 vuotta ja 100 harmaata hiusta myöhemmin Helsinki Whiskey elää jo seitsemättä eräänsä ja se on myynnissä Alkossa ja ravintoloissa ympäri maan.”
Helsinki Long Drink on mainio tuote. Mistä idea tuli?
”Ensimmäinen erä tehtiin Sideways -festivaaleille 2015. Tai itseasiassa tuote oli jo olemassa ennen sitä, mutta kun tajusimme, että naapurissa järjestetään iso musiikkifestivaali, laskimme 1+1 ja ymmärsimme tilaisuutemme tulleen. Tuhansia potentiaalisia asiakkaita marssii ohitsemme viikonlopun ajan ja siihen väliin oli iskettävä. Käytännössä homma kuitenkin kaatui, koska sponsori- ja lakiteknisistä syistä emme voineet tuosta vain myydä juomaamme yleisölle. Päätimme kuitenkin näyttää maailmalle, että meitä ei ihan helposti nujerreta. Keksittiin nimi Helsinki Long Drink etikettiin ja etiketti ensimmäisten 3000 pullon kylkeen ja eikun kauppaamaan. Tuote alkoi myydä heti. Tuota pikaa puhelin alkoi soida ja kun Helsingin Sanomat ja muutama muu julkaisu valitsi sen vuoden parhaaksi lonkeroksi, tajusimme, että meillä on hitti käsissämme. Nyt sitä saa jo maailmalta mm. Tanskasta ja Japanista ja uusia alueita avataan koko ajan.”
Onko sinulla Pyhän Patrickin päivän neuvoja tai vinkkejä Olutpostin lukijoille?
”Irlannissa sanotaan ’sláinte’, ’hyvää terveyttä’ tai ’terveydeksenne’ skoolatessa. Jos haluat viedä homman seuraavalle tasolle, voit (yrittää) sanoa ˜agus go mbeirimid beo ag an am seo arís’. Se tarkoittaa ’olkaamme kaikki täällä myös ensi vuonna’. Toivotan Helsinki Distilling Companyn puolesta teille kaikille mahtavaa Pyhän Patrickin päivää. Suosittelen nostamaan maljan paikallisella viskillä tai oluella, molempia on saatavilla erittäin laadukkaina. Malja nostettakoon kotiseuduiltaan tahtomattaan poisjoutuneiden ihmisten ja yhteisöjen muistolle mistä ikinä he alun perin ovatkaan.”
Lue myös— Pyhän Patrickin viikonloppu – maailman suurin ja ystävällisin ravintolatapahtuma.
Kuva: Helsinki Distilling Company ja Harri Soinila
Artikkeli on julkaistu 17.3.2019.