Suomalainen olut voitti taas

Bryggerin Sofia Imperial Stout pokkasi hopeaa Saksan European Beer Star kisassa.

Kotimaisten huippuoluiden voitokas linja kansainvälisissä olutkilpailuissa jatkuu. Bryggeri panimon Sofia Imperial Stout voitti hopeaa omassa sarjassaan. Eilen 14.11. Saksan Nürnbergissä juoma-alan BrauBeviale -messuilla julkistettiin voittajat 65 kategoriassa. Raatiin kuului tänä vuonna 144 arvioitsijaa 32 maasta. Arvionnit suoritettiin aistinvaraisesti lokakuisessa maistelutilaisuudessa Etelä-Saksassa. European Beer Star kisan osallistujat ovat eurooppalaiseen panimoperinteeseen sitoutuneita panimoita. Vain eurooppalaistaustaiset oluttyylit pääsevät kisaamaan parhaiden tittelistä.

Olutposti tavoitti Bryggerin Olli Majasen tuoreeltaan kommentoimaan sijoitusta kisassa.

Suuret onnittelut Olutpostin puolesta teille Bryggeriin. Kuinka monella oluella osallistuitte kisaan?

”Osallistuimme kilpailuun kolmella eri oluella. Tämän vuoden kilpailu oli kolmas, johon olemme osallistuneet.”

Miten Sofia sai alkunsa?

”Vuonna 2015 kun suunnittelimme uutuusoluita, oluttyyli imperial stout tuli puheeksi. Tuohon aikaan oli Suomessa (ja muuallakin) muodikasta tehdä kaikenlaisia ”kikkailuja” kyseesä olevan tyylin sisällä, käyttämällä valmistuksessa esimerkiksi hedelmiä ja marjoja. Myös tynnyrikypsytyksiä aloiteltiin monilla panimoilla. Me Bryggerissä päätimme tehdä kikkailemattoman, brittityylisen imperial stoutin, joka sittemmin sai nimen Sofia. Nimi löytyi ”kotikadustamme”, mutta siinä on myös sellainen juonne, joka viittaa tämän oluttyylin syntyyn. Sofiankatu taas on saanut nimensä Venäjän tsaari Aleksanteri I:n äidin, Maria Fjodorovnan mukaan, syntyjään Württenbergin prinsessa Sofia Dorotea Augusta. Tästä löytyy yhteys Saksaan, joka on oluen kehittäneen panimomestarimme Mathias Hüffnerin synnyinmaa. Yhteys tsaarin hoviin sopii oluttyylille, joka aikanaan kantoi nimeä Imperial Russian Stout. Tämä siksi, että olut pantiin tavallista vahvemmaksi, kun sitä laivattiin tsaarin hoville Pietariin. Näitä perinteitä kunnioitamme meidän palkitussa oluessamme.”

Oliko Sofialla esikuvaa?

”Oluen esikuva on ollut lontoolaisen Fuller’s panimon Imperial Stout Limited Edition. Ihastuimme sen mutkattomuuteen ja sitä lähdimme tavoittelemaan. Olut ei kuitenkaan ole täysi kopio Fullersin oluesta, sillä Sofiaan ollaan käytetty mm. paahdettua spelttiä sekä humalana brittiläisen Challengerin ohella saksalaista Magnumia.”

 

Sijoitukset maittain

Lähde: European Beer Star

Kesällä Olutposti haastatteli Bryggerin toista voimahahmoa sahtipioneeri Pekka Kääriäistä Saksan kuulumisista.

Artikkelikuvan nappasi Olli Majasen kameralla nimettömäksi jäänyt ohikulkija.