Salaperäinen olutmaa Islanti
Yhden illan ravintolakierros Reykjavikissa.
Islanti on monin tavoin hieman erilainen olutmaa, kuin pohjoismaalaiset serkkunsa Suomea myöten.
Yksi Islannin ihmeellisyyksistä on, että olut on ollut kiellettyä aina vuoteen 1989 asti. Lyhyessä ajassa islantilainen olut on kuitenkin kehittynyt kukoistavaksi teollisuudeksi ja nykyään islantilaiset ovat ylpeitä panimoistaan, onpa maassa samantyyppinen pienpanimobuumi kuin Suomessakin. Lisääntynyt kiinnostus olutta kohtaan näkyy myös Reykjavikin katukuvassa. Suurimman pienpanimon, Borg Brugghúsin sekä Einstök-panimon oluita saa joka paikasta ja on kaupungissa oivia olutravintoloitakin. Lisäksi monissa ruokaravintoloissa on herätty oluen ja ruuan yhdistämiseen skandinaaviseen tapaan. Olutta saa myös kuumien lähteiden kylpylöissä, eikä ole suurempaa nautintoa kuin juoda kylmää, raikasta olutta Blue Lagoonin karun kauniissa maisemassa kylpiessä, kuuman lähteen höyryn noustessa vieressä. Se on ehdottomasti kokemus, jonka takia Islantiin pelkästään kannattaa matkustaa.
ISLANNIN PÄÄKAUPUNKI Reykjavik on kotoisa kaupunki, muistuttaen hieman suomalaista pikkukaupunkia. Yhden illan olutravintolakierros on helppo toteuttaa jalan, koska etäisyydet ovat lyhyitä ja kaupunkia on hauska katsella kävellen.
Reykjavikin olutravintoloista Skúli Craft Bar on ehdottomasti tyylikkäin. Siellä on yhdistetty urbaanin baarin karuus ja yökerhon krumeluuri kauneus viihtyisäksi kokonaisuudeksi joka miellyttää silmää. Oluthanoja on viitisentoista ja oluet vaihtuvat niissä usein. Lisäksi baarissa on runsas pullovalikoima, painottuen paikallisiin tuotteisiin, varsinkin Borgin oluisiin. Löytyypä välillä tiskin takaa Borgin eräs oluentekijäkin. Henkilökunta on sekä ystävällistä että tietotaitosta ja selvästi tottunut useisiin olutkysymyksiin. Parasta baarissa onkin istuskella terassilla tai baaritiskillä, jossa voi samalla jutella muiden oluenystävien kanssa tai kysellä henkilökunnalta.
Muutaman askeleen päässä sijaitseva MicroBar on sisustettu hieman vanhanaikaisempaan tyyliin puisine pöytineen ja tiskeineen. Tämä baari on eräs Islannin vanhimmista craft beer –baareista ja henkilökunta on selvästi ylpeä siitä, vaikkakin baarin alkuperäinen sijainti on ollut eri kuin nykyään. MicroBarissa on laaja valikoima ja sillä on myös oma pienpanimonsa, Pohjois-Islannissa sijaitseva Gæðingur,
jonka oluita saa monestakin hanasta. Tiskin takana sattuu olemaan perustamisvuodesta 2012 baarissa työskennellyt Jonas, joka kertoo baarissa menevän varsinkin IPA-oluita sekä tuhteja imperial stoutteja. Omaa asiakaskuntaansa hän kuvailee sanalla monipuolinen, kuulemma baariin löytävät niin nuoret aikuiset kuin eläkeläisetkin.
Hieman erilainen, sisustuksellaan ja urbaanilla näkymällään kutsuva Session Craft Bar on hyvin monipuolinen olutravintola, jossa voi nautiskella varsinkin moderneja oluttyylejä hapanoluita ja NEIPA-oluita myöten. Tänne voi viedä myös ei-olutkaverin, koska paikassa on erinomainen viini- ja cocktail-lista. Plussaa myös hauskoista lampuista ja musiikista, joka soinnahtelee kauniisti taustalla. Ero
perinteikkääseen MicroBariin on melkoinen, mutta sehän baarikierroksesta tekee hauskan!
Vaikka Reykjavik on pieni kaupunki, sieltä löytyy sekä Mikkellerin oma olutbaari että Brewdog-ravintola. Molemmat näistä baareista ovat uskollisia omalle konseptilleen ja ulkonäölleen. Käymisen arvoisia ne kyllä ovat, koska näistä löytyy myös hyvä määrä islantilaisia,
pienien panimoiden oluita miellyttävän henkilökunnan tarjoamina. Vanhassa satamassa sijaitseva panimoravintola Bryggjan Brewery on sisustukseltaan hauskan retro ja sieltä voi bongailla monia yksityiskohtia islantilaisesta kalastajakulttuurista. Muuten paikka on paljon muutakin kuin olutbaari, tarjolla on on niin olutcocktaileja, live-musiikkia, ruokaa, panimokierroksia ja oluttastingeja. Bryggjan Brewery on oiva paikka vaikka olutbiletykseen! Toinen keskustan panimoravintoloista on Bastard Brew & Bar, missä olut yhdistetään
monipuoliseen ruokalistaan ja musiikkiin. Panimoravintolaksi voisi luokitella myös the Reykjavík Brewing Companyn taproomeineen. Tämä paikka on noin puolen tunnin kävelymatkan päässä keskustasta, lähellä bussiasema Hlemmuria, joten sitä ei kannata jättää baarikierroksen
loppuun, vaan käydä siellä hyvissä ajoin. Jos haluaa käydä myös panimon puolella, kannattaa aika varata etukäteen.
Reykjavikin oma biergarten on Bjórgarðurinn, kaupungin suurimman hotellin Fosshotellin alakerrassa. Paikkaan kannattaa mennä nälkäisenä, koska siellä on erinomainen valikoima jenkkityylistä ruokaa, hampurilaisia, itsetehtyjä makkaroita ja grilliherkkuja myöten. Henkilökunta osaa suositella oluet ruuan kylkeen, joten kannattaa kysyä heiltä suositusta. Vaikka pääruuat saisivat tainnuksiin, niin pieni
pala hauskasti nimettyä beeramisua kannattaa ottaa lopuksi vahvan paikallisen imperial stoutin tai hapanoluen kera.
Jos eivät olutpaikat kiinnosta, kannattaa paikallisia oluita kysellä myös muista ravintoloista. Valikoima on hyvin vaihteleva, mutta ravintoloista saattaa löytää pienenkin panimon oluthelmiä, jos vaan uskaltaa kysyä. Koska Islanti on kokonaisuudessaan pieni maa, päivän olutreissun jälkeen voi vuokrata auton ja lähteä vaikka tutustumaan islantilaisiin pienpanimoihin, joita löytyy ympäri saarta!
Kuva ja teksti: Anikó Lehtinen
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 3/2019.