Sahdin SM-kisoissa voitti ”juomista pyytävä sahti”
Suomalaisen perinneoluen, Sahdin Suomen mestaruuskisat käytiin 2.8. Lahdessa. Kilpailun voitti Kari Sipilä Hollolasta. Itse kilpailun lisäksi tapahtuma tarjosi katsauksen suomalaisen sahdin nykyisyyteen.

Sahdin SM-kisasijoittuneet (ei kuvajärjestyksessä): 1.Kari Sipilä, Hollola (keskellä)2.Jussi Laatu, Pori, 3.Maria Kuusikko, Toivakka, 4.Ari Rämö, Lahti, 5.Tapio Vuorinen, Hattula, 6.Anni Pajunen, Hartola.

Kirjoittaja edusti tuomarina Kirkkonummea.
Kisassa maistetaan sokkona

Pekka Kääriäinen kertoo kisan kulusta.

Tuomareita työssään.

Juomista pyytävä sahti voitti
Tänä vuonna sahdinvalmistuksen Suomen mestariksi valittiin Kari Sipilä Hollolasta. Toiseksi sijoittui Jussi Laatu Porista ja kolmanneksi Maria Kuusikko Toivakasta. Neljännelle sijalle ylsi Ari Rämö Lahdesta, viidenneksi Tapio Vuorinen Hattulasta ja kuudenneksi Anni Pajunen Hartolasta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7, ei loppuja pisteitä tai sijoja ei julkaista.

Kari Sipilä palkintojenjaossa.

Kaikki kisaajat palkittiin diplomilla ja tuotekassilla.
Sahtimaistelua porukalla
Itse kisojen lisäksi tapahtuma oli kiinnostava kaikille oluesta ja sahdista kiinnostuneille, koska siellä sai maistella pitäjien erilaisia sahteja kisapaikan vieressä olevalla parkkipaikalla, johon oli parkattu sahtiseurojen autoja hanoineen ja sahtitonkkineen ja näin pääsi sisälle sahtimaailman makuihin ja trendeihin. Vaikka kävijöitä oli runsaasti, lisää olisi mahtunut, varsinkin kun kysessä on ainutlaatuinen tilaisuus maistaa näin monen alueen sahteja.
Sahdin juuret ovat syvällä suomalaisessa perinteessä, mutta itse juoma on muuttunut moneen kertaan historiansa aikana, sekä merkitykseltään että sisällöltään. Nyt usein sahdille omaleimaista makua antava leivinhiiva on tullut mukaan valmistukseen vasta 1900-luvulla ja aikaisemmin sahtia on luultavimmin maustettu myös muillakin luonnon antimilla kuin katajalla ja humalalla. Vuodesta 2002 sahti on saanut EU:n Aito-Perinteinen Tuote -nimisuojan, jonka jälkeen valmistusraaka-aineet ja -tapa on tarkoin määritettyjä ja valvottuja, eikä mausteita kuten marjoja tai muita raaka-aineita kuin määritteessä olevia saa käyttää kaupallisissa tuotteissa.
Kisapaikalla sai maistaa useita perinteiseen tapaan tehtyjä sahteja kuten myös vielä varhaisempaa valmistustapaa edustavaa kivisahtiakin. Kisasahtien lisäksi tarjolla oli muita alueiden sahteja, ja paikalle oli saapunutkin sahdinmaistelijoita niin läheltä kuin kauempaa, bussilasteittainkin. Selkeästi myös keväällä ilmestynyt Teemu Nikin 100 litraa sahtia -elokuva oli herättänyt kiinnostusta sahtiin, koska paikalla oli elokuvan takia sahtia ensi kertaa maistavia. Sahti tuntuukin elävän pientä nousua kun tarkastellaan usean vuosikymmenen aikajanalla. Itse sahdin lisäksi antoisia olivat myös keskustelut sahdinvalmistajien kanssa sekä tunnelmaa nostattava harmonikkamusiikki sekä sahdinmaistelijoiden iloiset ilmeet.
Pekka Kääriäinen on Suomen vanhin kaupallisen sahdin valmistaja, vuodesta 1987, joten hänellä on hyvä käsitys sahdin merkityksestä jo 1980-luvulta lähtien. – Itse puhun sahtitrendin kuplimisesta, kuplat nousevat ja sitten välillä puhkeavat. Sahdin kotivalmistajien puolella valmistuskehitys on valitettavasti laskevaa, ei ole enää karjakeittiöitä tai saunoja, jossa sahtia tehdään. Sahdin työläys on myös vienyt hieman sen tekemisen hohtoa. Mutta toisaalta on ollut ilo huomata, miten nuoremmatkin ovat kiinnostuneita sahdin teosta. Nuorimmat kisaajat ovat olleet 15-vuotiaita ja vanhin taas 95- vuotias. Sen kyllä huomaa, että sahdista puhutaan enemmän, ja se on kulttuurisesti tärkeää, sahti on yksi harvoista suomalaisista ”juurituotteista”. Olutasiantuntija Michael Jackson nimittäin aikoinaan sanoi, että ”you can taste the roots of Finland in sahti” ja edelleen pidän tästä lauseesta, koska sahti on paikallinen tuote, se on ollut talon omista raaka-aineista tehtyä. Sahdista puhuttaessa voisi myös sanoa, että sahti on juhlajuoma, sitä ei ennenkään juotu niinkään arkena, joten kulutus on usein tilannekohtaista.
Sahtia tehdään kaupallisesti jonkin verran enemmän kuin ennen, varsinkin pienpanimot ovat kunnostauneet sahdinteossa. Suomen Paras Olut 2025 -kisassa nähtiinkin tänä vuonna ennätysmäärä sahteja, jo 7 erilaista. Monet ovat vuoden 2024 vähittäiskaupan alkoholimyynnin prosentinnoston yhteydessä toivoneet sahtia kauppohin, mutta Kääriäinen näkee sahdin kohtalaisen lyhyen säilyvyyden ja kylmäsäilyvyyden tärkeyden olevan tässä hieman ongelmallinen. – Tärkeintä on saada sahti kuluttajalle hyvässä kunnossa, että hän saa sen oikean sahtielämyksen, joten jos sahtia myy, se pitää olla kunnossa.
Kääriäinen itse valmistaa lammilaista sahtia, ja onkin hyvä lopuksi kysyä, millaista on hyvä lammilainen sahti: – Se on tasapainoisen makeaa, meilläpäin on käytetty myös aina ruista, joten se on hieman tummempaa. Lammilaisessa sahdissa katajan ja leivinhiivan aromit maistuvat tasapainoisesti, ja se juotattaa itse itseään.
Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun 2025 tulokset:
Katso myös:
Sahti – tunnettu, mutta tuntematon osa suomalaista olutperinnettä