Saako Suomessa pantua olutta kutsua kölssiksi?
Miksi olutta saa kutsua berliner weisseksi mutta ei müncheneriksi tai kölschiksi? Kaikissa on paikkakunnan nimi, mutta osaa saa käyttää, osaa ei. Olutposti selvitti miksi.
Oluttyylejä on satoja, osa niistä syntynyt tietyn raaka-aineen ympärille, kuten vehnäoluet, osa valmistustapansa mukaan, kuten hapanoluet ja osa on nimetty alkuperäisen valmistuspaikkakuntansa mukaan, kuten Vienna Lager. Näitä kaikkia saa käyttää kuka vain, tekee sitten olutta missä tahansa tai miten vain.
On kuitenkin oluttyylejä, joita sitoo EU:n alueella tarkemmat määräykset. Saksalaisia oluttyylejä kuten vaikka kölsch, münchener ja dortmunder saa tehdä vain rajatulla alueella, eikä tämän nimisiä oluita tai niiden johdannaisia saisi löytyä muualta EU:sta. Kiellettyjä ovat myös näiden oluiden nimimuunnokset kuten vaikka kölssi, kölsch-tyylinen tai kölssimäinen.
Välillä näitä oluttyylejä näkyy kuitenkin valmistuspaikkakuntiensa ulkopuolella, Suomessakin. Meillä myynnissä on ollut mm. Nokian Panimon Keisari Münchener (nykyään Amber), Laitilan Kölssi (myynti lopetettu vuonna 2013) ja viimeisempänä HIISI:n Humppa Tanssittava Kölssi (nykyään Könssittava Talssi).
EU:ssa tiettyjen oluttyylien nimien käyttökielto muuten kuin rajatulla alueella tai valmistustavalla perustuu EU:n nimisuoja-asetuksessa säädettyyn laatujärjestelmään. Nämä oluttyylit ovat nimisuojattuja valmistuspaikkakunnan mukaan eli esim. kölschiä saa tehdä vaan Kölnin alueella ja müncheneriä vain Münchenin alueella. Oluttyylejä voi nimisuojata myös valmistustavan mukaan ja mm. suomalainen sahti onkin samassa laatujärjestelmässä juuri omintakeisen valmistuksensa takia. Samassa elintarvikkeiden nimisuojan laatujärjestelmässä ovat myös mm. feta-juusto tai parmankinkku. Nimisuojaa voi hakea kansallisesti, meillä Maa- ja Metsätalousministeriön kautta, josta se menee EU:n käsittelyyn.
Elintarvikkeiden nimisuojaa valvotaan kansallisesti ja Suomessa valvontaa tekee alkoholijuomien kohdalla Valvira. – Joskus panimo voi unohtaa, että nimen käyttö on suojattu nimisuojalla, kertoo Ylitarkastaja Timo Rokka Valvirasta. – Me noudatamme Suomen ja sitä kautta EU:n lakeja ja sen takia valvomme myös oluttyylien nimiä ja ensikädessä ohjaamalla ja tiedottamalla pyrimme saamaan epäkohdan kuntoon.
Panimot ratkaisevat asian yleensä luovasti, eikä uusimmassa tapauksessa HIISI ollut tästä poikkeus. – Humppa -oluemme kohdalla käänsimme alkuperäisen nimen Humppa Tanssittava Kölssi muotoon Humppa Könssittava Talssi, joka sopi hyvin myös projektimme henkeen, onhan olut tehty yhdessä humppayhtye Eläkeläiset kanssa ja projektissa ovat sanamuunnokset vahvasti läsnä muutenkin, HIISI:n Mikko Mäkelä tuumaa. – Itse näen ongelmallisena EU:n nimisuoja-asetuksessa sen, että kuluttaja ei saa oluttyylistä tarpeeksi informaatiota. Jos panimo tekee käytännössä kölsch-tyylin mukaisen oluen, olisi hyvä, että sen saisi viestiä esimerkiksi kotimaisella, jo käytetyllä tulkinnalla eli ”kölssinä”. Tällöin kuluttaja saisi ennen ostoa tarvitsemansa tiedon oluen mausta. Nykytulkinta ei jätä vaihtoehtoja, vaan on ilmeisesti mentävä siansaksalla.
Voi myös miettiä, jääkö tiettyjen oluttyylien kehitys jälkeen tai katoavatko ne pikkuhiljaa, jos niitä ei voi tehdä kuin tietyillä paikkakunnilla. Esimerkkinä voidaan käyttää melkein sukupuuttoon kuollutta berliner weisseä, joka on kokenut vapaasti valmistettuna renesanssin Pohjoismaiden pienpanimoiden käsittelyssä, nimisuojattuna oluttyyli olisi voinut kuolla kokonaan pois.
Säädökset ja valvonta voivat tuntua turhilta myös sen takia, että EU:n ulkopuolella näkyy vapaammin näitä meillä nimirajoitettuja oluttyylejä, mutta ei sekään tarkoita, että ne olisivat aina laillisia. Oluttyylien nimistä on voitu sopia erikseen myös mm. kauppasopimusten kautta.
Valmistuspaikkakunnittain suojellut oluttyylit voi jokainen tarkistaa EU:n tietokannasta. Tunnettujen münchenerin, kölschin ja muiden saksalaisten nimisuojattujen oluiden lisäksi siellä on liuta tuntemattomampia tsekkiläisiä oluttyylejä, muutama englantilainen olut ja on Liettua ja Kiinakin rekisteröinyt omat alueellisesti suojatut oluttyylinsä.
Katso täältä nimisuojatut oluttyylit!
(Klikkaa linkkiä, mene Maatalaustuote- ja elintarvikerekisteri, hae Oluet)
Kuvat: HIISI, Aniko Lehtinen