Rakkaalla lapsella on monta nimeä – katso olutsynonyymit
Vaikka olut tulee kirjoittaa tekstiin oluena, sillä on puhekielessä monta lempinimeä, riippuen sanojan iästä, murretaustasta ja paikkakunnasta. Katso mitkä ovat oluen lempinimet eri puolella Suomea!
Espoo: “Käydääks ottaa pari keilaa”, ”Nyt tekis mieli tirmuulia”, tolppa, börsta ,biisoni, keimo, hiiva (erityisesti vehnäbisse)
Etelä-Karjala: Ölkki
Helsinki: Muilu, bisse, bischofshofen, gepardi, kalja, keijo, keikylä, keppana, keskari, kolmonen, nalle (karhu), stobe (tuoppi), ölleKake, ölberi, bisse, binisteri, keitto
Jyväskylä: Stippada, kekki, kakeli, bischofshofen
Kainuu: Peltipilleri (krapulakalja)
Kouvola: Biva, bismark, birra
Kymi: Taari
Lahti: Kaakeli, käishön, bönttö, bisse, keitto, soppa, kepu, ölppä, kepukka
Lappeenranta: Ölskä, huurteist
Pieksämäki: Keiky, keikyesi
Pohjois-Suomi: Keiky
Pori: Biisoni, bisse (tai bišše), keimo, huurust, seija, kalja
Pieksämäki: Keiky, keikyesi
Oulu: Gepardi, kalija, kalijanpaska, keskiketterä, keppana, olunen, olut
Savo: Kaljoo
Tampere: Hölmö tai keskihölmö, kahvapitsa, ölppönen, keskiketterä
Vantaa: Ruukku, laatuwetti, erikoismärkä, Keravan mansikka
Lisäksi meillä on lukematon määrä oluen lempinimiä, joiden syntymäpaikkaa emme tiedä: Keskari, keppana, ööli, kessi, nelkku, lökä, ölberi, gebardi, keskikeisari, pöllö-öljy, keskiketterä, Keravan cappuccino, keppi, keimo, mökäöljy, blues-öljy, keski-keijo, birra, ohrapirtelö tai vehnäpirtelö, keskihölmöksi, bisse märkä, hiiva, keitto, möykkämehu, pivo, nisu-eli vehnä, keinonen, keimo, samppakalja (meinaa samppanjaa), pari tavallista.
Oluen synonyymit on kerätty 2019 osana Hotelli- ja ravintolamuseon Oispa kaljaa -näyttelyn taustatyönä.
Katso myös:
Itsenäisen Suomen oluthistoria osa 1 – Kieltolaista keskioluen vapautumiseen