Advertoriaali: Plevnan Oktoberfest jälleen syksyllä 2025
Advertoriaali: Tamperelainen panimoravintola Plevna järjestää jälleen perinteisen Oktoberfest-tapahtuman 19. syyskuuta – 5. lokakuuta 2025. Juomaposti jututti Plevnan ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakalaa Plevnan kuulumisista ja tämän vuoden Oktoberfest-tapahtuman valmisteluista.
Ravintola Plevna järjestää perinteisen Oktoberfest-tapahtuman 19. syyskuuta – 5. lokakuuta 2025 Plevnassa ja Oluthuone Panimomestarissa. Plevna sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa ja on tullut tutuksi tapaamispaikaksi. Oluthuone Panimomestarissa voi vierailla Tuomiokirkonkadulla.
Tapahtuman kunniaksi tarjolla on Oktoberfest-menu Plevnan maineikkaassa ravintolassa sekä virallista Oktoberfest-olutta, jota voi tilata myös litran tuopillisen. Plevnan tunnettua Oktoberfest-olutta valmistetaan vain rajoitetuksi ajaksi Oktoberfestille. Olut on kevyesti humaloitu, keskitäyteläinen ja vahva lager.
Hyvän ruoan ja oluen lisäksi Plevnassa ja Oluthuone Panimomestarissa kuullaan myös elävää musiikkia. Plevnassa esiintyy tuttuun tapaan Tallin Brass ja Oluthuone Panimomestarissa Lavesaari Trio, ja myös hevoset vierailevat Plevnassa ja Oluthuone Panimomestarissa.
Juomaposti jututti Plevnan ravintoloitsija Marika Tähtinen-Hakalaa Plevnan tulevaisuudesta ja tämän vuoden Oktoberfest-tapahtuman valmisteluista. P
Miten yhteisöllisyys näkyy arjessanne, työntekijöiden kesken ja asiakkaiden kanssa?
– Meillä on hyvä yhteishenki henkilökunnan kesken, autetaan toisiamme ja meillä on hyvä huumori. Henkilökunnasta pidetään hyvää huolta. Tänä vuonna koko henkilökunta matkusti Riikaan tutustumaan paikalliseen ruoka- ja olutkulttuuriin yrityksen 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Asiakaskunta on laaja; päiväkotiryhmistä eläkeläisiin, perhe- ja yritysryhmiin, pariskuntiin jne.
Miten Plevna rakentaa tilaa, jossa ihmiset voivat kohdata toisensa ja jakaa elämyksiä?
– Varaamme tilaa oluelle poikkeaville: pitkä baaritiski, ”piippuhylly” -sohvineen, veranta ja loossit ovat rennosti käytössä. Rakennamme oluen ympärille elämyksellisyyttä: tastingit, sokkotastingit ja olutkurssit. Lisäämme tietoutta oluesta ja samalla yhteisöllisyyttä, kun keskustellaan ja jaetaan mielipiteitä.
Onko jokin hetki tai tarina jäänyt erityisesti mieleen siitä, miten asiakkaat ovat löytäneet toisensa Plevnassa?
– Erityisesti Oktoberfesteille tulee samoja porukoita nauttimaan juhlan tunnelmasta vuodesta toiseen. Tallin Brass Funclubin tapaaminen bändin kanssa on jäänyt mieleen.
Miten yhteistyö paikallisten toimijoiden, kuten kulttuuritapahtumien tai yritysten, kanssa tukee yhteisöllisyyttä?
– Teemme yhteistyötä Visit Tampereen, Finlaysonin alueen sekä ”vakituisten tapahtumien”, kuten Tampere Film Festivalin, Finlayson Art Arean ja Finlayson Soi -tapahtuman kanssa. Lisäksi järjestämme räätälöityjä tilaisuuksia paikallisten yritysten ja yhteisöjen kanssa.
Näettekö Plevnan enemmän ravintolana vai kohtaamispaikkana? Mikä on teille tärkeämpää?
– Sekä että – kumpikin on yhtä tärkeä. Matala kynnys tulla meille on se juttu.
Miten asiakkaita kuunnellaan – onko heillä vaikutus esimerkiksi ruoka- tai juomavalikoimaan, tapahtumiin tai tilojen kehittämiseen?
– Henkilökunta välittää palautetta asiakkailta. Palautteiden perusteella suunnitellaan uusia annoksia ja juomia – välillä vanha klassikko palaa takaisin, jos sitä kaivataan.

Plevna Oktoberfest asiakkaat olutravintolassa
Millä tavoin Plevnan oma henkilökunta on osa yhteisöä – näkyykö se esimerkiksi pitkäaikaisissa työsuhteissa tai asiakassuhteissa?
– Koko henkilökunta, vajaa 50 henkilöä, iältään 16–62-vuotiaita, on omilla kirjoilla. Pitkiä työsuhteita, 10–30 vuotta, on useita – mukana on myös paljon ”uusia” nuoria. Jotkut asiakkaat tulevat myös tervehtimään tuttua työntekijää.
Plevnassa on pitkä historia – miten se rakentaa tunnetta juurtumisesta ja tamperelaisuudesta?
– Historia on osa liikeideaamme – tuomme sitä esiin ruokalistalla, sisustuksessa ja juomatuotteissa. Finlaysonin historia ja keskieurooppalainen oluttupahallitunnelma = Tambrauhaus.
Onko Plevna mukana tukemassa paikallista yhteisöä muuten kuin ravintolana – esim. hyväntekeväisyytenä tai yhteistyöprojekteina?
– Olemme mukana useissa Finlaysonin alueen tapahtumissa, tuemme opiskelijatapahtumia tuote-eduilla ja tänä kesänä tuemme voimistelujoukkue Minetit Junioreita sekä hyväntekeväisyystapahtumia Sofia-kylän kanssa (kehitysvammaiset ja erityistukea tarvitsevat).
Koetteko, että olutkulttuuri ja panimotoiminta voivat toimia siltana eri ihmisten välillä? Miksi?
– Meitä yhdistää olut!
Miten Plevna valmistautuu vuoden suurimpaan juhlaanne, Oktoberfestiin?
– Kun edelliset Oktoberfestit päättyvät, alkaa seuraavan suunnittelu. Tämän vuoden menu on jo suunniteltu, Oktoberfest-olut on keitetty ja ohjelma lyöty lukkoon: bändin soittoajat on sovittu, panimohevosten vierailut vahvistettu (löytyvät nettisivuiltamme). Joka vuosi osa henkilökunnasta käy Münchenissä syyskuun alussa hankkimassa uudet lederhoset ja dirndlit sekä ideoita tulevaan menuun ja ohjelmaan.

Plevnan panimon hevoset Oktoberfesteillä
Miten Oktoberfest näkyy panimon puolella – kehitelläänkö sinne erityisiä oluita tai ruokia ja millaisia?
– Jokavuotinen Oktoberfest-olut ja ravintolamme Oktoberfest-menu.
Mikä tekee Plevnan Oktoberfestistä erityisen verrattuna muihin – tunnelma, historia vai jokin muu?
– Perinne – tämä on nyt 31. Oktoberfest, ja teemme tätä aina täydellä sydämellä. Kannustamme asiakkaita pukeutumaan teeman mukaisesti, ja jokainen, joka on pukeutunut, palkitaan juomalla tai tuotelahjalla. Lisäksi juhlijat voivat osallistua paras fiilistely -kuvakilpailuun.
Onko jotain uutta tulossa tämän vuoden Oktoberfestiin, josta voitte jo kertoa?
– Käynnistämme jälleen paras fiilistely -kuvakilpailun, jonka lanseerasimme ensimmäistä kertaa viime vuonna.
Miten monipuolinen asiakaskunta näkyy Oktoberfestin vietossa – miten luotte juhlan, johon jokainen voi osallistua omalla tavallaan?
– Huomioimme Oktoberfest-teeman mukaan pukeutuneet. Toisaalta meille voi tulla myös vain oluelle, kuuntelemaan bändiä, hyppäämään panimohevosten kyytiin ja siirtymään vaikka Oluthuone-ravintolaan, jossa tapahtuman tunnelma jatkuu!
Mitä Tampere merkitsee Plevnalle – miten kaupunki näkyy teidän arjessanne ja toiminnassanne? Miten tamperelaisuus vaikuttaa siihen, millainen Plevnasta on tullut?
– Olemme ylpeitä tamperelaisuudesta ja kerromme Tampereen historiasta mm. virtuaalisella panimokierroksella, jonka voi liittää oluttastingiin. Osa oluista on nimetty Tampereen murteella, esimerkiksi Tamperelainen annos (mustaa makkaraa). Tuotannossa on myös ”vanhoja” tamperelaisia tuotemerkkejä, kuten Tähti ja Kippari-olut. Ratikka-olut valmistettiin ratikan avajaisiin ja on edelleen tuotannossa!

Plevna Oktoberfest-tuinnelmaa
Olette pitkään toimineet Finlaysonin alueella – miltä tuntuu olla osa Tampereen historiallista ydintä?
– On hienoa, että olemme paikallinen maamerkki ja nähtävyys, jota halutaan näyttää. Tampereelle tuleville vieraille. Vuonna 1994 olimme ensimmäisiä yrityksiä, jotka toivat tunnettuutta Finlaysonin alueelle. Tänä päivänä alue onkin vilkas ja eläväinen tapaamiskeskus.
Miten paikalliset asiakkaat eroavat matkailijoista – onko tamperelaisessa asiakaskunnassa jotain erityistä?
– Tamperelaisen tunnistaa murteesta ja rempseän leppoisasta asenteesta. He tuntevat myös perinteiset tamperelaiset tuotteet – esimerkiksi mustamakkaran.
Onko teillä jotain tuotteita, annoksia tai tapahtumia, jotka ovat erityisen rakastettuja juuri Tampereella?
– Aiemmin mainitut Mustamakkara, Tähti, Kippari, Ratikka sekä jo legendaksi muodostunut Siperia stout. Monet nauttivat Suomen ainoasta Panimosimasta ( 5 % ).
Kuinka tärkeää on säilyttää tamperelainen identiteetti – vaikka samalla houkutellaan asiakkaita eri puolilta Suomea ja maailmaa?
– Tamperelaisuus on olennainen osa identiteettiämme!
Kuvat: Plevna