Pint General: Tornion panimo – Tunturipurot solisevat taas

Pienpanimon voi perustaa
monella tapaa. Perinteisin on varmaankin parin kaveruksen kotikeittely, joka
hyvän palautteen myötä laajenee aikanaan harrastuksesta työksi, joka työllistää
perustajansa.

Toinen vaihtoehto on
astella kovaan ääneen pirttiin sisään ja julistaa kaikille läsnäolijoille, että
kohta alkaa tapahtua. Tähän jälkimmäiseen kategoriaan kuuluu Tornion panimo,
joka sai pari vuotta sitten valtavasti näkyvyyttä julkisella osakeannillaan ja
julistautumalla panimoksi, joka palauttaisi pohjoisten tunturipurojen
raikkauden perinteitä kunnioittaen takaisin janoisten suomalaisten huulille.

Tornion panimo ei ole
pienpanimona enää pienimmästä päästä. Viime vuonna olutta valmistui yli 362 000
litraa ja toimitusjohtaja Kaj
Kostianderin
mukaan tämä vuosi näyttää jatkuvan kasvu-uralla.

– Kiva vuosi on ollut toistaiseksi, ollaan yli 50 prosentin kasvuvauhdissa. Ehkä puoli miljoonaa litraa ei mene rikki tänä vuonna, mutta lähelle mennään, Suuret oluet pienet panimot –tapahtumassa läsnä ollut Kostiander toteaa.

Kaj Kostianderilla riitti kiirettä SOPP-tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä.

Osakeannin esitteissä Tornion panimon tulevaisuuden lukemissa pyöri niinkin hulppea lukema kuin viisi miljoonaa litraa. Panimo on kasvu-uralla, mutta missä Kostiander haluaisi yrityksen menevän esimerkiksi kolmen tai viiden vuoden päästä?

– Muutamassa miljoonassa litrassa ja yleisesti kaikki toiminta vakaalla pohjalla. Alunperin kun panimoa lähdettiin rakentamaan, oli tilanne aika toisenlainen. Silloin oli 48 panimoa Suomessa ja nyt ollaan sadan pinnassa. Se on vaikuttanut kaikkiin ja mekin olemme joutuneet vähän himmaamaan niistä alkuperäisistä luvuista.

Suomi hallussa, Ruotsissa tunnusteluja

Kostianderin mukaan panimon oluita saa tällä hetkellä kattavasti ympäri Suomen, kuten tarkoitus on alusta alkaen ollutkin.

– Olemme sekä Keskon että
SOK:n jakelussa ja ravintolapuolen jakelussa meillä on useampi tukkuri,
toimitusjohtaja taustoittaa.

Ruotsissa torniolaiset
ovat paikallisen Alkon eli Systembolagetin tilausvalikoimajakelussa sekä
joissain satunnaisissa ravintoloissa. Kostianderin mukaan isompia askeleita on
tarkoitus ottaa lähitulevaisuudessa. Omat haasteensa tuovat Ruotsin tiukemmat
alkoholirajat

– Original Lapland Lagerista on tehty jo naapurin markkinoita varten 3,5-prosenttinen proto ja se toimi yllättävän hyvin. Nyt meillä on etsinnässä kumppani, jonka avulla pystyisimme laajentamaan asemiamme Ruotsissa. Muista maistakin on tiedusteltu tilannetta. Vienti on kuitenkin sellaista hommaa, että siinä on oltava isompi varmuus taustalla, koska se vaatii taloudellisesti niin kovia panostuksia.

Torniolaiset herättivät panimomestari Leo Andelinin johdolla henkiin 1960-luvulta peräisin olevan alkuperäisen Lapin kullan reseptin. Original Lapland Lager on panimon selvästi myydyin tuote. Vaalean lagerin osuus on peräti neljännes kaikesta yhdeksän henkeä työllistävän panimon myynnistä.

Kostiander myöntää, että alussa epäilijöitä riitti.

– Alussa moni sanoi, että oletteko te ihan hulluja. Ei pienpanimo-oluesta ja varsinkaan vaaleasta lagerista ihmiset ole valmiita maksamaan sen verran, että siitä saisi katettakin. Varsinkin, kun teollisuusbulkkia saa euron tölkki. Olemme selittäneet aina seitsemän viikon valmistusprosesseista lähtien, miksi tämä on erilaista ja aika hyvin alkuun epäillet ihmiset ovat kelkkansa sittemmin kääntäneet, Kostiander hymyillee.

Kohta plussan puolelle?

Tornion panimo on oluen ohella ehtinyt myös valmistaa muun muassa giniä ja lonkeroa. Hyvästä vastaanotosta huolimatta painopiste tulee jatkossakin Kostianderin mukaan säilymään oluissa.

Uusia oluita panimo pyrkii tuomaan markkinoille vuodessa kahdesta neljään. Osa tuotteista koeponnistetaan pieninä erinä ja jos kysyntää riittää, pyöräytetään vaihdetta pykälää suuremmaksi. Näin kävi esimeriksi hillasta valmistetun Hillatus Sourin kanssa, jonka saaminen markkinoille ei ollut Kostianderin mukaan aivan mutkaton juttu.

Hillatus Sour on saanut hyvän vastaanoton.

—­—­â€“ Sehän oli aluksi meille aivan järkyttävän kallis tehdä. Nyt ollaan hiottu prosessia ja tiedetään, mistä hillat haetaan. Kevättalvella 2018 oli järkytys, kun Hillatus Sour ensin julkaistiin ensin pienempänä kokeiluna ja se sai valtavan suosion. Päätimme alkaa tehdä sitä isompia määriä. Sitten otimme yhteyttä hillantoimittajaan, joka ilmoitti hintojen nousseen heikon hillakesän takia 35 prosenttia edellisvuodesta. Siinä vaiheessa meikäläinen kapsahti polvilleen, otti lakin päästä ja aloin rukoilla, että ettehän te näin voi tehdä. Lopulta toimiva ratkaisu löytyi, mutta toivotaan tästä vuodesta nyt paljon parempaa hillavuotta silti, Kostiander nauraa.

Tornion panimolla on isot
tavoitteet ja selkeä visio tulevasta. Kostianderin mukaan firman talous ei vielä
juokse siellä, missä sen pitäisi, mutta suunta on toimitusjohtajan mukaan
oikea.

– Viime vuonna
liikevaihto oli 1,2 miljoonaa euroa ja tappiota tuli noin 200 000 euroa. Tämä
on vaikeasti ennustettava ala, mutta tämän vuoden ensimmäinen puolisko on näyttänyt
hyvältä. Jos yllätyksiä ei satu, tästä vuodesta voidaan päästä vähän plussalle.

Entä joko osakeannit ovat
torniolaisten osalta nyt lopullisesti nähty?

– Meillä on ajatuksia laajentaa laboratoriopuolta ja tuotantoonkin pitäisi tehdä satsauksia. Investointeja tullaan tekemään, mutta se on vielä auki, miten ne toteutetaan lopulta. Osakeanti on näiden rahoittamiseen yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Kolme nopeaa

Minkä oluen joit viimeksi (ei oman panimon)?

–Sonnisaaren uuden gosen
maistoin, olikohan se Flirtti nimeltään.

Olut on parhaimmillaan, kun..

–…se on tuoretta.

Kehu toista suomalaista panimoa:

– Maistila Oulusta,
tekevät erinomaisen hyviä tuotteita. Toinen on Takatalo & Tompuri. He
tekevät täysin omaa juttuaan ja tuotteet ovat viimeisen päälle laadukkaita.