Pienpanimoiden vuosi 2023: sinnittelyä kriisien jälkimainingeissa
Taloustoimittajamme Eetu Niemi otti selvää, miten pienpanimoilla meni vuonna 2023.
On se aika vuodesta, kun tapanani on sulkeutua työhuoneeseen pariksi päiväksi tietokoneen ja asiaankuuluvan olutvalikoiman kera, laittaa Fonecta Finder -yritystietopalvelu laulamaan ja kaivaa esille kaikkien pienpanimoiden tuoreimmat tilinpäätösluvut. Katsotaan siis taas, miten kotimaisilla pienpanimoilla talousmielessä menee – jo neljättä kertaa! Juomasuositukseni artikkelin kylkeen on Double Dry-Hopped Double IPA, jonka kitalaen autiomaaksi muuttava suutuntuma sopii hyvin talouslukujen katseluun ja korkea alkoholipitoisuus auttaa kestämään huonoja uutisia.
Pienpanimovuosi 2023
Koronasta ja Ukrainan sodasta olen jauhanut miltei jokaisessa Olutposti-artikkelissani viimeiset pari–kolme vuotta, joten ei näistä aiheista tässä sen enempää. Vuonna 2023 pienpanimoiden suurimpien haasteiden joukossa olivat erityisesti kustannusten nousu ja kysynnän heikkeneminen. Tilastokeskuksen mukaan inflaatio pieneni vuoden aikana tammikuun 8,4 prosentista joulukuun 3,6 prosenttiin, mutta pienpanimot olivat edelleen vaikeuksissa jopa 20–30 % kallistuneiden raaka-aineiden, juomapakkausten, logistiikan ja energian kanssa (Yle 4.5.2024). Yrityksillä yleensäkään ei mennyt kovin vahvasti: konkursseja laitettiin vireille 25 % edellisvuotta enemmän ja konkurssimäärä oli jopa suurempi kuin vuoden 2009 finanssikriisissä. Kustannusten nousu vaikutti myös kuluttajien ostovoimaan, joten kalliimpien pienpanimo-oluiden sijasta juotavaksi valikoitui useimmin jokin edullisempi mallasjuoma (Talouselämä 1.9.2023).
Myös juomatrendit olivat pienpanimoita vastaan. Oluet tai monet muutkaan alkoholijuomat eivät maistuneet entiseen malliin. THL:n tilastojen mukaan alkoholin tilastoitu kulutus (100 % alkoholina) väheni 2,4 %. Tämä ei ole uusi juttu, vaan kokonaiskulutus on ollut pääosin laskusuunnassa yli 15 vuoden ajan. Litroissa keskioluen kulutus laski 3,3 % ja vahvan oluen 2 %. Ainoa alkoholiryhmä, jonka kulutus lisääntyi, olivat juomasekoitukset 15 % kasvulla. Tämäkin on pidempi trendi: väkevien juomien, oluiden ja siidereiden osuus kulutuksesta vähenee ja juomasekoitusten osuus kasvaa.
Luonnollisesti myös oluen myyntimäärät laskivat. Valviran mukaan oluen myynti litroissa väheni 2,4 %. Pudotus tapahtui vähittäismyynnissä, anniskelu itse asiassa vähän lisääntyi. Se ei kyllä paljon lämmitä, koska anniskelukulutus on vain 11 % kokonaiskulutuksesta. Prosentuaalisesti eniten väheni miedoimpien, maksimissaan 4,7 % oluiden myynti. Alkoholijuomien myynnissä näkyy sama trendi kuin kulutuksessakin: kaikkien alkoholiryhmien myynti väheni, pois lukien juomasekoitukset, joita myytiin 15,5 % enemmän. Oluen myynti itse asiassa pieneni vähiten – esimerkiksi siiderillä pudotus oli jopa 11,4 %.
Oluen tuotantomäärä pieneni Valviran mukaan noin 8,2 % edellisvuoteen verrattuna, mutta yllättäen pienpanimoiden tuottamat alkoholilitrat kasvoivat lähes 20 % (Viisi Tähteä 27.5.2024). Tämä johtui suurimpien pienpanimoiden tuotannon lisääntymisestä. Pienpanimot tuottivat 25,2 miljoonaa litraa, mikä on alle 8 % oluen 326 miljoonan litran kokonaistuotannosta. Hyvä uutinen pienpanimoille oli myös se, että alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni 62 prosenttia. Koronavuosina lisääntynyttä tilailua suitsivat ehkä viranomaisten pelottelukampanjat (Iltalehti 28.3.2022) höystettynä tehovalvonnalla, joka huipentui Verohallinnon virheellisesti tilaajilta karhuamiin valmisteveroihin (Iltalehti 23.6.2024). Toisaalta matkustajatuonti lisääntyi 28 prosentilla.
Kasvu jatkui, mutta kannattavuus heikkeni entisestään
Tämä riittänee johdannoksi, aletaanpa tykittää talouslukuja! Keskitytään samoihin lukuihin kuin aikaisemmissa selvityksissä. Näitä ovat liikevaihto (eli myynnistä saadut tulot), tulos (eli rahamäärä, joka jää viivan alle yhtiön omistajille jaettavaksi) ja henkilöstömäärä. Kun näistä luvuista lasketaan keskiarvot, saadaan hyvä kuva siitä, kuinka pienpanimoilla yleisesti ottaen menee. Juuri tätä tarkoitan kirjoittaessani “keskimääräisestä pienpanimosta”. Keskiarvoista nähdään myös helposti, mihin suuntaan tilanne on muuttunut edellisistä vuosista.
Pienpanimoiden liikevaihto jatkoi kasvuaan: kun keskimääräisen pienpanimon myynti oli vuonna 2022 reilut 1,1 miljoonaa euroa, kasvoi se reiluun 1,2 miljoonaan vuonna 2023. Kasvuprosentti oli 6,6 %, mikä on alle puolet edellisvuotisesta. Vuoden 2021 pienen notkahduksen jälkeen takana on siis jo kaksi kasvun vuotta. Liikevaihtoaan kasvatti vajaat 70 % niistä yhtiöistä, joille oli saatavissa edellisen vuoden liikevaihtolukema. Toisaalta liikevaihto siis supistui hieman useammalla yhtiöllä kuin edellisenä vuonna (tällöin 23 %).
Myös pienpanimoiden henkilöstömäärä kasvoi edelleen. Keskimääräinen pienpanimo työllisti nyt vajaat kahdeksan henkilöä, mikä on 0,5 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna. Prosenteissa lisäys on 7,8 %. Yhteensä pienpanimoissa työskenteli tilinpäätöstietojen mukaan keskimäärin 428 henkilöä, mikä on 31 henkilöä enemmän kuin vuonna 2022. Työntekijämäärä on lisääntynyt jo yli sadalla vuoden 2021 notkahduksesta.
Kannattavuuden osalta uutinen tulikin kerrottua jo otsikossa, mutta tässä sama vielä lukuna: keskimääräisen pienpanimon tulos jatkoi heikkenemistään -31 000 euroon. Prosenteissa pudotus oli -59,4 %, mikä on suuri mutta onneksi paljon pienempi kuin vuoden 2022 “vapaan pudotuksen” lukema -150 %. Tällöin pienpanimoiden keskimääräinen tulos putosi kahden voitollisen vuoden jälkeen 38 000 euron voitosta 19 000 euron tappioon. Tappiollisten pienpanimoiden osuus laski hieman: noin 47 prosenttiin edellisvuoden 55 prosentista.
Kuinka sitten kävi pienpanimoiden määrälle? Ylen (4.5.2024) mukaan määrä kääntyi laskuun vuonna 2022, ja siltä asia tosiaan eri lähteiden perusteella näyttää. Todistetusti olutta panevien yhtiöiden määrässä on havaittavissa notkahdus: edelliseen pienpanimokatsaukseeni karsiutui 132 yhtiötä, kun tässä katsauksessa niitä oli mukana enää 127. Tämä on vajaat neljä prosenttia vähemmän. BeerFinland.com ja Suomen pienpanimot -sivustojen mukaan pudotus oli pienempi, kun toimintansa aloitti kymmenen pienpanimoa ja lopetti 12. Jos taas katsotaan valmistuslupien määrää, on muutos vähän suurempi. Valviran mukaan uusia oluen valmistuslupia myönnettiin vuoden aikana pienpanimoille 12 kpl ja päätettiin 20 kpl. Luvan olemassaolo ei silti vielä kerro sitä, valmistaako yhtiö oikeasti olutta. Esimerkiksi tisleiden, viinien tai siiderin valmistaja on saattanut hakea luvan varmuuden vuoksi myös panimotoimintaan.
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla vahva vuosi
Keskimääräisen pienpanimon luvut kertovat hyvin sen, mikä pienpanimoiden taloudellinen tilanne on muihin vuosiin verrattuna. Luvut eivät silti kerro koko totuutta. Pienpanimot ovat kooltaan hyvin kirjava joukko, joten isompien yhtiöiden vaikutus keskiarvoihin on suuri. Siinä missä liikevaihdoltaan pienin myi tuotteita noin 6 000 eurolla, oli liikevaihtolukema suurimmalla yli 23 miljoonaa euroa! Paljon eroa oli myös yhtiöiden kannattavuudessa: korkein tulos oli reilun miljoonan plussalla, kun taas heikoin reilut 1,7 miljoonaa miinuksella. Henkilöstömääräkin vaihteli nollan ja 64:n välillä. Siksi on syytä tarkastella erikseen eri kokoisten pienpanimoiden lukuja.
Aloitetaan Suomen neljänneksi suurimmasta panimosta, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:stä, joka oli suurin selvityksessä mukana olevista yhtiöistä. Yhtiöllä on yleensä mennyt vahvasti, vaikkakin vuonna 2022 tapahtui harvinainen liikevaihdon notkahdus (-8,5 %). Tulos koki tällöin vielä kovemman kolauksen (-86 %), mutta oli edelleen voitollinen. Seuraavanakaan vuonna yhtiö ei ollut immuuni kustannusten nousulle, mutta onnistui parantamaan tilannetta korottamalla hintoja. Yhtiö pääsi vuonna 2023 jälleen kasvu-uralle, kun liikevaihto kasvoi lähes 12 % vajaaseen 23,4 miljoonaan euroon. Tulos yli tuplaantui noin 450 000 eurosta reiluun miljoonaan, mutta vuosien 2020 ja 2021 reilun kahden ja kolmen miljoonan tuloksiin jäi vielä matkaa. Työntekijämäärä kasvoi yhdellä.
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on kooltaan aivan omaa luokkaansa. Sen liikevaihto on reilusti yli neljäsosa kaikkien pienpanimoiden yhteenlasketusta liikevaihdosta ja yli tuplasti selvityksen toiseksi suurimman, Nokian Panimo Oy:n, liikevaihto. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan vahvat luvut kaunistavatkin mukavasti keskimääräisen pienpanimon lukuja. Kun ne jätetään huomiotta, oli keskimääräisen pienpanimon liikevaihto reilut 879 000 euroa ja tulos jopa 45 000 euroa pakkasella. Työntekijämäärä oli yhden henkilön verran pienempi, mutta kuitenkin 0,5 henkilöä korkeampi kuin vuonna 2022. Liikevaihtolukema oli sentään 36 000 euroa eli noin 4 prosenttia parempi kuin edellisenä vuonna, mutta tulos paljon heikompi (noin -26 000 euroa vuonna 2022).
Muutkin suuret taas kasvu-uralla, mutta kannattavuus jatkoi heikkenemistään
Kuinka pärjäsivät selvityksen kymmenen suurinta pienpanimoa? Tämän joukon pienimmän liikevaihto oli reilut 1,8 miljoonaa euroa ja puolella yhtiöistä se oli kahden ja kolmen miljoonan välillä, joten eroa suurimpaan on aika paljon. Ryhmän yhtiöt olivat lähes samat ja järjestyivät liikevaihdon mukaan suunnilleen samoin kuin edellisenä vuonna.
Keskimäärin liikevaihtoa saatiin reilut 5,6 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin 9,4 % kasvua. Liikevaihto laski neljällä yhtiöllä, mikä on kaksi enemmän kuin edellisenä vuonna. Kolme yhtiötä paransi liikevaihtoaan yli 20 %, pudotukset taas olivat kolmesta 22:een prosenttiin. Työntekijämäärä oli 23, mikä on yhden pienempi kuin vuonna 2022.
Kannattavuus kärsi tässäkin joukossa. Keskimääräinen tulos heikkeni noin 35 %, ollen enää suunnilleen 36 000 euroa. Edellisenä vuonna pudotus oli vieläkin suurempi, noin 85 %. Pitää tietysti huomata, että koska joukon suurin eli Laitilan Wirvoitusjuomatehdas paransi tulostaan, meni muilla isoilla tässä suhteessa siis aiempaa huonommin. Tappiollisia yhtiöitä oli viisi eli yksi enemmän kuin vuonna 2022. Tappion määrä oli useimmin 3–7 % liikevaihdosta eli ei kovin suuri. Tähän haarukkaan asettui myös viime vuoden isojen yhtiöiden sarjan pahnanpohjimmainen, joka onnistui vähentämään tappioitaan yli puolella. Toisaalta yksi yhtiö yli tuplasi tappionsa (reilut 11 % liikevaihdosta) ja kannattavuudeltaan heikoin teki turskaa peräti 32 % liikevaihdosta. Voitot olivat suhteellisen pieniä, pienimmillään alle prosentti liikevaihdosta ja suurimmillaan 7,5 %.
Pienten kasvu hyytyi ja tappio syveni edelleen
Kahdenkymmenen liikevaihdoltaan pienimmän yhtiön tilanne heikkeni. Keskimääräinen liikevaihto putosi reilut kymmenen prosenttia 68 000 euroon, kun vielä edellisenä vuonna kasvua tuli 38 %. Sitäkin edeltävinä vuosina kasvuluvut olivat kaksinumeroisia. Liikevaihto supistui kuudella yhtiöllä, mikä on saman verran kuin edellisenä vuonna. Neljällä yhtiöllä pudotukset olivat erityisen rajuja, yli 30 prosentista reiluun 60 prosenttiin. Toisaalta kolmella yhtiöllä nähtiin useiden tuhansien, yhdellä useiden satojen ja kolmella useiden kymmenien prosenttien kasvulukuja. Tällaisiin lukemiin pääsee tietysti helpommin, kun lähtötaso on tarpeeksi matala.
Pienimpien pienpanimoiden tulos romahti. Turskaa tuli keskimäärin 37 000 euroa, eli edellisen vuoden tappioon tuli melkein puolet lisää. Yksinkertaisella jakolaskulla saamme selville, että tämä on noin 54 % keskimääräisestä liikevaihdosta. Vähän yksinkertaistaen tämä tarkoittaa sitä, että aina kun firma myy olutta eurolla, joutuvat firman omistajat maksamaan omasta pussistaan 54 senttiä. Saahan harrastus vähän maksaakin, mutta… no, antaa olla. Tappioiden kasvu myös kiihtyi: vuonna 2022 tulos heikkeni vain parikymmentä prosenttia. Positiivisen tai nollatuloksen teki seitsemän yhtiötä, mikä on sentään tuplasti enemmän kuin edellisenä vuonna. Kaksi yhtiötä teki enemmän tappiota kuin liikevaihtoa, mikä on yksi enemmän kuin edellisenä vuonna. Toiselle näistä tappiota tulikin sitten hurjat kymmenen kertaa enemmän!
Tämänvuotisessa selvityksessä tuli muuten vastaan pienpanimon pienuusennätys, kun pienin liikevaihto oli vain 6 000 euroa. Alle sadantuhannen euron jäi 13 yhtiötä, kun tällaisia vuotta aiemmin oli 15. Toisaalta ryhmän suurin teki liikevaihtoa vain 119 000 euroa, mikä on 42 000 euroa vähemmän kuin viime vuonna.
Eipä se hyvältä näytä
Kaiken kaikkiaan pienpanimovuosi 2023 oli samantyyppinen kuin vuosi 2022 – vain vähän huonompi. Pienpanimot kyllä kasvavat edelleen, mutta toiminta on taloudellisesti kannattavaa vain reilulla puolella yhtiöistä. Alan yhtiöiden yhteenlaskettu tulos on tappiolla jo toista vuotta. Erityisesti pienimmät pienpanimot ovat hätää kärsimässä, kun tappiot vain suurenevat.
Miltä sitten näyttää kuluva pienpanimovuosi? Heinäkuun loppuun (28.7.2024) mennessä pienpanimoille oli myönnetty kuusi uutta valmistuslupaa ja päätetty 11 lupaa. Näyttää siis pahasti siltä, että vuonna 2022 alkanut trendi jatkuu ja Suomessa on vuoden loppuun mennessä entistä vähemmän pienpanimoita. Alalla liikkuva euromäärä saattaa kyllä jatkaa kasvuaan, mutta rahat kertyvät yhä harvemmille. Yksipuolistuuko myös tarjonta? Laaja valikoima on toisaalta myös alan pahimpia kompastuskiviä: aina pitäisi saada juotavaksi jotain uutta ja olutharrastajia on tunnetusti vaikea miellyttää (Keskisuomalainen 17.6.2024).
Onko mitään toivoa? Kauppaan saatiin kyllä vahvemmat juomat, mutta näyttää siltä, että tämän lakimuutoksen hyödyt satavat suurten valmistajien laariin (Yle 4.5.2024). Lakiesitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta näyttäisi etenevän (Iltalehti 6.7.2024), mikä on ollut pienpanimoissa toiveena jo pitkään. Inflaatio huiteli toukokuussa 1,5 % lukemissa, mutta se ei vielä kerro, ovatko pienpanimoiden kustannukset jo siedettävämmällä tasolla ja asiakkaat vähemmän varovaisia. Kasvua voi edelleen hakea juomasekoituksista ja alkoholittomista juomista. Lisää rahavirtaa saa myös panimomyymälästä, ravintolasta ja tapahtumista.
Miten selvitys tehtiin?
Tässä selvityksessä keskityttiin omaa panimotoimintaa harjoittaviin pienpanimoihin. Osassa yhtiöitä tehtiin lisäksi muutakin, kuten pyöritettiin ravintolaa tai tuotettiin viiniä. Joillekin yhtiöille (esimerkiksi oppilaitokset ja vähittäiskaupat) pienpanimo oli vain hyvin pieni osa toiminnasta. Kiertolaispanimot eivät olleet mukana.
Pohjaksi haettiin oluen valmistusluvan haltijat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran avoimista tiedoista (tilanne 2.1.2024). Listasta poistettiin suuret panimot, saman yhtiön useammat toimipaikat ja yhtiöt, joiden osalta ei löytynyt viitteitä panimotoiminnasta (esimerkiksi Suomen pienpanimot ja BeerFinland.com -sivustoilta, Untappd-palvelusta tai Facebookista). Listalle lisättiin Valviran listalta poistuneet, mutta vielä vuonna 2023 panimotoimintaa harjoittaneet yhtiöt. Lopputuloksena mukaan tuli 127 pienpanimoa.
Pienpanimoiden taloustiedot pohjautuvat viimeisimpiin julkaistuihin tilinpäätöstietoihin, jotka haettiin Fonecta Finder -yritystietopalvelusta. Tarvittaessa käytettiin myös muita vastaavia tietopalveluita. Selvitykseen otettiin tuoreimman palvelusta löytyneen tilikauden (yleensä 12/2023) tiedot, mutta kaikkien yhtiöiden osalta näitä ei ollut saatavilla. Marketti-, oppilaitos- ja tutkimuspanimoiden sekä Finn Spring Oy:n talousluvut jätettiin huomioimatta, koska ne kuvaavat suurimmaksi osaksi muuta kuin panimotoimintaa. Selvityksessä oli mukana 78 yhtiön taloustiedot.
Lähteet: Alma Talent Tietopalveluiden tunnuslukuopas, BeerFinland.com, Facebook, Fonecta Finder, Iltalehti, Keskisuomalainen, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy:n toimintakertomus 2023, Olutposti, Suomen pienpanimot, Talouselämä, Taloustutka, THL, Tilastokeskus, Untappd, Vainu, Valvira, Viisi Tähteä, Yle.
Ilmestynyt Juomaposti 3/24 lehdessä.
Teksti Eetu Niemi, kuvitus Oskari Sarkima