Pienpanimo-olutta Barcelonan sykkeessä
Yksi Euroopan ikonisimmista suurkaupungeista Barcelona, on matkakohteena monelle varsin tuttu, ja ihastuttava kaupunkilomailuun ympäri vuoden. Barcelona on myös monen olutmatkailijan toivekohteiden listalla, sillä craft beer -tarjonta on monta askelta edellä Espanjan muita suuria kaupunkeja, ja kaupungissa ja sen ympäristössä toimii myös kansainvälisesti tunnettuja panimoita.
Reissaavat reportterimme, Craft Beer Nomads -bloggaajat Anne ja Toni vierailivat Barcelonassa helmikuussa, ja kokosivat infopaketin kaupunkiin suuntaavalle olutharrastajalle.
Barcelona on viime vuosina noussut kohisten Euroopan olutkartalle, ja sitä voidaankin kutsua Espanjan craft beer -pääkaupungiksi. Barcelonasta ja sen ympäristöstä ponnistaa lukuisia suosittuja ja palkittuja käsityöläispanimoita, ja kaupungin keskustassa toimii useita panimoiden hanahuoneita, sekä huomattava määrä pienpanimo-olueen keskittyneitä pubeja, joiden tarjonnassa painottuvat nimenomaan paikalliset tuotteet.
Muutaman päivän kaupunkiloman aikana on koko lailla mahdotonta tutustua kaikkeen, mitä Barcelona tarjoaa niin nähtävyyksien kuin oluenkin suhteen, mutta jos tekee vähän etukäteissuunnittelua, ehtii varmasti kohtuullisen kattavasti piipahtaa niin panimoravintoloissa kuin pubeissakin muuhun kaupunkiin tutustumisen ohessa. Varsinainen panimokierros vaatii jo vähän enemmän aikaa ja panostusta, sillä useat barcelonalaiseksi mielletyt panimot sijaitsevat melko kaukana kaupungin keskustasta, ja paras tapa niiden saavuttamiseen on vuokrata auto. Varsin tuoreena näiden panimoiden tuotteita toki löytyy myös kaupungin taproomeista, pubeista ja olutkaupoista.
Barcelonan kiinnostavimmat pienpanimot
Kenties Barcelonan tunnetuimmalla pienpanimolla, Garage Beerilla on kaupungissa useita toimipisteitä. Alkuperäinen brewpub toimii ydinkeskustassa Eixamplessa. Vuonna 2017 avattu suurehko tuotantolaitos sijaitsee Sant Andreu de Palomarin kaupunginosassa, ja tuorein toimipiste on Poblenoussa, ihan rannan tuntumassa. Uudessa hanahuoneessa on tarjolla oluen lisäksi pizzaa ja klubimaista tunnelmaa.
Freddo Fox, joka tunnettiin aiemmin nimellä Edge Brewing, toimii Poblenoun kaupunginosassa vuoden 1992 olympiakylän alueella. Panimon olutkaupassa on pullovalikoiman lisäksi kaksi maisteluhanaa, joista voi maksutta makustella uutuustuotteita, tai mitä kegitavaraa milloinkin on tarjolla. Panimon valikoima painottuu erityisesti sumuisiin IPA-oluisiin,mutta tarjolla on vaihtoehtoja myös esimerkiksi soureiden ja stoutien ystäville.
La Verneda i la Paun kaupunginosassa panee Almogaver, vuonna 2009 kiertolaisena aloittanut, vuonna 2016 yhtiöitynyt ja sittemmin kansainväliseksi toimijaksi kasvanut pienpanimo. Sen yhteydessä toimivat taproom ja ravintola, jossa voi nauttia oluen seurana muun muassa burgereita.
Keskeisellä paikalla Barcelonan satamassa, upeasti remontoidussa vanhassa varastorakennuksessa toimii amerikkalaislähtöisen Matt Boderin ja hänen vaimonsa vuonna 2014 perustama BlackLab Brewhouse & Kitchen, pienpanimo ja ravintola, jolla nykyään on myös ulkomaillekin toimittava verkkokauppa. Tilava panimoravintola on erityisen suosittu viikonloppuisin, jolloin pääsee oluen ja ruuan lisäksi nauttimaan myös live-musiikista.
Barcelonaan kiinni kasvaneessa L’Hospitalet de Llobregatissa sijaitsevasta Tibidabo Brewingista tuli yksi meidän suosikkimme, vaikka emme tienneet siitä oikeastaan mitään etukäteen. Älä sinäkään anna tehdasaluemaisen sijainnin hämätä, sillä panimon yhteydessä oleva taproom on oivallinen ajanviettopaikka. Oluet annostellaan itsepalveluhanoista, joten niitä voi maistella juuri sen verran kuin haluaa itselleen laskea, laskurin raksuttaessa lasille (suomalaisittain mukavan edullista) hintaa kuin bensapumpulla. Lisäksi tarjolla on muutamia pubiruokavaihtoehtoja sekä erilaisia pelejä, ja matkamuisto-oluita voi ostaa mukaan niin pulloissa kuin growlereissakin.
Barcelonan keskusta-alueen pienemmistä brewpubeista mainittakoon vielä Nemesis Craft Brewery, Abirradero: Craft Beer & Tapas sekä Birra 08.
Panimokierroksella Barcelonan ympäristössä
Barcelonan ulkopuolella sijaitsee muutamia varsin tunnettuja pienpanimoita, joiden oluisiin saattaa törmätä Suomessakin. Kierroksen näissä panimoissa voi vaikkapa yhdistää vierailuun upealla Montserrat-vuorella, jossa voi ihailla niin massiivisia kivipylväitä kuin vuorenrinteeseen rakennettua luostaria.
Cerveses La Piratan panimo sijaitsee Súrian kylässä vajaa 80 kilometriä Barcelonasta luoteeseen. La Pirata on varsin kansainvälisesti toimiva, noin 400 000 litran vuosikapasiteetilla operoiva panimo, joka aloitti kiertolaisena ja perusti oman tuotantolaitoksen vuonna 2015. La Pirata valmistaa oluita laajalla skaalalla, tehden myös paljon yhteistyötä ympäri Eurooppaa. Súrian naapurikylässä Valls de Torroellassa puolestaan toimii Cervesa Guineu, jo vuodesta 2008 olutta valmistanut innovatiivinen pienpanimo, joka tarjoaa kapasiteettiaan myös kiertolaispanimoille.
Hieman lähempänä Barcelonaa, Sant Llorenç d’Hortonsin kylässä Montserratin eteläpuolella toimii Cervesa Espiga, vuodesta 2013 operoinut pienpanimo, jolta löytyy sekä ”helppo” perusvalikoima, että rohkeampia olutharrastajille suunnattuja tuotteita sisältävä limited editions -sarja, johon kuuluu muun muassa erilaisia tynnyrikypsytettyjä oluita. Aiemmin erityisesti IPA-oluisiin keskittynyt panimo on viime aikoina laajentanut valikoimaansa ja tekee yhteistyötä myös paikallisten viinintuottajien kanssa hyödyntäen paitsi viinitynnyreitä, myös kuorimäskiä ja viinihiivoja hapanoluiden valmistuksessa.
Craft beer pubeja Barcelonan keskustassa
Kuten jo tulikin mainittua, pienpanimo-olutta on Barcelonan keskustassa varsin helppo löytää, ja useat craft beer pubit pitävät hanavalikoimassa ilahduttavan paljon
nimenomaan paikallista olutta. Me emme luonnollisestikaan ole kaikissa kaupungin olutkuppiloissa vierailleet, mutta nostamme tähän muutamia suosikkeja niistä, joihin ehdimme tutustumaan. Pubeissa pienpanimo-oluet ovat hieman hintavampia kuin panimoiden omissa taproomeissa, ja vaikka hinnat ovat Suomeen verrattuna yleisesti vähän edullisempia, ero ei ole niin suuri kuin ehkä voisi kuvitella. 0,4 litran IPA-tuopin hinta on yleisesti seitsemän tai kahdeksan euron tietämillä. Pääkatu La Ramblan vieressä, ihastuttavissa, sokkeloisissa goottilaiskortteleissa harhailu kuuluu lähestulkoon jokaisen Barcelonaan matkaavan ohjelmaan. Jättimäisen Barcelonan katedraalin takana, varsin pienellä sivukadulla janoisen turistin palkitsee vierailu Craft Barcelona pubissa. Hanavalikoimassa on jokaiselle jotakin,
suurpanimopilsneristä vahvoihin stouteihin, mutta olisimme toivoneet enemmän paikallista valikoimaa. Paikka on kuitenkin varsin tunnelmallinen, ja sijainniltaan niin keskeinen, että siellä on helppo piipahtaa vilkaisemassa päivän tarjonta nähtävyyskierroksen ohessa. L’Antiga Esquerra de l’Eixamplen alueella, melkein
Garagen brewpubin naapurissa on 30 hanan olutpubi BierCaB, jonka valikoimissa on oluita laajalla skaalalla niin Kataloniasta, muualta Espanjasta kuin ulkomailtakin.
Viihtyisä ravintola sopii mainiosti myös ruokailupaikaksi. Menu venyy tapaksista burgereihin ja myös kasvisvaihtoehtoja on kivasti saatavilla. Pubin kyljessä on myös
suosittu olutkauppa. Muutaman korttelin päässä BeerCaBista kohti
maailmankuulua La Sagrada Familiaa on CocoVail, jenkkiteemainen olut- ja sporttibaari. Pubin tarjontaan mahtuu erilaisia teemailtoja, jaettavia jättiannoksia, chicken wingseja, burgereita ja penkkiurheilua, mutta myös 24 vaihtuvaa oluthanaa.
Mainittakoon vielä Sant Andreun alueella sijaitseva 2D2Dspuma, pieni paikalliskuppilan oloinen yhdeksän hanan craft beer corner ja olutkauppa. 2D2Dspuma toimii myös eräänlaisena kiertolaispanimona, tilaten panimoilta
räätälöityjä oluita oman ”Kasa beer” brändinsä olla, ja muun muassa tarjoaa kustomoituja oluita erilaisiin tapahtumiin häistä konferensseihin.
Tämän katsauksen myötä toivotamme maukasta ja sopivan jälkikatkeroista matkaa kaikille Barcelonaan suuntaaville! Lisää tunnelmia meidän olutmatkoilta ja panimovierailuilta päivitetään Craft Beer Nomadsin some-tileille ja blogiin, tervetuloa mukaan!
Teksti ja kuvat: Toni Marjanen ja Anne Lukkarila
Lue myös edelliset Craft Beer Nomads -julkaisut:
Puola: Olutharrastajan onnenmaa – Olutposti
Olutkulttuuria ja pienpanimoita Berliinissä – Olutposti
Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.