Juomatutka Juomaposti
Kahviposti Juomaposti

Sahtia, sahtia – Perinteisen sahdin näyttely Paijännetalossa

Vääksyn Päijännetalolla on avautunut perinteisen sahdin historiaa ja nykyisyyttä käsittelevä Sahtia, sahtia -näyttely, jonka voi käydä katsomassa ensi vuoden elokuuhun asti. Näyttelyssä tuodaan esille sahdin pitkä historia, sen valmistusprosessit ja korostetaan sahdin merkitystä yhteisöllisyydessä ja paikallisessa perinteessä.

Näyttelyn avajaisissa kuultiin muinaisoluihin perehtyneen Mika Laitisen luento, jossa käytiin läpi kerättyjen sahtihiivojen historiaa ja sahdin yhteyttä muihin muinaisoluisiin vaikka Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Mika Laitinen näyttelyssä.

Avajaisten ohjelmassa oli myös sahdin merkitystä ja valmistustapoja pohtiva paneeli, tietoa paikallisten sahtiseurojen toiminnasta ja lopuksi sitä pääsi laulamaan juomalaulujakin.

Sahtipaneelissa Rakkaudesta sahtiin oli mukana mm. Taavi Riihelä, Mikko Punkkinen Sahtilahti ry ja Erno Ruusunen Ranch Brewery.

Ulkona nähtiin Sahti Lahden järjestämä sahdin tekonäytös ja lisämaksusta sai osallistua Kanavan Panimon sahti-tastingiin, jossa maisteltiin erilaisia sahtilaatuja.

Sahtitastingissä kaatajana oli Kanavan Panimon Jukka Karlstedt ja puhujana Erno Ruusunen.

Itse Sahtia, sahtia -näyttely keskittyy perinteiseen sahtiin, joka on merkittävä osa Päijät-Hämäläistä kulttuuriperintöä. Näyttelyssä tuodaan esille sahdin pitkä historia ja sen valmistusprosessit, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan sekä korostetaan sahdin merkitystä yhteisöllisyydessä ja paikallisessa perinteessä.

Näyttelystä löytyy erinomainen sahti-sdokumentti vuodelta 1971.

Näyttelyssä kerrotaan niin sahdin raaka-aineista kuin valmistusvälineistöstäkin. Esillä on sahtiin liittyviä esineitä, valokuvia ja muistoja, jotka kertovat sahdin valmistuksen ja nauttimisen perinteistä eri alueilla. Näyttelyä ovat tukemassa useat paikalliset ja kansalliset toimijat, jotka haluavat edistää sahdin kulttuuriperinnön säilymistä.

Päijännetalo sijaitsee Vääksyn kanavan kupeessa vanhassa meijerissä, joka on kunnostettu monipuoliseksi kulttuuri- ja matkailukeskukseksi. Rakennuksessa toimii muun muassa Suomen vapaa-ajankalastusmuseo, matkailuneuvonta ja vaihtuvia näyttelyitä. Päijännetalossa sijaitsee myös Kanavan Panimo, paikallinen pienpanimo, joka valmistaa käsityöläisoluita paikallisista raaka-aineista.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää sahdista:

Sahti – tunnettu, mutta tuntematon osa suomalaista olutperinnettä