Pelastakaa olutravintolat!

Olutravintolat, pubit ja seurusteluravintolat ovat yhteisöllisen oluenkulutuksen parhaimpia paikkoja. Oluen äärellä ravintolassa voi viihtyä jutellen baarimestarin kanssa, tavata vanhoja ja uusia ystäviä, herättää spontaania keskustelua ja tavata jopa elämänkumppanin. Nyt ravintolakulttuurimme on vaarassa.

 

Tällä hetkellä ravintolakulttuuri on suuremmassa kriisissä kuin moneen kymmeneen vuoteen johtuen uusista anniskelurajoituksista. Koko maassa anniskelun on säädetty loppuvan keskiyöllä ja viidessä maakunnassa, joissa epidemian on todettu olevan kiihtymis- tai leviämisvaarassa, ravintolat joutuvat lopettamaan anniskelun klo 22 ja sulkemaan ovet klo 23. Näitä maakuntia ovat Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Kanta-Häme ja Pohjanmaa.
Nyt säädetty rajoitus, jonka mukaan anniskelu loppuu jo klo 22, koskee varsinkin juomapainotteisia ravintoloita, joissa usein 21-23 välillä tehdään parasta myyntiä. Vaarassa ovat siis olutravintolat, drinkkibaarit ja peruspubitkin, joista tiettyjen lähteiden mukaan myynnistä voi lähteä jo 40 %. Se tarkoittaa laajoja lomautuksia, konkursseja ja nyt eläväisen ja mielenkiintoisen pubi- ja olutravintolakulttuurin takapakkia kokonaisuudessaan. Samalla se tarkoittaa alkoholinkulutuksen siirtymistä koteihin ja valvomattoman alkoholinkulutuksen lisääntymistä lieveilmiöineen.
Edelleenkään ei ole tarkkoja lukuja siitä, miten paljon tartuntoja on levinnyt ravintoloissa, vain epämääräisiä ”sitten kun ihmiset saavat alkoholia, niin voi tapahtua vaikka mitä” -selittelyjä valtiovallan puolelta. Emme siis tiedä mitkä tartuntaketjut ovat levinneet ravintoloista, mitkä vaikka alkuillan kotibileistä, uimahallista tai mistä vain missä liikutaan yhden illan aikana. Tällä hetkellä alle 10 % oluesta ja muustakin alkoholista  myydään ravintoloissa, joten alkoholi on Suomessa pitkälti kotikulutustuote. Näiden rajoitusten seurauksena voi olla, että tämäkin alle 10 % alkoholin määrä juodaan tulevaisuudessa salakapakoissa ja yksityisbilessä, joissa ei luultavasti kontrolloida turvavälejä. Sieltä ei makseta myöskään veroja, se työllistää pimeästi ja alkoholikin voi olla harmain keinoin hankittua.
Ihmiset lähentyvät nykyään niin kirjastoissa, kouluissa, harrastuksissa kuin muuallakin. Lisäksi kaupoissa kähmitään avokadoja ja tönitään toisia jonoissa. On mielenkiintoista, että samalla kun kerrotaan miten suomalaiset juovat yhä vähemmän, katsotaan että nimenomaan ravintolassa pari annosta alkoholia saa meidät yhtäkkiä täysin holtittomiksi. Varsinkin kun alkuillan ravintoloissa juodaan pääsääntöisesti omissa pöydissä, omissa porukoissa tai baaritiskin ääressä. Suomalaiset ovat tunnettuja siitä, että me emme istu kovin lähekkäin tuntemattomien kanssa muutenkaan, joten alkuillan ravintoloissa harvoin näkee mitään joukkohaleja. Lisäksi viranomainenkin on sitä mieltä että ravintoloissa on huolehdittu viimeisen päälle turvallisuudesta, se kun siellä omavalvontakäytännön ja ohjeistuksien takia osataan.