Panimomestarilegenda Boris Orlo tänään 100 vuotta – kilistele juhlaoluella
Harva panimomestari tunnetaan olutpiireissä niin laajalti nimeltä kuin panimolegenda Boris Orlo. Tänään 3.10.2024 Orlo täyttäisi 100 vuotta. Edesmennyttä Orloa voi kunnioittaa kilistelemällä hänen 100-vuotisjuhlaoluttaan Panimoravintola Koulussa.
Kotkan Höyrypanimon vieressä kasvanut, oluentekijäsuvun vesa Boris Orlo oli jo aikaisessa vaiheessa päättänyt oluen olevan elämäntyönsä. Orlo näki pitkän uransa aikana olutkulttuurin muutoksen Suomessa ja oli osa muutosta. Hän ehti luoda pitkän uran sekä Sinebrychoffilla että Hartwallin Auran panimolla Turussa sekä sen jälkeen vielä opastanut monia pienpanimoita, kuten Koskipanimoa ja Panimoravintola Koulua oluen teossa, jälkimmäisen vakiovalikoimassa onkin edelleen Boris Orlon mukaan nimetty pils. Lisäksi osaksi Orlon nimissä on yksi suomalaisista klassikko-oluista, Sinebrychoffin Porter.
Boris Orlo valmistui panimomestariksi vuonna 1948, jonka jälkeen hän lisäsi ammattitaitoaan Hollannissa Heinekenillä, Tanskassa Carlsbergilla ja Tuborgilla sekä Britanniassa Guinnessin Lontoon-panimolla ja Couragella. Sinebrychoffilla Orlo toimi panimomestarina 1949–1970 vastaten muun muassa täytöstä, minkä jälkeen hän siirtyi Auran Panimolle Turkuun, jossa työskenteli 1990-luvulle asti.
Sinebrychoffin uran alkupuolelle sijoittuu Sinebrychoffin Porterin kehitys yhdessä teknisen johtajan Nils Sandmanin ja laboratoriopäällikkö Aarne Rahialan kanssa. Kun Orlo aloitti panimomestarina Sinebrychoffilla Helsingin panimossa, aika oli hänestä otollinen vahvalle, tummalle stoutille. Vahvempi A-olut oli vapautettu valmistukseen vuonna 1950, mutta tarjonta oli vaaleaa lageria. Klassikkokertomuksen mukaan Sinebrychoff Porter -oluen hiiva oli kotoisin Lontoossa sijainneelta Guinnessin Park Royal -panimosta, jossa Orlo oli aikoinaan toinen kahdesta ulkomaisesta panimomestarista, joka sai luvan työskennellä Guinnessilla.
Orlon pojan Claus Orlon mukaan isä oli intohimoinen työssään ja olut kiinnosti häntä monesta kulmasta. Lapin Kullan panimon panimomestari Leo Andelin muisteli Pienpanimoliiton blogissa vuonna 2019 työskentelemistään Orlon alaisuudessa; Andelin muistaa Orlon olleen tarkka mies etenkin oluen hiilihappopitoisuuksista. Joka ilta Orlo soitti suodatusten jälkeen työvuorossa olevalle Andelinille ja kysyi hiilidioksidimittausten arvoja.
Sinebrychoffin jälkeen Orlo siirtyi Hartwallin Auran panimolle, missä hän vastasi tuotannosta ja kehitti mm. Auran olutreseptiä. Eikä panimoura jäänyt siihen, vaan Orlo tunnettiin myös 1990-luvulta asti aloittavien pienpanimoiden auttajana ja toiminnan käynnistäjänä. Koskipanimon Plevnan Tumma resepti on panimon mukaan alunperin Orlon käsialaa ja Orlo opetti alkuvaiheessa ollutta Koskipanimoa muutenkin oluenpanon saloihin. Orlo osallistui myös Beer Huntersin ensimmäisten oluiden reseptien kehittelyyn.
Vuonna 1993, Olut-lehden(nro 3) Unto Tikkasen jutussa Orlo puhuu omasta suhtautumisestaan olueen: – Toivoisin kuluttajien vaativan maittavia oluita. Ne olisi myös tarjottava lasissa oikealämpöisinä ja silmää hivelevän vaahtoavina. Samassa haastattelussa Orlo valotti omaa mielipidettään tulevasta: – Uskon oluen tulevaisuuteen. Sen yhteiskunnallinen arvo on noussut. Oluen kehitys riippuu nyt kuluttajista ja olutparooneista.
Ansioistaan olutkulttuurin kehittämisessä kunnostautuneeksi suomalaiseksi eli Hyväksi Tuomaaksi Orlo valittiin vuonna 1995.
Nyt Panimoravintola Koulu kunnioittaa Orloa 100-vuotisjuhlaoluella ja Claus Orlo kertookin, miten panimomestari Orlon jälkeläiset ovat erittäin kiitollisia Panimoravintola Koululle, että 100-vuotisjuhlaoluella panimo pitää elossa Boris Orlon oluentekoperintöä.
Panimomestari Boris Orlo oli olutkulttuurista kiinnostanut, ja keräili sekä olutlaseja että olueen liittyvää kirjallisuutta ja lehtileikkeitä. Hän joi mielellään olutta, varsinkin vaaleaa lageria ja pilsiä. Siksi onkin luonnollista että Boris Orlon 100-vuotisjuhlaolut on pils-tyyppinen, suodattamaton vaalea olut. Olut-lehden jutussa Orlo kertoo pilsin olevan oluiden gourmet-osastoa. Siksi on hyvä kippistää tällä oluella Orlon satavuotispäivänä!
Lähde: Olut-lehti 3/1993, Unto Tikkanen Boris Orlo- mies joka toi portterin Suomeen, Claus Orlon haastattelu, Intohimona olut -kirjanen (Jussi Rokka)
Katso myös:
Panimoravintola Koululta olutlegenda Boris Orlon 100-vuotisjuhlaolut