Panimomestari-elokuva palkinnoille Italiassa
Lapin Kullan ja Leo Andelinin tarina kiinnostaa maailmalla.
Suomen tunnetuimmaksi elintarvikkeeksikin mainittu Leo Andelinin kehittämä Lapin Kulta -olut syntyi 1960-luvun alun Torniossa. Vuonna 1963 Tornion Olut Oy:n toimitusjohtaja Irma Stormbom lähetti Lapin Kulta A -oluen Brysseliin kansainväliseen olutkilpailuun, missä se sai kultamitalin. Mitalin kuva painettiin etikettiin ja Lapin Kullasta tuli ikoninen Export Lapin Kulta.
Nyt Andelinin ja Lapin Kullan tarinan kertova lyhytelokuva Panimomestari (2021) kerää mainetta ja palkintoja maailmalla. Elokuva voitti Italian Mente Locale -elokuvafestivaalin 2000 € arvoisen pääpalkinnon Visione Globalen. Juryn perusteluissa Andelin mm. tunnistetaan godardilaiseksi agentti Lemmy Cautioniksi, joka osallistuu sukupolvien perinnön puolesta taisteluun globalisaation pimeitä puolia vastaan. Aiemmin filmi on palkittu myös DOCUTAH-festivaalilla Yhdysvalloissa.
Elokuvan ohjaaja Antti Haase innostui Andelinin tarinasta luettuaan siitä sanomalehdestä.
”Olin ällistynyt, ettei kukaan ollut aiemmin kertonut Andelinin tarinaa. Kun tapasin hänet ensimmäistä kertaa, ymmärsin kuinka erikoislaatuinen hän on olutmiehenä ja vaikuttajana omalla kotiseudullaan Torniossa. Hän on vaatimaton, mutta kunnioitusta herättävä herrasmies. Huoliteltu ulkoasu ja ulosanti vertautuu suoraan miehen asennoitumiseen työtään kohtaan”, kertoo Haase.
Kesti yli kolme vuotta saada filmi ensi-iltaan, eikä urakka ollut aina helpoimmasta päästä.
”Koska elokuvan aihe sijoittuu yritysmaailmaan ja siinä maistellaan alkoholijuoma olutta, emme voineet hakea projektillemme tavanomaista julkista rahoitusta, eikä sitä valitettavasti tulla myöskään näkemään televisiossa. Kiitos suomalaisen alkoholilainsäädännön, jouduimme hakemaan rahoitusta muilta tahoilta. Kotiseuturakkaat torniolaiset ja lappilaiset innostuivat kuitenkin aiheesta ja niin saimme kuin saimmekin budjetin kasaan joukkorahoituksella. Mukaan lähti yksityishenkilöiden ohella paikallisia yrityksiä ja säätiöitä. Itse kuvaukset hoidettiin osin talkootyönä lappilaisten elokuva-alan ammattilaisten ja opiskelijoiden kanssa. Elokuva tulee laajempaan levitykseen joulukuussa Blu-rayna ja myöhemmin Vimeo-alustan kautta suoratoistopalveluna”, kertoo Haase.
Panimomestari on valittu yli 20:lle elokuvafestivaalille ympäri maailmaa ja se on saanut innokkaan vastaanoton. Viime viikolla Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlallisuuksien esityksissä elokuvan kävi katsomassa 600 torniolaista. Elokuvan tarina kerrotaan Andelinin muistojen matkana Lapin Kullan tehdasalueella Torniossa. Omakohtaista kerrontaa elävöitetään rikkaalla valokuva- ja filmimateriaalilla perinteikkään panimon vaiheista vuosikymmenten saatossa. Lapin ensimmäinen naispuolinen teollisuusneuvos Irma Stormbom nousee tärkeään osaan tarinassa. Miesvaltaisella teollisuusalalla hänestä piirtyy kuva rohkeana ja edistyksellisenä naisena, jonka alaisuudessa Lapin Kultaa valmistavat naiset saivat keskeisen aseman. Elokuvan keskiössä on myös sukupolvelta toiselle siirtyminen ja perinteen jatkuminen. Lapin Kullan alkuperäisreseptin mukaisen oluen tuotannosta nykyään vastaavan Tornion Panimon nokkamies, myös elokuvassa esiintyvä Kaj Kostiander valmistui juuri panimomestariksi samasta oppilaitoksesta kuin Andelinkin aikanaan. Panimomestari on tarina perinteiden kunnioituksesta kvartaalitalouden aikakaudella.
Teksti: Mikko Hentunen
Kuvat: Timo Haanpää