Turun tislaamon Whey-A-Head – palkittua vodkaa juustoherasta
Turun tislaamon kehittämä Whey-A-Head -vodka on voittanut kultamitalin kansainvälisessä International Wine and Spirit Awards -kilpailussa (IWSA). Kyseessä on kiertotalousvodka, jonka valmistuksessa hyödynnetään juustotuotannon sivuvirtana syntyvää heraa.
Turun tislaamon Whey-A-Head kiertotalousvodka on innovatiivinen uutuus, jonka kehitystyöhön käytettiin kaksi vuotta. Lopputuloksena syntyi täysin uudenlainen, herapohjainen vodka.
-Meiltä on pitkään pyydetty tuotetta, joka sopisi erityisesti nautittavaksi jäisenä snapsina, ja kuuntelimme siis kuluttajien toiveita tässä kehityksessä, kertoo Turun tislaamo Oy:n toimitusjohtaja Tapio Järvenpää kertoo. – Siinä missä Kaiho-vodkat ovat premium-segmentissä, asettuu Whey-A-Head keskihintaisten tuotteiden kategoriaan. Uskomme, että tämä uutuus tavoittaa aivan uuden yleisön – vastuullisesti mutta rennosti.
Erilaista Whey-A-Head vodkassa on se, että valmistuksessa käytetään juustotuotannossa syntyvää heraa eli sivuvirtaa, joka muuten jäisi ainakin osittain hyödyntämättä. Vodkan nimi tulee raaka-aineesta eli herasta (englanniksi whey). Hera on raaka-aineena erilainen ja haastavampikin kuin perinteisesti vodkissa käytettävä vilja ja siksi tuote esitislataan ennen varsinaisen alkoholin tislausta, jonka jälkeen esitisle tislataan moneen kertaa 96%:ksi alkoholiksi ennen vakiointia pullotusvahvuuteen. Vaikka herassa on maitoa, lopputuotteessa sitä ei ole, koska tislaamalla erotetaan vain alkoholi herasta.
Uutuusjuomaa on myynnissä Alkossa, ravintoloissa ja festivaaleilla. Herapohjaisen vodkan anseerauksen yhteydessä Turun tislaamo on siirtynyt myös 100 grammaa kevyempiin pullopakkauksiin, mikä vähentää kuljetuspäästöjä ja tukee tiukentuvia ympäristövaatimuksia.
Palkittu kiertotalousvodka
Kansainvälinen International Wine and Spirit Awards -kilpailu palkitsi Turun tislaamon kehittämän Whey-A-Head -vodka kultamitalilla. Kyseinen International Wine and Spirit Competition (IWSC) on maailmanlaajuinen kilpailu viineille ja väkeville alkoholijuomille, jota on järjestetty vuodesta 1969 lähtien. Kilpailuun osallistuu vuosittain yli 90 maan tuotteita, juomat arvioidaan 100 pisteen asteikolla, ja palkinnot myönnetään sen saavutetun pistemäärän perusteella.
– Whey-A-Head on kunnianosoitus sekä luonnolle että luovuudelle – ja nyt myös kansainvälisesti tunnustettu huipputuote, iloitsee Turun tislaamo Tapio Järvenpää. -Kultamitali osoittaa, että ympäristövastuu ja tinkimätön maku voivat kulkea käsi kädessä.
Turun tislaamo on perustettu 2021 ja sijaitsee Raisiossa. Yrityksen tunnetuin tuoteperhe, Kaiho Vodkat tehdään vehnän rouhinnasta pullotukseen asti itse lähiraaka-aineisto, eikä valmista pirtua ei osteta ulkomailta.
Lähde ja kuvat: Turun tislaamo
Katso myös: