Palaute vaikutti: Lakiesityksessä etämyynnin piiriin myös käsityöläisoluet(12%) ja tilaviinit(13%)
Etämyyntiä koskeva lakiesitys on muuttunut, tämä selviää hallituksen Euroopan komissiolle lähettämästä ilmoituksesta. Kun aikaisemmin alkoholijuomien kotiinkuljetus koski esityksessä enintään 8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia, nyt sen piirissä ovat myös alkoholilaissa määritelty käsityöläisolut (max.12%) ja tilaviinit (max.13%).
Hallitus aloitti kesällä säädösvalmistelun panimoiden, tislaamoiden ja viinitilojen ulosmyyntioikeuden laajentamiseen. Hankkeen valmistelusta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö, jonka alla edelleen alkoholiasiat ovat. STM lähetti kesällä lausuntokierrokselle hallituksen esityksen alkoholin kotiinkuljetuksesta, jonka tavoitteena on siis mahdollistaa alkoholin verkkokauppa ja kotiinkuljetus kotimaisille vähittäismyyntiluvan haltijoille, kuten panimoille, viinitiloille, ravintoloille ja kaupoille.
Lakiehdotusta tutkittaessa kävi ilmi, että sieltä oli virkahenkilövalmisteluvaiheessa pudonnut pois vielä hallitusohjelmassa ja lainsäädäntöhankkeen kuvauksessa ollut lause, missä kotimaan toimitusmyynnissä huomioidaan käsityöläispanimo(max.12%)- ja tilaviiniyritysten (max.13%) ulosmyyntiprosentit. Nyt lakiehdotuksessa oli, että kotimainen (käsityöläis)pienpanimo saisi kyllä vähittäismyydä verkossa ja luovuttaa kuljetusliikkeelle 12%:n käsityöläisoluen, jonka luvallinen kuljetusliike saisi kuljettaa asiakkaalle tämän kotiovelle asti. Tämän alkuperäisen ehdotuksen mukaan kuljetusliike ei kuitenkaan saisi luovuttaa käsityöläisolutta asiakkaalle, kun raja on tältä osin 5,5/8% (riippuen valmistustavasta) ellei juomaa ole myynyt Alko.
Muutoskierroksella käsityöläisolueen ja tilaviineihin liittyvä prosenttiyksityiskohta sai runsaasti palautetta mm. yksittäiseltä kansalaiselta, erilaisilta alkoholivalmistajien liitoilta kuten Pienpanimoliitolta, tilaviiniyritykseltä ja oluenkuluttajia edustavalta Olutliitolta. Nähtävästi palaute on huomioitu lakiehdotuksen valmistelussa, luultavimmin myös koska lakiesitys ei näin vastaa hallituksen aikomusta laajentaa tuottajien (pienpanimot ja viinitilat) ulosmyyntioikeutta. Itse hallitusohjelmassahan asiasta sanotaan seuraavaa: ”Mahdollistetaan myös Alkolle ja kotimaisille vähittäismyyntiluvallisille toimijoille alkoholin verkkokauppa sekä muut jakeluun ja noutoon perustuvat vähittäismyyntikonseptit, kuitenkin ikärajavalvonta turvaten. Maan sisäisessä toimitusmyynnissä noudatetaan käsityöläispanimo-, pienpanimo- ja tilaviinipoikkeukset huomioiden voimassa olevia kotimaan vähittäismyynnin vahvuusrajoja.”
Suomen lain mukaan käsityöläispanimo on yritys, joka valmistaa kalenterivuoden aikana enintään puoli miljoonaa litraa olutta. Lakiesityksessä yli 500 000 litraa olutta vuodessa valmistavat panimot saavat toimittaa enintään 8 -prosenttisia oluita, sitä vahvemmat toimittaa Alko. Tilaviinit ovat myös määritelty laissa, ne ovat enintään 13-prosenttisia, suomalaisista marjoista ja hedelmistä käymisen avulla valmistettuja marja- ja hedelmäviinejä, joita saa tuottaa vuodessa 100 000 litraa ja joita myydään viinitiloilta, valmistuspaikan läheisyydessä. Tätä väkevämpiä tuotteita saa vain anniskella tilan anniskelupaikassa.
Lakiesitykseen tuli myös muita pieniä muutoksia, kuten että käymisteitse tehtyjen, enintään 8-prosenttisten alkoholijuomien toimituksia saa tehdä toimeksiannosta ja toimittajilla, myös käsityöläispanimoilla ja tilaviinitiloilla, pitää olla pakollinen toimituspassi, jota voisi verrata nykyiseen anniskelupassiin, jonka myötämisestä alan oppilaitokset voivat periä samantyyppisen maksun kuin anniskelupassista. Alkoholijuoman toimitusluvan voi tulevaisuudessa lakiehdotuksen mukaan hankkia vähittäismyyntiluvan haltijat, alkoholiyhtiö sekä esimerkiksi kuljetus- ja ruokalähettipalvelut. Alkoholijuoman toimituksen edellytyksenä olisi, että alkoholijuoma on ostettu vähittäismyynnistä tai alkoholiyhtiöstä, poikkeuksena tosiaan käsityöläispanimot ja tilaviinitilat.
Lakiesityksessä kerrotaan, että se tulisi voimaan 1.2.2025 ja siihen tulisi viiden kuukauden siirtymisaika. Tämä siirtymisaika tarvitaan valvonnan prosessien laatimiseksi ja toimituspassin koulutusmateriaalin tekemiseksi sekä passitestien järjestämiseksi ja suorittamiseksi. Jos eduskunnassa ei tule mutkia matkaan ja lakiesitys hyväksytään, niin kuluttaja voi saada kotimaista olutta kotiin alkukesästä 2025.
Lähde: Ilmoitus EU Komissiolle: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta
Kuvat Anikó Lehtinen, kuvitus Oskari Sarkima
Katso lisää:
Etämyynnin lakiehdotuksessa uusia kiemuroita – alhaisempi prosenttiraja kuljetukseen