Olutkulttuurin kehittäminen vaatii yhteistä yrittämistä

Olutposti-lehden 3/2018 pääkirjoitus

Olut on juoma, joka pitkään oli Suomessa lapsipuolen asemassa muihin alkoholijuomiin verrattuna. Olutta on pidetty jopa vaarallisimpana juomana, joka suistaa ihmiset tuhoon ja turmioon.

Alkoholipolitiikkamme on pitkään ollut hyvin kieltopohjaista ja perustunut siihen, ettei suomalainen osaa juoda oikein ilman tiukkoja säännöksiä ja rajoituksia, vaan vapaamman alkoholipolitiikan seurauksena olisi huomattava määrä alkoholikuolemia ja yhteiskunnan maksamaksi tulevia sivuvaikutuksia.

Samalla olut on juomakulttuurimme perusta, se juoma, jota täällä on juotu niin kauan kuin Suomessa on ollut asutusta. Ruokakulttuurimme on nivoutunut oluen kanssa ja perinneruokamme ovat maun puolesta parhaita juuri suomalaisen oluen kera.—  Olut on juoma, jonka ääressä Suomessa on puitu häitä ja hautajaisia, juhlittu ja surtu, synnytty ja haudattu.

Olut on tärkeä osa perintöämme ja historiaamme niin rajoitusten kuin kulttuurinkin puolesta. Siksi olutkulttuurin eteenpäin kehittäminen ja sen parissa työskentelevien toimintaedellytysten parantaminen on meidän kaikkien asia. Vain yhdessä, panimot, kaupat, ravintolat, seurat, kuluttajat ja media voimme olla tarpeeksi voimakkaita viemään olutasiaa eteenpäin ja kehittää olutkulttuuria myönteisempään suuntaan.

Itse olen aina uskonut yhteistyöhön ja positiiviseen palautteeseen, kun kehitetään asioita eteenpäin ja oluen parissa uskoni on vain vahvistunut. Olutihmiset ovat suurisydämisiä ja innokkaita ja uskon, että yhdessä me saamme olutkulttuurin vielä suurampaan kukoistukseen Suomessa. Oma päämääräni on, että oluesta puhutaan tulevaisuudessa maku edellä, arvostaen sitä niin ruoka- kuin seurustelujuomana, kunnioittaen sen tekijöitä ja oluen parissa työskenteleviä.—  Uskon myös, että tämä on monen muun olutihmisen unelma. Yhdessä pääsemme lähemmäs sitä!

XX, Anikó