Onnenpekka täyttää 20 vuotta
Yksi Suomen vanhimmista pienpanimo-oluista, Lahdessa syntynyt Onnenpekka Pils, täyttää 20 vuotta. Kunnianarvoisaan ikään ehtinyt olut on Teerenpelin panimon tukipilari.
Teerenpelin pienpanimon ensimmäinen oma vaalea lager Onnenpekka syntyi 20 vuotta sitten. 270 litran keittoastiasta alkanut Onnenpekan tarina on jatkunut keskeytyksettä kaikki nämä vuodet. Kertakeittomäärä on yli 12-kertaistunut 3 200 litraan ja Onnenpekkaa tuotetaan nykyisin vuodessa lähes 100 000 litraa. Onnenpekka Pils on Teerenpeli Panimon myydyin olut.
– Onnenpekka on ollut koko panimon kasvun selkäranka. Tukipilari, joka on pitänyt tuotannon vauhdissa, vahvistaa Teerenpeli Yhtiöiden toimitusjohtaja Anssi Pyysing.
Tavoitteena hyvä perusolut
Ensimmäisen Onnenpekan alullepanija Pekka Marjamaa muistelee pienpanimon alkuaikoja, jolloin oluenpanemisen taidot opeteltiin kantapään kautta. Uusille keittoastioille tarvittiin käyttöä, jolloin henkilöstössä alkoi ideointi perusoluesta, jota voisi myydä ”ei liian erikoisena” tuotteena kaikille asiakkaille.
Tiedossa oli, että vaalea, raikas ja pelkistetty olut on kaikkein vaikein oluttyyppi tehdä hyvin. Se vaatii paljon tarkkuutta tekijältä sekä ominaisuuksia laitteilta, hiivalta ja raaka-aineilta.
Tiedot ja taidot opittiin Teerenpelin alkuaikoina lähes itseopiskeluna; tarjolla oli vähän koulutusta ja apuja henkilökunta sai Lahden Polttimolta. Marjamaa muistelee, etteivät alkuaikojen alkeelliset laitteet olleet kovin hyvät, joten oli tyytyminen siihen laatuun, mitä niillä sai aikaan.
Asiakkaat ottivat tuotteen hyvin vastaan ja ravintolan henkilökunta teki hyvää myyntityötä.
– Monen kokeilun kautta saatiin toisinaan ihan onnistuneita valmistuseriä. Pils-tyyppistä raikkautta siihen ei koskaan oikein saatu, vaikka kuinka yritettiin, mutta Onnenpekka Export Lager siitä syntyi. Sloganiksi keksittiin ”Tämän mauttomampaa olutta ei maltaasta saa”. Sehän tuollaisen vaalean oluen ajatus onkin, raikkaus ja keveys. Slogania ei kumma kyllä koskaan otettu käyttöön, naurahtaa sittemmin alaa vaihtanut Marjamaa.
Käsityön leima on säilynyt
Teerenpelin oman panimon tuotteiden kysyntä kasvoi vauhdilla ja kahden seuraavan vuoden aikana Teerenpeli joutui nelinkertaistamaan käymistankkikapasiteettinsa, osittain Onnenpekan vuoksi.
Nyt Teerenpelin valikoimissa on yli 17 olutta ja 5 siideriä. Panimon laitteet ovat ammattilaisittainkin huipputasoa ja panimon henkilökunta sekä panimomestarit saaneet oppinsa koulun penkiltä. Ammattitaitoa ylläpidetään lisäkoulutuksilla.
Panimotoiminta on edelleen käsityötä ja Onnenpekka Pils valmistuu perinteitä kunnioittaen Teerenpelissä kesällä aloittaneen panimomestari Juha Kylä-Kailan valvovan silmän alla uusissa tuotantotiloissa ja uusiutuvalla pellettienergialla. Onnenpekkaan on kehitystyön tuloksena saatu oikea Pils-tyyppinen raikkaus, mutta muuten reseptin pohja on tuttu 20 vuoden takaa.