Oluttyyli NEIPA – kokeile kotona!

Lue millainen oluttyyli on NEIPA ja kokeile sitä kotona Salama Brewingin reseptillä.

IPA-oluen mehumainen ja samea versio, sitruunankeltainen NEIPA on suurimpia mullistuksia modernin oluen saralla ja oluttyylille tyypillinen sameus eli ”haze” on levinnyt myös muihin IPA-tyyleihin laajasti.

Tyylin juuret voidaan nimensä (New England India Pale Ale) mukaan johtaa Yhdysvaltoihin ja siellä Vermontiin, missä Alchemist-panimon baariin saatiin myyntiin pääpanija John Kimmichin panema suodattamaton tupla-IPA, Heady Topper, joka saavutti suuren suosion ensin hanassa ja sitten vuonna 2011 tölkissäkin. Tästä voidaan katsoa samean ”New England” -tyylisen IPA-oluen saaneen alkunsa ja paikalliset panimot tekivätkin oluesta erilaisia versioita vakiinnuttaen tämän, myös Vermont Juicena tunnetun tyylin suosion.

Sameat NEIPA-oluet saavuttivat suosiota 2010-luvun myöhäisemmällä puoliskolla ympäri Yhdysvaltoja ja pikkuhiljaa IPA:n ominaisuudeksi muotoutuikin vahvemmin sameus ja sitruunanvaalea väri. Se on tyylinä kehittynyt eteenpäin 2010-luvun alusta, jolloin tämän tyyliset oluet olivat katkerampia nykyisiin NEIPA-oluisiin verrattuna, jotka Suomessakin ovat usein hyvinkin paksun mehumaisia, katkeroiltaan miedohkoja, humala-aromeiltaan voimakkaan sitrusmaisia ja trooppisten hedelmien aromien makupommeja. Ei niitä syystä kutsuta alan piireissä ”mehukaljoiksi”.

NEIPA on uusi, 2010-luvulla kehittynyt oluttyyli, jonka voidaan sanoa olevan eri kuin perinteisen karamellimallasta ja katkeroa sisältävän IPA:n vaikka NEIPA siihen pohjaakin. NEIPA:ssa pääosassa ovat humalat, ja mallaspohja suunnitellaan korostamaan humalan aromeja ja luomaan mehumaista suutuntumaa. Siksi useissa NEIPA-oluissa on ohran lisäksi vehnää ja/tai kauraa, joilla saadaan aikaan oluen paksu suutuntuma ja sameus lyhyellä keittoajalla.

NEIPA:n aromista suurin osa tulee käytettävistä humalalajikkeista, jotka ovat perinteisesti, jos vielä perinteistä voisi puhua, amerikkalaisia lajikkeita, joista saadaan makuun sitrusta, greippiä, appelsiinia ja trooppista hedelmää. Mosaic, Amarillo, Citra, Idaho7 ja monet muut ovat jo vanhoja tuttuja IPA-oluista, mutta suuremmilla määrillä ja ”kylmäuuttamalla”  käymisessä eli kuivahumaloimalla lajikkeista saadaan olueen voimakkaan mehukkaita aromeja.

Humalavetoisena oluena NEIPA-oluen tuoreus on tärkeää, Tätä oluttyyliä ei kannata liikoja säilytellä varastossa, vaan se kannattaa nauttia mahdollisimman nopeasti, koska humalan tuoksuaromit muuttuvat ja alkavat haihtua heti oluen pakkaamisen jälkeen. Siksi monet NEIPA:t myydäänkin growlerissa tuoreoluina, jotka juodaan pari päivää pakkaamisen jälkeen.

Kokeile kotona NEIPAa Salama Brewingin reseptillä!

Get Rich Or Drunk Trying NETIPA 10 %

Resepti: Salama Brewing

Vesi:

  • Kloridi 250 ppm
  • Kalsium alle 100 ppm

Mallasprofiili:

  • Perusmallas (Pilsner tai Pale) 65,2 %
  • Kaura 11,6 %
  • Vehnä 11,6 %
  • Dekstroosi 11,6 % (keittoon)

Humalointi:

  • Citra 5g/L keiton jälkeen jäähdytettäessä vierrettä 82c 20min
  • Galaxy 17g/L kuivahumalointi käymisen jälkeen
  • Citra 17g/L kuivahumalointi käymisen jälkeen

Hiiva:

  • Wyeast London Ale III

Ominaispainot:

  • OG 1.094
  • FG 1.020

Huom:

Kuivahumalointimäärä voi olla kotipanimoille aika suuri. Kotona kannattanee kokeilla hieman pienemmillä määrillä, jotta oluesta ei tule liian kitkerää.

Käymislämpö 18 astetta. Kuivahumalointilämpö 16 asteessa  ja kuivahumaloinnin kesto 3 vuorokautta.

Artikkeli on julkaistu Olutposti 3/22 -lehdessä.

Katso myös:

Olutpostin kotiolutklinikka