Olutliitto tänään 3.3. 2020 kaksikymmentä vuotta!
Suomalaisten olutseurojen ja oluenkuluttajien edunvalvoja Olutliitto täyttää tänään 20 vuotta. Olutliiton tehtävänä on ollut alusta asti puolustaa oluenkuluttajan oikeuksia sekä vaalia olutkulttuuria toimien oluen monipuolisen tarjonnan säilymisen puolesta.
Olutliiton perustamiskokous pidettiin 3.3.2000 Turussa, Panimoravintola Koulussa. Liittoa oli perustamassa joukko suomalaisia olutseuroja; Suomen Olutseura ry, Suomen Sahtiseura ry, Perinteisen Oluen Seura ry, Suomen Kotiolutyhdistys ry, Turun Oluen-Ystäväin Seura ry ja Mallassauna ry.
Lainaus liiton perustamiskokouksen yhteydessä julkaistusta tiedotteesta: ”Olutliiton taustalla ovat vuonna 1989 perustettu Suomen Olutseura ja pari vuotta nuorempi kilpailijansa Suomen Itsenäisten Olutseurojen Liitto. Edellinen on ollut kotimaassa suurempi, jälkimmäinen on taas edustanut suomalaisia Euroopan oluenkuluttajien liitossa (EBCU). Nämä olivat taustana Suomen Olutseuran puheenjohtaja Heino Tiilikaisen perusteluissa liiton perustamiskokouksessa vuonna 2000:
- Tavaran vapaa liikkuminen on Unionin perusvapauksia, johon perustuu sekin, että kuluttajan juomatuliaiset nousevat pian väistämättä eurotasolle. Tämä ei ole yllätys, vaan tiedetty EU-jäsenneuvotteluista alkaen. Suomi ei ole saari. Odotamme viimein toimia olutveron laskemiseksi eurooppalaiselle tasolle.”
- Suomalainen olutkulttuuri kehittyäkseen tarvitsee kaikki liikenevät voimat tekemään työtä yhteiseksi hyväksi. Siksi organisoimme oluenystävien-, harrastajien ja sidosryhmien rajapintaa uudelleen. Lähes kymmenen vuoden erillään tehdyn rinnakkaisen toiminnan jälkeen asiat ovat kypsyneet ja ihmiset niiden ympärillä valmiita uudenlaiseen yhteistyöhön kaikkiin suuntiin. Nyt vaikutusmahdollisuudet paranevat kotimaassa ja kansainvälisestikin.”
Suomalainen olutkulttuuri oli kaksikymmentä vuotta sitten hieman eri tolalla; keskiolutta myytiin vielä pullomonipakkauksissa kaupasta, suomalaisten pienpanimoiden määrä oli parisenkymmentä ja tuontioluidenkin valikoima pienempi. Silti innokkuus oluen nautiskeluun ja olutkulttuuriin olutseurojen parissa oli samaa kuin nykyäänkin ja oluella suuri kulttuurinen rooli suomalaisten juomatottumuksissa.
Kahdenkymmenen vuoden aikana paljon on muuttunut. Olutliitto on ollut mukana muutoksessa, ottaen kantaa alkoholilain muutokseen, oluen verotukseen, verkkokauppaan, päivittäistavarakaupparajaan ja muihin ajankohtaisiin olutpoliittisiin kysymyksiin.
Olutliitto on ottanut järjestääkseen Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun ja ollut mukana perustamassa suomalaisille panimoille tarkoitettua Suomen Paras Olut –kilpailua, missä edelleen liitto vaikuttaa vahvasti. Olutliitto on nimennyt vuodesta 2004 Hyvän Tuomaan, tahon tai henkilön, joka on vaikuttanut positiivisesti olutkulttuurin kehitykseen ja valinnut Pahan Nuutin, joka taas on haitannut oluenkuluttajien etuja tavalla tai toisella.
Olutliitto on ottanut kantaa niin mediassa kuin ministeriöissä oluenkuluttajien edun puolesta ja vaikuttanut myös Euroopan laajuisesti kattojärjestössään European Beer Consumer Unionissa. Olutliitto on toiminut yhteistyössä alan toimijoiden kanssa parantaakseen oluenkuluttajien oikeuksia ja ajaakseen olutkulttuurin kehittämistä.
Olutliiton perustavoitteet ovat säilyneet samoina perustamisesta lähtien: Olutliitto varjelee ja ylläpitää monipuolista olutkulttuuria arvostamalla perinteisiä, kansallisia ja paikallisia panimoita sekä perinteisiä oluita ja niiden valmistustaitoja. Olutliitto kannattaa ja tukee panimoita, jotka tuottavat korkealaatuisia oluita, erityisesti panimoita jotka tuottavat oluita perinteisin menetelmin sopusoinnussa kansallisesti ja alueellisesti vakiintuneiden olutlaatujen kanssa. Olutliitto tukee kaikkia toimenpiteitä, jotka edesauttavat oluenvalmistuksen säilymistä monimuotoisena. Olutliitto ajaa oluelle tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua. Olutliitto tukee kaikkia toimenpiteitä, jotka rikastuttavat oluen tarjontaa, myyntiä tai anniskelua Suomessa. Olutliitto edustaa oluenystäviä ja muita oluenkuluttajia oluiden ja oluenpanon valinnanvapauden, laadun ja arvon säilymisen puolesta.
Olutliitto katsoo tulevaisuuteen valoisana mutta realistisesti. – Olutkulttuuri elää tietyllä tavalla nyt kukoistustaan, kun katsotaan olutvalikoimaa ja suomalaisten pienpanimoiden määrää, mutta paljon on yhä tehtävissä oluen hyväksi, sanoo Olutliiton nykyinen puheenjohtaja Anikó Lehtinen. – Ajamme tärkeimpänä alkoholiveron laskua, mutta myös oluen myymistä alkoholiprosentista riippumatta vähittäiskaupassa ja oluen alv:n laskemista ruuan tasolle ravintoloissa. Haluamme myös oluen verkkokaupan sallimista ja kevennyksiä panimoiden, maahantuojien sekä ravintoloiden toiminnan sääntelyyn ja valvontaan.
Olutliitto juhlii 20-vuotispäiväänsä syksyllä perustamisravintolassaan Panimoravintola Koulussa ja julkaisee myöhemmin tänä vuonna Olutliiton Juhlajulkaisun. Katso lisää Olutliiton historiasta!
Olutposti onnittelee Olutliittoa!
Lähde ja kuvat: Olutliiton tiedote