Olutkellari: Alkon Pienpanimo-oluet 2019

Tämän vuoden kattauksesta löytyy Brown Alea ainakin kahdella tapaa… Laitilan uutuus henkii perinteisempää linjaa.

IPAttomat ja tipattomat on rientoihin osallistuneiden puolesta nyt taputeltu ja edessä siintää jo perinteeksi muodostuneen Alkon pienpanimokattauksen julkituonti. Yhtenäisenä eränä julkaistavat kotimaisen pienpanimokentän tuotokset rantautuvat Alkoihin ja verkkokauppaan maanantaina 11.2.2019. Jokunen tuote on jo ennakkoon tiedossa, mutta lista täydentyy vielä matkan varrella ennen virallista julkistusta.
Tässä kuitenkin jo kourallinen tietoomme saatettuja tuotteita. Täydennellään listaa tiedon karttuessa.

Ruosniemen Vuorineuvos Salted Caramel Imperial Stout

9,5% / Imperial Stout

9,5-prosenttisen Vuorineuvoksen paluu. Tätä jyhkeää Imperial Stoutiahan oli tarjolla myös vuoden 2015 vastaavassa kattauksessa, mutta tällä kertaa mukana on pientä lisätwistiä, kuten nimikin antaa ymmärtää.

Teerenpeli Vahvaveijo Imperial Pils

7,2% / Imperial Pilsener
Lahdessa on keitelty peruspilsiä hieman rungokkaampi lager. Maltaina Pilsner ja Cara Pale, humalina Herkules ja Mittelfrüh.

Laitilan Brown Ale

5,0% / Brown Ale
Brittityylinen Brown Ale on Laitilan tämänvuotinen valinta. Vahvuus mahduttaisi sen myös ruokakaupan tarjontaan, minne se varmaan jossain vaiheessa rantautuukin. Viisiprosenttinen runko kätkee sisäänsä Pale Ale-, Melano Light-, Bisquit- sekä Black –maltaita, Target ja Challenger huolehtivat humalapuolesta (18 EBU).

Mustan Virran Tott Double IPA

8,5% / Double IPA
Kahteen kertaan kuivahumaloitu (DDH) Trotti edustaa valikoiman humaloidumpaa päätä. Nimensä olut on saanut Ruotsin valtionhoitajana toimineen Erik Axelsson Trottin mukaan. Trott aloitti Olavinlinnan rakennustyöt vuonna 1475 ja häntä on myös kiittäminen/syyttäminen linnan nimeämisestä Pyhän Olavin mukaan. Trottia oli aiemmin myynnissä pieni 2500:n pullon erä.

Suomenlinnan Wrede Brown Ale

6,5% / Brown Ale

Kattauksen toinen ”linnaolut” edustaa Brown Alejen modernia näkymystä. Perinteistä lajiedustajaa vahvempi Wrede on myös kuivahumaloitu. Oluen humaloinnissa on käytetty Cascadea ja Centennialia ja sen reseptiikasta vastaa Niklas Fred. Wrede on nimetty everstiluutnantti ja vapaaherra Fabian Casimir Wreden mukaan, joka toimi linnoitussaaren päämajamestariluutnanttina.