Olut on yhä ykkönen päivittäiskaupassa
Päivittäistavarakaupan tilastojen mukaan alkoholilainsäädännön kesäkuinen muutos ei juurikaan näy päivittäistavarakaupan myynnissä. Olut on yhä kaupan myydyin alkoholijuoma yli kuudenkymmenen prosentin osuudellaan, toisena erilaiset juomasekoitukset.

Alkoholijuomien myynnin arvo on kasvanut päivittäistavakaupoissa 1,9 prosenttia sen jälkeen, kun korkeintaan kahdeksanprosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat tuotiin ruokakauppoihin kesäkuussa. Tiedot käyvät ilmi päivittäistavarakaupan tuoteryhmäkohtaisesta myyntitilastosta heinä-syyskuulta.
Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyritysten päivittäistavaramyynnin arvo heinä-syyskuussa oli 5,8 miljardia euroa. Alkoholijuomien myynnin osuus koko päivittäistavaramyynnistä oli 503 miljoonaa euroa eli 8,7 prosenttia. Olutta myytiin heinä-syyskuussa 321,5 miljoonalla eurolla ja ja sen osuus koko alkoholimyynnin arvosta oli 64 prosenttia. Vähäalkoholista sekä alkoholitonta olutta taas myytiin 18,5 miljoonalla eurolla ja sen osuus 4 prosenttia. Kaikkien oluiden myynti yhteensä oli 340 miljoonaa euroa eli noin 68 prosenttia koko alkoholimyynnin arvosta.
– Lämmin sää jatkui tänä vuonna poikkeuksellisen pitkään. Tämä näkyy virvoitusjuomien ja vähäalkoholisen sekä alkoholittoman oluen myynnissä. Jälkimmäisen tuoteryhmän myynnin arvo kasvoi jopa 26,6 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Tuula Loikkanen sanoo.
Tilastoja tarkastellessa alkoholipitoisten virvoitusjuomien ja viinipohjaisten juomien tuoteryhmä sisältää long drink -juomat sekä tuoteryhmään kuuluvien juomien tyyppiset alkoholittomat vastineet. Tuoteryhmän myynti oli 115 miljoonaa euroa ja osuus koko alkoholimyynnistä 23 prosenttia. Hedelmä- ja marjaviinien tuoteryhmä sisältää myös siiderit sekä tuoteryhmään kuuluvien juomien tyyppiset alkoholittomat vastineet. Tuoteryhmän myynti oli 29 miljoonaa euroa ja osuus koko alkoholimyynnistä 6 prosenttia.
Rypäleviinien tuoteryhmä sisältää viinit ja muut rypäletuotteet sekä tuoteryhmään kuuluvien juomien tyyppiset alkoholittomat vastineet. Tuoteryhmän myynti oli 19 miljoonaa euroa ja osuus koko alkoholimyynnistä 4 prosenttia. Rypäleviinien osuus koko päivittäistavaramyynnistä oli puolestaan 0,3 prosenttia. Rypäleviinien myynnin arvo on siis samalla tasolla alkoholittoman ja vähäalkoholisen oluen kanssa.
PTY on selvittänyt kuluttajien arvioita alkoholijuomien myynnin uudistuksen vaikutuksesta heidän omaan alkoholin kulutukseensa. Lokakuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista 92 prosenttia arvioi, ettei ruokakaupan alkoholijuomavalikoiman laajentuminen ole vaikuttanut heidän alkoholin kulutukseensa mitenkään.*
– Alkoholijuomien myyntiä on päivittäistavarakaupassa siirtynyt tuoteryhmästä toiseen, mutta erityistä myynnin arvon kasvua tilasto ei osoita. Myös kuluttajille tekemämme kysely tukee arviota siitä, että vahvempien juomien tulo ruokakauppoihin ei ole lisännyt alkoholin kulutusta. Ennen lakiuudistusta peloteltiin sen vaikutuksilla kulutukseen, mutta suomalaiset ovat jälleen kerran osoittautuneet kohtuullisiksi alkoholin kuluttajiksi, Loikkanen toteaa.
Toki täytyy muistaa, että viinien kohdalla kyse on uudesta tuoteryhmästä, jonka myynti ei vielä ole vakiintunut eikä ole myöskään vielä kaupan automaattitilausjärjestelmissä samalla lailla kuin kuin pitkään valikoimiin kuuluneet alkoholijuomat. Kiinnostavaa onkin seurata tuoteryhmien kehitystä pidemmällä aikavälillä, mille tasolle kategoriat asettuvat.
Päivittäistavaroiden myynnin arvon rakennetta ja muutoksia kuvaavassa tilastossa ovat mukana PTY:n jäsenyritykset SOK, Kesko, Lidl, Tokmanni, R-kioski, Minimani, M-ketju. Kauppahalli24 oli mukana vuoden 2022 ensimmäisestä neljänneksestä vuoden 2024 ensimmäiseen neljännekseen.
* IRO Research, Tuhat suomalaista -internetpaneeli, 1 000 vastaajaa ajalla 15.–23.10.2024.
Lähde ja graafi: Päivittäistavarakauppa ry
Katso lisää: