Neljän eri ruokakulttuurin keskellä – Melillan ravintolat
Espanjalaisen, Marokon kyljessä Pohjois-Afrikassa sijaitsevan Melillan ruokakulttuuri on ainutlaatuinen. Kaupungissa elää 4 uskontoa ja kansallisuudet ja kulttuurit ovat sekoittuneet ajan myötä keskenään. Melillan keittiö onkin makujen sulatusuuni ja aistielämys, joka on tuottanut paljon kiinnostavia, hieman espanjalais-pohjoisafrikkalaishenkisiä ravintoloita.

Tonnikalaa on monessa muodossa.
Viehättävä, keskikaupungilla sijaitseva Café Victoria Bar tarjoilee Victoria-nimistä malagalaista pienpanimo-lageria tapasten ja merihenkisen menun kanssa ja on nimenomaan paikallisten suosiossa.

Oluita on muutama erilainen ja ne vaihtuvat tasaisin väliajoin.
Ravintolan terassi on iltaisin täynnä paikallisia perheitä ja kavereita, ravintolassa syödään joko tiskillä seurusteluannoksia tai pöydässä pidemmän kaavan mukaan.

Paistetut perunakroketit ovat kaupungin erikoisuus, niitä tarjoillaan usein alkuruuaksi, pääruuaksi melkein jokaisesta ravintolasta, myös Victoriasta.

Ravintoloista löytyy usein myös paistettua kalaa.
Pienpanimo-oluita Melillan ravintoloissa on monia, tosin kaikki mantereen toiselta puolelta Malagasta.

Ruoka on kiinnostavasti espanjalaishenkistä mutta usein marokkolaisin maustein, kuten pienet tuliset kalahampurilaiset.

Espanjalaisia juustoja syödään paljon, sekä alku- että jälkiruokana.

Jos Mellilassa tilaat tunnetun espanjalaisen herkun “batatas bravas”, voit yllättyä, täällä se on oliivipaprikaseoksessa hengaavaa keitettyä perunaa oliivien kera.
Melillan la Vieja -linnoituksen edessä on Plaza de las Cuatro Culturas -keskustori, joka iltaisin toimii paikallisten tapaamispaikkana. Sieltä löytyy myös Mellilan hyvin avulias turisti-info sekä monta rentoa ravintolaa, joissa voi sekä syödä lounasta ja illallista tai istuskella jääkahvin kera.

Jääkahvia saa kaikkialta ja se on erittäin hyvin valmistettua.
Melillan ravintoloissa tonnikala on ruokalistan helmi, mutta löytyy sieltä eksoottisempiakin annoksia, kuten kanamunalla ja kinkulla hunnutettu papumuhennos, jossa on hyvin pieniä, hieman ankeriaksen näköisiä paikallisia pikkukaloja sekä reippaita liha-annoksia pimentopaprikoiden kera.

Illalla kaupungissa voi suunnata hieman fiinimpiin paikkoihin, kuten Restaurante Instinto -viiniravintolaan.

Tässä ravintolassa paikallinen ilmakuivattu kinkku on suussasulavampaa kuin missään muualla.

Täällä voi nauttia illallisen fine dining -tapaan, tarjolla on vaikka roséksi jätettyä tonnikalaa. Tämän kalaherkun paistoasteet riippuvat paljon ravintolan rentoudesta, fiinimmissä paikoissa se on roséta, rennommissa yleensä kypsää.

Hyvässä fine dining -ravintolassa saa myös erinomaisen maukkaita jättikatkarapuja ja hyvin herkullista hiillostettua, kokonaisena tarjoilua purjoa voikastikkeessa.

Ravintolassa on Mellilan parhaita viinivalikoimia ja henkilökunta, joka erittäin mielellään suosittelee niitä.

Kahviloita Melillassa on paljon, ja erinomaiset kahvit ovat hyvin kohtuuhintaisia. Terassilla voi istuskella läpi vuoden.
Pohjoisafrikkalaisia makuja kaipaavien kannattaa suunnata rantahotellien takana sijaitsevaan El Caracol Moderno -ravintolaan, jossa perinteisistä mantereen ruuista tarjotaan hieman modernimpia versioita.

Annokset ovat silti isoja ja huumaavan tuoksuvia. Mellilan keittiössä käytetään paljon couscousia, manteleita ja papuja, eikä tämä ravintola ole poikkeus.

Täällä saa myös maistella marokkolaisessa tangine-padassa haudutettua lammasta. Tagine-ruuat ovat yleisiä Melillassa ja heijastavat ympäröivän Marokon kulttuuria.

Omalla, paikallisella Espesias Morunas -maustesekoitteella marinoidut vartaat ovat suosittua ruokaa.

Tästä ja muista pohjoisafrikkalaisia makuja tarjoavista ravintoloista saa kiinnostavia jauhelihapiiraita, joissa on mausteena runsaasti kanelia ja huntuna pölysokeria.

Jälkiruuaksi maistuu paikallinen minttutee hyvin makeana ja makeaa polentaa pistaasipähkinöillä ja kanelilla.

Viehättävä Restaurante La Traviata on tunnettu merenelävien tuoretiskistään, josta voi valita lautaselleen mm. kampasimpukkaa, jättikatkarapua, tonnikalaa tai mustekalaa.

Kylmää olutta ruuan seuraksi valutetaan komeasta kullanvärisestä hanasta.

Kampasimpukat saavat Melillassa usein päälleen yrttihunnun.

Tyypillisiä meren herkkuja ovat myös piripirimustekala ja mantelivalkoviinissä haudutetuttu kokonainen merikala.

Illallisen kruunaa öljyssä paahdettu artisokka, joka kruunataan uppomunalla.

Jälkiruuat ovat useissa paikoissa isoja ja makeita, suklaakakkua eri muodoissaan suositaan paljon. Pistaasia löytyy myös paljon jälkiruuista, vaikka tässä valuvan herkullista pistaasifondant.
Kuvat: Anikó Lehtinen





