Nam, yök vai häh? Hotelli- ja ravintolamuseo näyttely pohtii, mistä on ruokaperinteet tehty

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? on ruokaperinteillä herkutteleva näyttely, joka avautui Hotelli- ja ravintolamuseossa 20. syyskuuta 2024.

Näyttelyssä voi arvuutella, mikä perinneruoka itse on.

NAM YÖK HÄH – Mistä on ruokaperinteet tehty? -näyttely käsittelee ruokaperinteiden muodostumista, moninaisuutta ja merkityksiä. Samalla pureskellaan perinteisiin liittyviä myyttejä, haastetaan näkemään perinneruoat toisin ja pohditaan ravintoloiden sekä ruokakaupan roolia perinteiden vaalimisessa ja uudistamisessa. Näyttely on esillä 24. elokuuta 2025 asti.

Ruokaperinteet herättävät tunteita. Jollekin ruokaperinteet ovat arvokkaita, tärkeitä ja turvallisia. Toiselle ne voivat olla vaikea asia, jopa taakka. Kolmannessa ne herättävät ihmetystä. Tässä näyttelyssä kaikki tunteet ovat sallittuja. Tavoitteena on herättää kävijä pohtimaan omaa suhdettaan ruokaperinteisiin.

Ruokaperinnettä on vaikea täydellisesti määritellä. Ruokaa ja ruokailua koskevat tiedot, arvot ja toistuvat tavat siihen ainakin liittyvät. Puhekielessä ruokaperinteellä ja perinneruoilla tarkoitetaan usein samaa, vaikkeivat ne sitä välttämättä olekaan.

Eri puolilla Suomea syötiin ennen erilaisia ruokia. Vaikka ruokaperinteet ovat yhtenäistyneet, emme silti kaikki syö samaa ruokaa. Ruokaperinteisiin vaikuttavat esimerkiksi ihmisen asuinpaikka, uskonto, varallisuus, arvot, elämäntapa ja kulttuuritausta. Ruokaperinteet muuttuvat, kun yhteiskunta, ihmiset ja kulttuuri muuttuvat ja ottavat vaikutteita muualta. Ruokaperinteet säilyvät elävinä silloin, kun ne elävät ajassa.

Karjalanpiirakoita tekemässä 1929. Kansatieteen arkisto, Tyyni Vahtera.

Usein ruokaperinteitä syntyy ja opitaan perheissä, suvuissa, valituissa perheissä ja ystävien kesken. Perinteeksi voi muodostua vaikkapa pizzaperjantai, oluen ääressä kokoontuminen tai ateria ystävien kesken. Monelle yhdessä syöminen ja juominnen on se kaikkein tärkein ruokaperinne, eikä tarjottava ruoka tai juoma silloin ole välttämättä keskiössä. Ruokaperinteillä myös erotetaan vapaa-aika ja arki toisistaan sekä juhlitaan erityisiä tapahtumia elämän varrella. Ruoka ja siihen liittyvät perinteet ovatkin olennainen osa monia juhlia.

NAM YÖK HÄH -näyttely on suunniteltu yhdessä yleisön kanssa. Yleisöltä kerättiin ruokaperinteisiin liittyviä ajatuksia, kokemuksia ja eri muodossa olevia muistoja muun muassa messuilla, somessa ja verkkokyselyillä. Näyttelyyn katettu yhteinen pöytä esittelee eri juhlien, kulttuurien ja yhteisöjen tärkeitä perinneruokia. Tuoksut johdattavat pohtimaan omia muistoja ja alueelliset perinneruoat tulevat tutuksi onnenpyörää pyöräyttämällä. Kuva tulevaisuuden perinneruoista muodostuu kävijöiden ajatuksista.

Näyttelyn yhteistyökumppanina on Helsingissä toimiva Ravintola Finnjävel, joka tulkitsee suomalaista ruokaperinnettä modernisti. Osana yhteistyötä museossa koetaan Finnjävelin pop up -illallinen 25. lokakuuta.

Lähde ja kuvat: Hotelli-ja ravintolamuseo

Katso lisää:

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto mukaan Hotelli- ja ravintolamuseon tukijoukkoihin