Keliakiaviikko: Mitä pitää tietää gluteenittomasta oluesta?
Keliakiaviikolla 2-8.9. on hyvä puhua gluteenittomista oluista. Niiden suosio on noussut vuosi vuodelta ja gluteenittomien oluiden kasvava valikoma mahdollistaa yhä useammalle olutnautinnon. Mutta mikä on gluteeniton olut ja miten se voidaan valmistaa?
MITÄ ON GLUTEENI?
Gluteeni itsessään on tiettyjen viljojen (kuten ohran, vehnän ja rukiin) sisältämä varastoproteiinien seos, jota keliaakikot eivät voi nauttia. Keliaakikon on noudatettava tarkasti gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä ajan, ja tästä syystä moni gluteeniton tuote on saanut alkunsa keliaakikkojen tarpeista. Nykyään myös osa ihmisistä noudattaa gluteiinitonta ruokavaliota vaikka ei keliaakikko olisikaan, joten markkinat ovat hieman suuremmat kuin keliaakikkojen määrä.
MITEN GLUTEENITTOMIA OLUITA VALMISTETAAN?
Monet ajattelevat, että gluteeniton olut valmistetaan jostain muusta kuin viljasta, joka on joskus tottakin. Tiukassa ovat kuitenkin uskomukset vaikka siitä, että nk. meksikolaistyyliset oluet olisivat gluteenittomia, koska ne on tehty maissista. Tämä ei ole totta, vaan niissäkin saattaa olla maissin lisäksi myös viljaa. Vaikka olut olisi tehty riisistä, maissista tai muusta ”viljattomasta” raaka-aineesta, se ei siis välttämättä ole kokonaan gluteeniton.
Gluteenittomia oluita on siis kahdenlaisia: joko gluteenittomista raaka-aineista, kuten riisistä tai tattarista valmistettuja tai ohrapohjaisia.
Ohrapohjaisista oluista poistetaan gluteeni valmistuksen aikana entsyymillä, joka lisätään jäähdytettyyn vierteeseen käymisen alussa. Entsyymi laskeutuu hiivan mukana pohjaan ja se poistetaan hiivan mukana ja mahdollisesti suodattamalla. Entsyymi hajottaa gluteenin muiksi aineiksi, jotka eivät ole keliaakikolle vaarallisia. Gluteenittomia oluita valmistetaan muuten ihan samalla lailla viljasta kuin ”tavallisia” oluitakin, gluteenittomuus ei maistu oluessa eikä muutenkaan vaikuta aistinvaraisiin ominaisuuksiin. Ennen gluteenittomat oluet olivat vain kevyitä vaaleita lagereita, mutta nyt oluiden tyylit ulottuvat laidasta laitaan.
MILLOIN OLUTTA VOIDAAN SANOA GLUTEENITTOMAKSI?
Olutta voi kutsua gluteenittomaksi, kun sen gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg. Tarkka raja tulee lainsäädännöstä: tuotetta saa markkinoida gluteenittomana, kun sen gluteenipitoisuus pysyy sallituissa rajoissa. Keliakialiitto ry voi myöntää oikeuden käyttää gluteenittoman tuotteen merkkiä. Silloin jokainen oluterä analysoidaan liiton hyväksymällä analyysimenetelmällä, jolla gluteenipitoisuuden varmistetaan olevan alle hyväksytyn rajan.
MISTÄ SAA TIETÄÄ, MITÄ GLUTEENITTOMIA OLUITA ON TARJOLLA?
Keliakialiiton sivuilla on suhteellisen luotettava ja päivittyvä lista suomalaisista oluista, joita keliaakikot voivat käyttää. Katso myös panimoiden omat nettisivut, niistä saa hyvin tietoa kyseisten panimoiden oluiden sopivuudesta keliaakikoille. Hyvä tietolähde on myös päivittäistavarakaupan nettikauppasivut sekä Alkon sivut, niihin on myös erikseen merkitty gluteenittomat oluet.
Hyvää Keliakiaviikkoa!
Kuvat: Anikó Lehtinen