Merta idemmäs kaljalle OSA I – LOVIISA

Porvoon jo vakiinnutettuaan paikkansa lähimatkailussa, kannattaa pääkaupunkiseutulaisen lisätä ajomatkaan vartti ja suunnata päiväretkelle kohti Loviisaa, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää oluenystävälle. Nopeimmin perille pääsee luonnollisesti moottoritietä pitkin, mutta kiireettömän kannattaa valita reitikseen kauniimpi maalaismaisemia halkova Vanha Porvoontie.

Malmgårdin kartanon Henrik Creutz

 

Malmgårdin panimolla

Historian sekä oluen ystävän kurvaa jo ennen Loviisaan saapumista Koskenkylään ja tutustuu Malmgårdin kartanoon ja kartanon yhteydessä toimivaan Malmgårdin panimoon.

Creutzin suvun hallinnoiman Malmgårdin kartanon historia alkaa jo 1600-luvulta. Vaikuttava, linnamainen päärakennus on rakennettu 1880-luvulla ja on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Yksityisasuntona toimivaan kartanolinnaan pääsee tutustumaan ohjatuilla kierroksilla toukokuusta-syyskuuhun.

Malmgårdin kartano on keskittynyt luomuviljelyyn ja muinaisviljoihin. Maailman vanhimmaksi vehnälajikkeeksi tituleeratun yksijyvän lisäksi viljelyssä on muun muassa speltti- ja emmervehnälajikkeet.

Historialla kuorrutetun kartanon nykyaikaisempaa tuotantolinjaa edustaa Malmgårdin Panimo. Entisen navetan tiloihin perustettu Malmgårdin panimo aloitti toimintansa vuonna 2009. Panimon tuotelinja nojaa vahvasti tilalla viljeltäviin kotimaisiin perinneviljoihin. Malmgårdissa tuotanto lähti käyntiin Malmgård Dinkel 4,5 % spelttioluella ja nykyisin tuotannossa on noin 15 erilaista olutta, vaihtuvien protosarjan oluiden lisäksi. Malmgårdin Panimon monipuoliseen tarjontaan pääsee tutustumaan helpointen varaamalla ennakkoon olutmaistelun. Maisteluun voi myös yhdistää kierroksen panimolla.

Malmgårdin oluita voi maistella monessa koossa

 

Ihastuttavasta kartanonpuodista löytyy runsas valikoima tilan omia luomuviljeltyjä tuotteita sekä oman panimon alle 5,5 % oluita. Ennen kuin jatkaa matkaa kohti Loviisaa kannattaakin puodista napata mukaan evääksi esimerkiksi pussi Emmer-lakuja ja kyytipojaksi kesäinen Raparperi Vanilja Sour 5,0% tai tölkki Malmgårdin panimon myydyintä olutta New England Pale Alea 5,5%.

Malmgårdin panimon tunnelmaa

Herkuttelua Loviisassa

Varsinainen Loviisan vierailu kannattaa aloittaa lounaalla kirkon vieressä sijaitsevassa ravintola Osteria Localessa. Keväällä 2019 avattu ravintola on remontoitu vanhaa kunnioittaen ja värimaailma on haettu 1800-luvun lopulla käytetyistä väreistä.

Localen maittavaa parsaa

 

Localen italialaishenkinen ruokalista on toteutettu paikallisyrittäjiä tukien ja noudattaen sesongin mukaisia raaka-aineita. Monipuolinen lounas vaihtelee viikoittain, lisäksi ala carte -listalta löytyy valikoimaa aina pitsasta Eero Laakson lehtipihviin.  Erikoismaininnan ansaitsee suussa sulava sitruuna-lakritsi créme brûlée, jota ei täyttävästä lounaasta huolimatta kannata jättää väliin.

Localen créme brûlée vie kielen

 

Lounaan jälkeen kutsuvat hurmaavat puutalot ja vanhakaupunki.

Loviisan vanhat puutalot ovat keskittyneet Kuningattarenkadun ja Mariankadun ympäristöön. Kadut kulkevat vierekkäin Loviisan nykyisestä keskustasta kohti vanhan kaupungin suolatoria ja laivasiltaa. Laivasillan punaiset suola-aitat ovat kesäisin täynnä erilaisia puoteja ja näyttelyitä.

Merimuseon takana laivasillalla sijaitsee kesäravintola Degeri Summer Bar & Dine, jossa voi ennen kotiinlähtöä nauttia perinteisen skagenin tai jopa Suomen parhaaksi tituleeratun kalakeiton. Kolme kertaa viikossa livemusiikkia tarjoilevassa Degeri Summer Bar & Dinessa ilta voi helposti venähtää merimaisemista nauttiessa. Laivasilta on suosittu terassipaikka, jossa nautitaan oluesta ja tunnelmasta.

Degerin Skagen kuuluu Suomen kesään

 

Toisaalta, jos kalakiintiö alkaa olemaan täynnä ja kaipaa kunnon burgeria Loviisan vierailu kannattaa päättää uudessa keskustassa sijaitsevaan Degeri Sport pubiin. Paikallisten oluiden lisäksi valikoimasta löytyy paikallisjoukkueiden nimikkoburgerit.

Loviisassa voi tehdä myös ihastuttavia kirpputori- ja putiikkilöytöjä. Aleksanterinkadun Kronan Bistro & Butik tarjoaa lounasta, mutta myös herkullisia tuliaisia kuten kakkupaloja, juomia ja hollantilaisia juustoja. Vieressä löytyy aarreaitaksikin kutsuttu White Vintage -liike, josta löytyy uutta, vintagea ja antiikkia. Myös suolatorin sielukas sisustusliike Krinti kannattaa katsastaa.

Kronan Bistron & Butik:n tunnelmaa

 

Loviisa hurmaa rennolla tunnelmallaan eikä päiväretkeläisen ohjelmaan mahdu kuin murto-osa kaupungin monipuolisesta tarjonnasta. Oman retkipäivänsä vaatisi muun muassa Loviisan edustalla sijaitsevaan Svartholman merilinnoitus, jonka moni loviisalainen nimeää kesän suosikkikohteekseen, tai Strömforsin ruukki ulkoalueineen.

Retkelle Loviisan suuntaan voi suunnata läpi vuoden, mutta parhaimmillaan se on toukokuusta alkusyksyyn. Jos ei piittaa pienestä tungoksesta ja kanssaturisteista, niin tutustuminen Loviisaan kannattaa ajoittaa elokuuhun, jolloin järjestetään Loviisan Wanhat talot -tapahtuma sekä ruokatapahtuma SMAKU x LWT Loviisa (27-28.8.2022).

Jos päiväretki Loviisaan tuntuu liian lyhyeltä, niin kiinnostavia kohteita löytyy pitkin itärannikkoa aina Vaalimaan rajanylityspaikalle asti.  Merta idemmäs kaljalle toisessa osassa lisätään matka-aikaan tunti ja ajellaan tutustumaan Kotkan Steam Breweryyn ja poiketaan muutamaan muuhunkin paikkaan ennen Vaalimaan asemaa.

 

Teksti ja kuvat: Mari Lehtinen, paitsi Henrik Creutzin kuva Annika Ruohonen

Merta idemmäs kaljalle – osa II – Kotka ja Virolahti

Aikaisempia Malmgård  juttuja

Malmgårdin Panimon syksyn uutuudet

Malmgårdin panimon taival alkoi Savonlinnasta

Malmgård Belge menestyi World Beer Awards -kilpailussa

Malmgårdin Panimo 10 vuotta!