Mattsson nojaa lahtelaiseen perinteeseen
Tänään juhlitaan Hartwallin erikoisolutpanimon avajaisia. Työntekijöiden ideoiman nimen Mattsson saanut pienpanimo ison kyljessä avaa kutkuttavia mahdollisuuksia luoda uusia makuja.
Panimon nimi liittyy paikallisen oluenteon juuriin: Henrik Mattsson (1838-1922) oli päijäthämäläinen oluttehtailija.
– Mattsson on hyvä valinta! Henkilökunnalle järjestettyyn nimikilpailuun tuli valtava määrä ehdotuksia, joista moni liittyi Päijät-Hämeeseen. Henrik Mattsson oli Mallasjuoman perustaja. Hänet tunnetaan määrätietoisena henkilönä, jota eivät vastoinkäymiset lannistaneet, ja hän raivasikin panimon tien menestykseen, pääpanimomestari— Hannele Alakarhu kuvailee.
Uuden pienpanimonsa avulla Hartwall pysyttelee mukana olutkulttuurin murroksessa.
– Erikoisolutpanimolla haemme ketteryyttä ja mahdollisuutta kokeilevampaan tuotantoon. Se on meidän panostuksemme tulevaisuuteen: pirstaloituneilla markkinoilla aiomme hakea rajoja ja tuoda myös sellaista uutta, mitä Suomen markkinat eivät ole nähneet, Alakarhu maalailee.
Pienpanimolle tyypillinen keittokoko, 2 500 litraa, tuo joustavuutta. Ensin pitää kuitenkin opetella Steineckerin laitteiston hienoudet. Ensimmäiset koekeitot saatiin alulle heinäkuussa, ja avajaisiin valmistui helposti lähestyttäviä pintahiivaoluita.
– Tämä on Hartwallille iso investointi, mutta ei pelkästään laitteisiin, vaan kyseessä on iso panostus lahtelaiseen osaamiseen, niin panimomestareihin kuin muuhunkin henkilökuntaan. Työhön pääsee mukaan laajempi joukko eri osastoilta. On ollut hienoa nähdä, miten ihmiset ovat innostuneet!
Syksyn aikana panimomestarit tulevat kokeilemaan erilaisia tyylejä ja ensi vuonna nähdään, mihin uusi panimo kykenee, Alakarhu lupaa. Tulevien oluttyylien tai tuotantomäärien sijaan pääpanimomestari puhuu laadusta.
– Meillä on hyvät raaka-aineet ja tavoitteet korkealla. Yksi mihin tähtäämme, on tasalaatuisuus. Se vaatii työtä – tasalaatuista olutta ei tule nappia painamalla. Harmikseni olen huomannut, että alalla laatu jää joskus innostuksen jalkoihin. Pelkkä kiinnostus olueen ei riitä, laatu tulee osaamisesta ja vuosien kokemuksesta.
Loppujen lopuksi on kyse hyvästä oluesta, ja silloin yksi asia on ylitse muiden:
– Maku on tärkein! Makuparit, todelliset hyvin klikkaavat parit kutkuttavat, niitä haluan löytää. Palataan niihin talven pimeinä tunteina, kun olemme päässeet testaamaan ideoitamme. Tässä kaikessa on hyötyä tuotekehitystaustasta, ja uskon voivani tuoda jotain uutta panimopuolelle, Alakarhu summaa.
OlutPOSTI on mukana avajaisissa ja raportoi tuoreimmat kuulumiset Lahdesta.