Masis Brewery Glass Ceiling – naisten panema olut nyt saatavilla
Suomalaiset naisolutammattilaiset kerääntyivät Espooseen Masis Brewerylle tekemään olutta kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi. Tästä syntyi auringonkeltainen, mehukkaan raikas Glass Ceiling Hazy Pale Ale, jonka nimi viittaa naisten asemaan yhä olutmaailmassa.
Masis Breweryllä tapahtunut oluenteko on osa kansainvälistä Pink Boots Collaboration Brew Day -tempausta, jolla halutaan nostaa naisten roolia olutmaailmassa, lisätä naisten verkostoitumista alalla ja kerätä varoja naisten aseman ja koulutuksen parantamiseksi panimomaailmassa. Tänä vuonna Suomessa naiset kokoontuivat tekemään olutta jo viidettä kertaa, nyt Masis Breweryllä Laura Kannisen johdolla. Naispanijoina siellä olivat mm. Fat Lizard Brewing Co:n Greta Mäkinen, Nokian Panimon panimomestari Riitta Sulkama, Olvin panimomestari Silja Hylkinen, olutmonitoimihenkilö Tove Ruuskanen, 8-Bit Brewingin Elina Wolford, Tired Uncle’s Taproomin Maiju Nikkonen, sahdintekijänä tunnettu Marjokaisa Piironen sekä Mamu Brewingin Berta Schneider. Järjestäjinä mukana olivat oluttoimittajat Anikó Lehtinen ja Maria Markus.
Panopäivänä syntynyt olut on samea ja mehukkaan sitruksinen Hazy Pale Ale, jossa on Pink Boots Society 2023 -humalasekoitusta, jossa on mukana Loral, Ekuanot ja HBC 586 -humalalajikkeet. – Halusimme tehdä kesäisen, helpostijuotavan oluen, kertoo Masis Breweryn Laura Kanninen.
Masis Brewery on espoolainen pienpanimo, joka haluaa keskittyä tekemään monipuolisesti oluita, joita halutaan juoda useampikin tuopillinen. Panimolla työskentelee omien päivätöidensä ohessa viisi henkilöä, joista kaksi on naisia. Masis Brewery on nimennyt henkilökuntansa panohenkilöiksi panomiesten ja -naisten sijasta.
Olutliiton 2021 tekemän kyselyn mukaan naiset kokevat panimo- ja olutmaailmassa edelleen paljon väheksyntää ja ulkopuolisuuden tunnetta. Panimopuolella useat naiset näkevät, että heitä ei työntekijöinä oteta niin vakavasti kuin miehiä, ja yleneminen sekä nosteisen uran tekeminen olutalalla on vaikeampaa. Monet kommentoivat kyselyssä olutmaailman ilmapiiriltään miesten maailmaksi, jossa on vaikea löytää paikkaansa. Yksi tärkeä syy naistenpäivän yhteisen oluenteon takana on nimenomaan tuoda naisia yhteen, luoda verkostoja ja yhteistyömahdollisuuksia.
– Meistä on tärkeää nostaa naisten asemaa panimo- ja olutmaailmassa, kertovat yhteistyöoluen panopäivän järjestäjät Maria Markus ja Anikó Lehtinen. – Naisilla on ollut aina tärkeä rooli oluenpanemisessa ja vaikka panimomaailma on ollut imagoltaan vuosikymmeniä melko miehinen, näillä yhteistyöoluilla saamme tuotua esiin naisia olutmaailmassa, näytettyä esimerkkiä nuoremmille sukupolville sekä luoda verkostoa naisten välille.
Suomessa Pink Boots Collaboration Brew Day -oluita on tehty tätä ennen RPS Brewingilla, Tornion Panimolla, Fat Lizard Brewingilla ja Maku Brewingilla.
Masis Breweryn Glass Ceiling Hazy Pale Ale 5,2% tulee olemaan saatavilla 0,44 l tölkissä hyvinvarustetuista päivittäistavarakaupoista ja Masis Breweryn panimomyymälästä Keran Halleilta Espoosta.
Naistenpäivän olut Glass Ceiling kokosi naiset yhteen Masis Brewerylle