Juomaposti Olvi

Lammilla mallastetaan riihessä – niin kuin vuosisatoja sitten 

Suomeen on rakentunut maan ainoa riihimallastamo. Lammin Sahdin Pekka Kääriäinen on elvyttänyt ikiaikaisen mallastustavan ja nyt maltaan kuivuvat 1800-luvun riihessä.

Sahdin isänä tunnetun Pekka Kääriäisen pitkäaikainen haave on ollut rakentaa oma mallastamo ja sitä varten hän on jo kymmenisen vuotta sitten hankkinut oman, vuodelta 1898 peräisin olevan riihen, joka on siirretty talkoilla lähelle Lammin Sahdin panimoa. Osa riihen ovista on Kääriäisen kotitilalta, ja vielä vanhempaakin tekoa, jopa 1700-luvun alusta.

Monelle jo tuntematon riihi on rakennus, jossa ennen kuivattiin ja puitiin viljaa, näin riihikuiva vilja kesti hyvin varastoinnin ja tuotti hyvän sadon, käytämmehän yhä tästä peräisin olevaa sanontaa “riihikuivaa” vaikka rahan yhteydessä. Viljaa kuivatettaessa riihen kiukaan savu puhdisti siitä samalla tuhohyönteiset ja tietysti antoi viljaan myös makua. Suomessa riihiä on erilaisia, ja niitä löytyy myös eri puolilta Pohjois-Eurooppaa, missä ilmasto on viileä.

Riihikuivaus on hitaampaa kuin nykytekniikka, eikä sitä Suomessa enää kaupalliseen tarkoitukseen ole pääosin tehty. Miksi siis tämä perinteinen mallastaminen Pekka  Kääriäinen?

–  Tässä halusin palata kadonneiden taitojen pariin, vanhaan mallastukseen, jossa maltaiden kuivaus on tapahtunut savusaunassa tai riihessä. Meillä riihen pohja-ala on vajaat 50 m2, joka sisältää lattiamallastuksen osan ja sen yläpuolella olevan parven sekä seinällä eristetyn savusaunan. Saunaan mahtuu yli 10 henkeä kerralla lauteille ja siitä on avattavat luukut mallasparvelle maltaiden kuivatusta varten.

Pekka Kääriäinen tarkastelee maltaan itävyyttä.

– Riihimallastuksessa ohranjyviä liotetaan ensin pari päivää, sitten ne levitetään lattialle ja käännellään noin kuuden päivän ajan, aluksi enemmän ja lopuksi kolme kertaa päivässä. Tämän jälkeen ne kuivataan mallasriihen parvessa, josta avataan luukut auki saunaan. Lopuksi kuivat maltaat puhdistetaan iduista ja juurista. Ennen käyttö maltaat vielä jauhetaan valssimyllyllä ja sitten alkaa sahdin tai oluen teko niistä. Tänä vuonna käytämme riihikuivattua mallasta ainakin Lammin Sahdin 40-vuotisjuhlasahdissa, ja saa nähdä missä muualla!

Lammin Sahti Oy on vuonna 1985 perustettu Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva sahti- ja pienpanimo, joka sijaitsee Hämeenlinnan Lammilla Lieson kylässä. Lammin Sahdin ensimmäiset tuotteet tulivat myyntiin vuonna 1987. Lammin Sahti on aito Hämäläinen Sahti, joka tunnetaan myös nimellä Hämeen Sahti.

Kuvat: Pekka Kääriäinen 

Ilmestynyt 2/25 Juomaposti-lehdessä. 

Katso lisää:

Suomen Sahtiseura hakee alueellista suojaa sahdille

Juomaposti Laitilian Kukko 2025
Laitilan Strong Bitter Juomaposti